Putin
International

După Erdogan, Putin a chemat un alt lider de stat în Rusia. Tema discuției va alarma Occidentul

Vladimir Putin a plănuit o nouă întâlnire oficială în Rusia, cu liderul unul stat nuclear aliat.

Kim Jong Un, liderul Coreei de Nord, intenţionează să vină în Rusia în această lună pentru a discuta cu Vladimir Putin despre posibilitatea de a furniza Rusiei mai mult armament pentru războiul său din Ucraina, precum şi despre alte tipuri de cooperare militară, potrivit unor oficiali americani şi din NATO citaţi luni de cotidianul The New York Times (NYT).

Rusia caută mai mult armament pentru războiul său din Ucraina, iar o delegaţie nord-coreeană a călătorit recent în Rusia cu trenul pentru a planifica vizita lui Kim Jong Un din această lună, spun oficialii citaţi de cotidianul american.

În timpul deplasării sale în străinătate – gest extrem de rar – Kim Jong Un ar urma să călătorească din Phenian, capitala Coreei de Nord, probabil cu un tren blindat, până la Vladivostok, pe coasta pacifică a Rusiei, unde se va întâlni cu Vladimir Putin, au declarat oficialii. Există şi posibilitatea ca liderul nord-coreean să ajungă eventual la Moscova, dar acest lucru nu este sigur, scrie The New York Times, citată de News.ro.

Putin vrea ca Phenianul să trimită Rusiei obuze de artilerie şi rachete antitanc, iar Kim ar dori ca Rusia să furnizeze Coreei de Nord tehnologie avansată pentru sateliţi şi submarine cu propulsie nucleară, au declarat oficialii citaţi de NYT. De asemenea, Kim caută ajutor alimentar pentru ţara sa sărăcită.

Unde s-ar putea întâlni cu Kim

Cei doi s-ar putea întâlni în campusul Universităţii Federale din Orientul Îndepărtat de la Vladivostok, unde între 10 şi 13 septembrie ar urma să se desfăşoare Forumul Economic Estic. De asemenea, Kim ar vrea să viziteze Pier 33, unde andochează navele militare din Flota rusă a Pacificului, au precizat oficialii cu care au stat de vorbă jurnaliştii de la NYT.

O altă potenţială oprire pentru Kim, după Vladivostok, ar putea fi Cosmodromul Vostocinîi, un centru de lansare spaţială care a fost locul unei întâlniri în aprilie 2022 între Putin şi Aleksandr Lukaşenko, liderul Belarusului. Centrul, unde prima lansare de rachetă a avut loc în 2016, se află la aproximativ 1.500 de km nord de Vladivostok.

Miercurea trecută, Casa Albă, citând informaţii declasificate, a avertizat că Putin şi Kim au făcut un schimb de scrisori în care au discutat despre o posibilă afacere cu arme. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, a declarat că discuţiile la nivel înalt pe tema cooperării militare între cele două ţări „avansează în mod activ”.

Oficialii americani au refuzat să ofere mai multe detalii despre stadiul legăturilor personale dintre cei doi lideri, care sunt consideraţi adversari ai Statelor Unite. Însă noile informaţii despre o întâlnire planificată între cei doi depăşesc cu mult avertismentul anterior. Oficialii au refuzat să ofere detalii despre modul în care agenţiile de spionaj au colectat informaţiile, menţionează NYT.

Cum s-a ajuns la această vizită

Se ştie că Serghei Şoigu, ministrul rus al apărării, a călătorit în iulie în Coreea de Nord, unde ar fi încercat să convingă Phenianul să vândă Rusiei muniţie pentru artilerie. Kim l-a dus atunci pe Şoigu la o expoziţie de armament şi echipament militar care includea rachete balistice interzise de Naţiunile Unite. În timpul întâlnirii, Kim i-a prezentat lui Şoigu opţiuni pentru o mai mare cooperare militară şi l-a invitat pe Putin să viziteze Coreea de Nord. Şoigu a făcut apoi o contrapropunere, sugerând ca liderul nord-coreean să vină în Rusia.

Urmare a acestei vizite a lui Şoigu la Phenian – prima efectuată de un ministru rus al apărării de la destrămarea URSS în 1991 – la sfârşitul lunii august, o delegaţie formată din 20 de oficiali nord-coreeni, inclusiv unii care supraveghează protocoalele de securitate pentru Kim Jong Un, a venit cu trenul de la Phenian la Vladivostok şi apoi a zburat la Moscova – un indiciu că o vizită a lui Kim este perfect plauzibilă.

Călătoria acestor oficiali nord-coreeni a durat 10 zile, potrivit serviciilor de informaţii occidentale.

Rusia, exerciții militare comune cu Phenianul

Citește și  Prigojin în Belarus, un succes pe care Alexandr Lukaşenko riscă să-l regrete

Pe de altă parte, Serghei Şoigu a anunţat luni că Rusia discută cu Coreea de Nord organizarea de exerciţii comune, potrivit Reuters. „De ce nu, aceştia sunt vecinii noştri. Există un vechi proverb rusesc: nu îţi alegi vecinii şi este mai bine să trăieşti cu vecinii tăi în pace şi armonie”, a declarat Şoigu, citat de agenţia de presă Interfax.

Întrebat despre posibilitatea unor exerciţii comune între cele două ţări, el a spus că acestea sunt „bineînţeles” în discuţie, a precizat agenţia.

Anterior, agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap citase surse din serviciile de spionaj sud-coreene potrivit cărora Şoigu i-a propus liderului nord-coreean Kim Jong Un ca ţările lor să organizeze un exerciţiu naval alături de China.

Sâmbătă, ambasadorul Rusiei în Coreea de Nord, Aleksandr Maţegora, declarase pentru agenţia de ştiri TASS că nu ştie de niciun plan ca Phenianul să participe la exerciţii militare trilaterale alături de China şi Rusia, dar a spus că, în opinia sa, ar fi „adecvat”, având în vedere exerciţiile conduse de SUA în regiune.

Coreea de Nord a efectuat şase teste nucleare începând din 2006 şi a testat diverse rachete în ultimii ani, dar rareori organizează exerciţii militare cu vecinii săi.

Statele Unite şi aliatul lor, Coreea de Sud, organizează exerciţii militare regulate, pe care Coreea de Nord le denunţă drept pregătiri de război împotriva sa.

blank