Facebook
IT&C

Facebook și Instagram ar putea dispărea dacă Zuckerberg nu vine cu o idee genială

Cel mai important om de știință din domeniul inteligenței artificiale de la Meta l-ar fi avertizat pe Mark Zuckerberg că Facebook și Instagram ar putea dispărea dacă nu ajung din urmă ChatGPT.

Ar putea fi sfârșitul Facebook și Instagram. Șeful departamentului de inteligență artificială de la Meta i-a spus lui Mark Zuckerberg că ChatGPT de la OpenAI ar putea fi rău pentru afacerea sa și că trebuie să acționeze rapid înainte de a fi prea târziu.

O persoană familiarizată cu situația a declarat pentru The New York Times că Yann LeCun și Zuckerberg au devenit realiști în timp ce așteptau la coadă pentru prânz la sediul Meta din Menlo Park, California, la șase săptămâni după ce OpenAI a lansat ChatGPT în noiembrie 2022.

Omul de știință i-a spus directorului general că Meta trebuie să își alinieze tehnologia la cea a OpenAI și să înceapă să lucreze pentru a-și lansa propriul asistent de inteligență artificială, se arată în raport.

Facebook și Instagram ar putea dispărea definitiv

LeCun i-a spus lui Meta că Facebook și Instagram ar putea dispărea dacă nu își intensifică activitatea de AI, potrivit raportului.

The Times a precizat că Zuckerberg nu a răspuns, dar comentariile lui LeCun l-au înfuriat. Zuckerberg dorea ca Meta să fie cunoscută ca o companie de top în domeniul IA, iar Meta adăugase deja funcții de IA în aplicații precum WhatsApp, Instagram și Facebook.

Mark Zuckerberg își face griji

La sfârșitul serii, Zuckerberg părea să se fi răzgândit. CEO-ul i-a spus lui LeCun la cina din acea seară: „M-am gândit la ceea ce ai spus”, a declarat pentru Times o persoană care cunoaște situația. „Și cred că ai dreptate”.

Între timp, Times a afirmat că echipele juridice și de politici ale Meta s-au opus ca Zuckerberg să facă public imediat modelul de inteligență artificială open-source al companiei. Cu toate acestea, Zuckerberg a decis totuși să meargă mai departe cu planul.

Până în februarie, Meta a schimbat numele lui Genesis, marele model lingvistic realizat de echipa lui LeCun, în LLaMA și l-a pus la dispoziția cercetătorilor din afara Meta.

Facebook

Însă, la câteva zile după ce modelul a fost lansat pentru prima dată, codul său a fost găsit pe forumul de mesaje online 4chan, ceea ce a sporit îngrijorările legate de securitate în interiorul companiei. Sens. Josh Hawley din Missouri și Richard Blumenthal din Connecticut au scris către Meta în lunile care au urmat scurgerii de informații, afirmând că societatea „nu a reușit să efectueze nicio evaluare semnificativă a riscurilor” înainte de a lansa LLaMA, ceea ce a lăsat modelul deschis hackerilor.

Meta nu și-a pierdut speranța

Meta nu a fost însă singurul AI în cursă. Rivalii din domeniul tehnologiei, precum Microsoft și Google, s-au grăbit să își lanseze propriile roboți de chat pentru a concura cu OpenAI, însă rezultatele au fost mixte.

În februarie, în aceeași lună în care Meta a lansat LLaMA, Microsoft a permis utilizatorilor timpurii să încerce motorul său de căutare Bing, alimentat cu inteligență artificială. Ulterior, motorul a fost acuzat că oferă utilizatorilor rezultate deranjante. În aceeași săptămână, Google a prezentat versiunea beta a robotului său de chat Bard. După prima sa demonstrație, care a inclus o eroare, unii angajați au spus că a fost o treabă „grăbită” și „ratată”.

Meta nu a fost descurajată de această experiență; a continuat să caute noi instrumente de inteligență artificială și a lansat Llama 2 în iulie, care era următoarea versiune a primului său model.

În septembrie, a prezentat, de asemenea, următoarea generație de ochelari inteligenți Ray-Ban Meta și zeci de roboți de chat cu inteligență artificială care seamănă cu persoane celebre precum Snoop Dogg și Paris Hilton, potrivit Bussines Insider.

blank