Featured, Social

Greva spontana la ANAF

Greva spontana la ANAF, inițial, reprezentanții instituției ieșene au declarat miercuri dimineață că nu există un protest, potrivit realitateadeiasi.net. „Dimineață nu a fost protest. După ședința membrilor de sindicat, care a avut loc la ora 14.00, mai mulți angajați au coborât în holul instituției, în jurul orei 15.30, pentru a protesta împotriva măsurilor anunțate de către Guvernul României, cu privire la restructurarea instituției”, au precizat miercuri reprezentanții Fiscului ieșean.

Greva spontană a angajaților şi la ANAF Ploiești. Oamenii au ieșit în fața sediului, anunță.

În rândul angajaților de la ANAF a apărut și temerea pierderii locurilor de muncă, după ce ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici a anunțat cu o zi în urmă că unul din 4 angajați ar putea să plece.

Și la Timișoara este grevă. Angajații Direcției Finanțelor Publice Timiș au întrerupt lucrul astăzi, în cadrul unui protest spontan.

Angajații de la finanțe pregătesc un calendar al protestelor, nemulțumiți fiind de reducerea posturilor. Ei atrag atenția că, în momentul de față, 8 funcționari se ocupă de 80 de mii de agenți economici, iar volumul de muncă este imposibil de susținut.

Calendarul protestelor de la Timișoara vine în contextul în care Biroul Executiv al Federației Naționale a Sindicatelor din Finanțe a solicitat renunțarea la proiectul de hotărâre privind reducerea posturilor vacante la nivelul Ministerului Finanțelor Publice și la cel al unităților subordonate. Sindicaliștii au anunțat încă de săptămâna trecută că „Biroul Executiv a hotărât demararea procedurilor pentru declanșarea acțiunilor de protest la nivel național, cu consecințe grave în următoarea perioadă. Salariații fiscului din România nu doresc să afecteze activitățile desfășurate cu ocazia centenarului, însă un astfel de tratament din partea conducerii Ministerului Finanțelor Publice îi obligă să demareze de urgență acțiuni de protest la nivel național, care pot degenera în greve spontane, necontrolabile de către organizația noastră”.

Și salariaţii Fiscului gălăţean au protestat, miercuri, 28 noiembrie, faţă de reducerile de posturi anunţate de ministrul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici

Peste 30 de salariaţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi au întrerupt lucrul la ora 13,00 şi s-au adunat în faţa sediului instituţiei, din strada Portului. Un protest similar s-a desfăşurat şi la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi, din strada Brăilei.

Oamenii şi-au arătat nemulţumirea faţă de tăierile de posturi anunţate de ministrul Teodorovici. „Propunerea de a se desfiinţa locurile vacante va da peste cap activitatea. Deja numărul angajaţilor este foarte mic”, a declarat Anca Tudorache, preşedintele Sindicatului Finanţe Sed Lex Galaţi.

De asemenea, finanţiştii gălăţeni au protestat şi faţă de legea care prevede desfiinţarea direcţiilor generale regionale. „Judeţele unde sunt sediile regionale vor avea de suferit. Personalul este majoritar din judeţul respectiv, iar mulţi oameni din Galaţi vor fi mutaţi, de exemplu, la Buzău”, a mai spus liderul de sindicat.

Ce spunea ministrul Eugen Teodorovici

Din ANAF nu vor fi concediaţi oameni, urmând să dispară doar posturile blocate, a declarat pe 15 noiembrie ministerul Finanţelor Eugen Teodorovici.

Un proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor anunţă reducerea a circa 4000 de posturi din 21 de ministere şi din Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Consiliul Naţional al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe a reacţionat, anunţând că sistemul fiscal are un deficit de aproximativ 3700 de funcţionari publici, generat de lipsa angajărilor de aproximativ 7 ani.

„Am şi întrebat şi confirmat cu preşedintele Consiliului Naţional respectiv. E un subiect depăşit, pentru că am avut o discuţie cu colegii din sindicate şi lucrurile sunt în regulă. Singurul mesaj din partea mea a fost sprijinul întregii echipe ANAF, sprijin în sistemul IT, cu servere, pentru tot personalul. Lucrurile s-au clarificat între cele două părţi sindicale şi MFP”, a declarat joi Eugen Teodorovici.

Proiectul propune modificarea actelor normative care reglementează organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţelor Publice, Ministerului Justiţiei, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Ministerului Tineretului şi Sportului, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Mediului, Ministerului Transporturilor, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Ministerului Economiei, Ministerului Energiei, Ministerului Fondurilor Europene, Ministerului Turismului, Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Ministerului Cercetării şi Inovării, Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

blank