WhatsApp
IT&C

Escrocherie de Sărbători, pe WhatsApp. Rămâi cu conturile goale în câteva minute

În perioada sărbătorilor imaginația hoților atinge noi limite. O nouă metodă de furt este tor mai des folosită în ultima perioadă. Un român a capcana acestora, după ce a deschis un mesaj primit pe WhatsApp.

Tot mai mulți români devin ținta unei metode noi de furt. Pusă la cale de hackeri cu experiență, aceasta are în spate un plan bine pus la punct. Românii sunt invitați să acceseze anumite link-uri trimise pe WhatsApp, iar ulterior se trezesc fără bani în conturi. Mai mult, cei care apelează la astfel de tertipuri, ajung până la a lua credite pe numele celor care le cad în plasă.

Furt pe WhatsApp. Promisiuni false pentru cei care cad în plasa hackerilor

Cei care pun la cale un astfel de furt acționează pe rețelele de socializare sau chiar pe WhatsApp. Aceștia se recomandă ca manageri ai unor companii cunoscute, oferind oportunități se câștig. In realitate, aceștia pun la cale un furt care să le rotunjească semnificativ conturile.

Persoanele care cad în această plasă sunt invitate să dea like şi sa distribuie unele postări. In schimbul acestei activități, oamenii primesc o sumă modică. Planul hackerilor abia acolo începe.


Li se fură datele personale și banii din conturi

După ce ajung să le câștige încrederea, hackerii îi invită pe aceștia pe anumite grupuri de investiţii. Din momentul respectiv, oamenii se transformă în victimele clare ale unui furt. Hackerii le fură datele personale, dar și toți banii din conturi.

„Dai likeul respectiv, share-ul respectiv, faci o poză la munca ta, o trimiți înapoi şi eşti plătit pe bune pentru că ţi-ai oferit date, ţi-ai oferit contul bancar.”, spune Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică.

WhatsApp

Cum te poți feri de un astfel de furt

Specialiștii în securitate cibernetică susțin că hackerii se folosesc de mesaje false pentru a le crea impresia victimelor că alte persoane au avut câștiguri substanțiale.

„Vei vedea imagini de la persoane care pun tot timpul , screenshot-uri care spun că sunt foarte mulţumiţi de banii pe care i-au primit înapoi , toată schema este făcută să te convingă să rămâi la ei în grup şi să investeşti sume cât mai mari.”, a adăugat acesta.

Un sucevean care a fost victima unei astfel de escrocherii. Bărbatul a crezut cu tărie în promisiunile făcute de hoți, însă s-a trezit cu un credit de aproape 40.000 de lei.

„Atacatorii se adaptează la context şi vor să profite de multiplele oferte, promoţii, reduceri de sezon pentru a-şi prezenta ei oportunităţile de investiţie, de data aceasta false.”, a spus Mihai Rotariu, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică.

În perioada sărbătorilor, numărul acestor escrocherii este în continuă creștere. Specialiștii în securitate cibernetică le recomandă românilor să acorde atenție acestor tipuri de mesaje. Mai mult, aceștia sunt îndemnați să nu ofere date personale.

blank