Featured, Politic

Iată ce gânduri îi treceau prin cap lui Dăncilă pentru CEx

Ana Birchall a fost oficial revocată de la Justiție, iar premierul Dăncilă spune că demisia a fost cauzată de decizia CCR în conflictul dintre guvern și președinție.

Dăncilă nu a delcarat când va veni cu noul guvern pentru votul de încredere în Parlament. Șefa Executivului a spus că așteaptă ca Opoziția să depună moțiunea de cenzură, iar după aceea va lua o decizie.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în şedinţa de miercuri seara, să îl numească în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD pe senatorul Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii. Totodată, deputatul Horia Nasra, cel care conducea, cu mandat interimar, PSD Cluj , a fost schimbat cu ziaristul Liviu Alexa.

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, în şedinţa de miercuri seara, să îl numească în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD pe senatorul Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii.

Primul ”greu” care a picat în ghilotina votului este deputatul Horia Nasra, cel care conducea, cu mandat interimar, PSD Cluj. Colegii de partid ”l-au executat” și au decis schimbarea lui din funcție. Locul lui Nasra, conform informațiilor Realitatea, va fi luat de ziaristul Liviu Alexa.

Ionuţ Vulpescu a fost un critic al conducerii PSD în perioada Dragnea. Acesta va exercita interimar funcţia de conducere în PSD.

Funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD a fost deţinută ultima dată de Mihai Fifor, actual secretar general al PSD.

Ionuţ Vulpescu a fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta IV şi în Guvernul Grindeanu. În perioada 2000-2004 a fost consilier al preşedintelui Ion Iliescu.
Interesant este de văzut când anume va veni Dăncilă cu noua formulă pentru validarea din Parlament. Cel mai probabil, PSD îa în calcul, că de la data publicării, social-democrații au la dispoziție 45 de zile.

Comitetul Executiv Național al PSD se va reuni miercuri, pentru a discuta despre situația Guvernului, iar sedința vine după decizia CCR care îl obligă pe președintele Klaus Iohannis să numească interimari, dar și pe Viorica Dancilă să meargă în Parlament să ceară votul de încredere.

La acest moment, Guvernul are șase miniștri lipsă. Este vorba despre ministrul de Interne, după ce mandatul lui Mihai Fifor de interimar a expirat săptămâna trecută și se Ana Birchall, la Justiție. Apoi, alte ministere care funcționează fără miniștri sunt Ministerul Mediului, Ministerul Energiei și Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, locuri vacante după ce oamenii ALDE care le conduceau și-au dat demisia ca urmare a ruperii coaliției de guvernare.

În plus, miercuri i-a expirat interimatul și lui Daniel Breaz, la Ministerul Educației, astfel ca printre subiectele de pe ordinea de zi figurează situația Guvernului.

Chiar dacă își va întregi echipa de la Palatul Victoria, se pare insă că Vorica Dancilă nu e foarte sigură pe majoritatea din Parlament, așa că va amâna să ceară votul aleșilor până după ce efectuează vizita în Statele Unite, adică după data de 28 septembrie.

Florin Iordache a declarat că PSD are destui oameni pentru a susține actualul Guvern în fața Parlamentului și că varianta moțiunii de cenzură este puțin probabilă, pentru că Opoziția nu adună un număr suficient e voturi.

„Aceste refuzuri de propuneri trebuie să fie motivate, dar am văzut un președinte timorat, prin felul că a tot repetat un singur: că premierul trebuie să vine în fața Parlamentului. Momentul în care vom ajunge acolo, îl vom stabili noi. Primul care trebuie să-și îndeplinească prerogativele constituționale e președintele Iohannis.

Dacă vorbim de testul în fața Parlamentului, cei din Opoziție nu adună un număr suficient de voturi pentru o moțiune de cenzură. Dacă vrei să dărâmi un Guvern, o faci cu moțiunea de cenzură, dar nu cred că Opoziția o va face.

Avem suficienți oameni ca să susținem Guvernul în Paralment. Dacă alegem emanierea sau restructurarea, asta o vom decide noi”, a declarat înainte de intra în ședinta CEx, Florin Iordache.

blank