IT&C, Stiri, Ultima Ora

Cum să-ți accesezi fișierele ORICÂND și de ORIUNDE.

Cu cât aveţi mai multe dispozitive pe care le folosiţi în mod uzual, cu atât vă aveţi nevoie de mai mult spaţiu, atât acasă cât şi în deplasare. Un cloud personal ar fi perfect.

cloud_23744100

De câţiva ani folosesc acasă un Time Capsule, un router de la Apple care integrează un hard disk de 2TB. În plus, la un port USB al respectivului Time Capsule mai am conectat un al doilea hard disk de 1,5TB. În total am 3,5TB de spaţiu în reţea pe care îi pot accesa cu uşurinţă de pe laptop, tabletă, smartphone, HTPC etc. În teorie este vorba de un NAS sau Network Attached Storage, o soluţie de stocare care se află în reţeaua locală şi care poate fi folosită într-un amalgam de scenarii. În practică însă, lucrurile s-au simplificat semnificativ acum, faţă de acum 5 sau 10 ani când am auzit prima oară de un astfel de gadget.

Este adevărat că termenul în sine continuă să pară complicat şi de temut, chiar şi pentru cei care consideră că au o afinitate pentru domeniul IT. În realitate însă, o astfel de soluţie este mai utilă acum ca niciodată. Într-o perioadă în care filmăm cu telefonul la rezoluţie Full HD sau 4K, avem întreaga colecţie de fotografii pe tabletă şi cea mai mare parte a activităţii ne-o petrecem pe un ultrabook cu un SSD de 128 sau 256GB, spaţiul de stocare este mai problematic ca niciodată. Când vine vorba de un laptop, putem fără probleme să apelăm un hard disk extern, dar acelaşi hard disk nu poate fi conectat cu uşurinţă la smartphone sau la tabletă.

Mai mult decât atât, am trecut în 2015 şi ne dorim cu toţii să fugim de fire, chiar şi dacă sunt foarte scurte, precum în cazul unui hard disk extern. În contextul în care într-o casă obişnuită există 3-4 telefoane, două tablete, două laptopuri sau poate chiar şi un desktop sau o consolă de gaming, în mod normal, toate acestea trebuie să aibă acces la acelaşi volum de informaţii. Nu vorbesc aici de agenda telefonică care se sincronizează cu Gmail sau iCloud. Mă refer la o colecţie stufoasă de filme şi muzică, o librărie formată din zeci de mii de fotografii din concedii sau documente pe care nu vă permiteţi să le pierdeţi în cazul în care vă scăpaţi laptopul de pământ sau vă este furat telefonul.

blank