Mircea Coșea
Actualitate

Cum poate afecta sever Vladimir Putin economia României. Avertismentul economistului Mircea Coșea: „Deja am intrat în război”

Dacă Ucraina va fi invadată de Rusia, un număr consistent al populației statului din nordul României ar urma să se relocheze în diverse state din UE, inclusiv în țara noastră. Acest aspect ar crea mari probleme statului român, din punct de vedere economic, potrivit economistului Mircea Coșea.

Profesorul Mircea Coșea a explicat punctual,la o televiziune care vor fi consecințele economice ale României, în urma unei posibile invazii a Rusiei în Ucraina.

„Noi deja am intrat în război. Suntem una dintre victimele colaterale cele mai importante.

România a intrat într-o zonă care în economie se numește zonă de așteptare. Fiind într-o zonă imprevizibilă, chiar dacă nu se va întampla o catastrofă, deplasarea de forțe rusești, care costă enorm – 1 miliard pe zi, nu poate fi lăsată fără urmări.

Asta înseamnă o așteptare a investitorilor străini a acestor acțiuni. Trebuie să ne așteptăm la un interes mai mic al investitorilor în România. Poate să dureze un an, un deceniu sau mai mult.

Ne trebuie investiții străine din partea partenerilor strategici. Nu avem voie să facem investiții chineze. Primul pas e o izolare a României din punct de vedere al investitorilor strategici.

Al doilea efect este cel al unei posibile invazii din punct de vedere al zonelor în care trăiesc români, care vor veni in România. Nu pentru a se stabili, ci pentru a rămâne aici o anumită perioadă de timp. Pregătirea României trebuie făcută cu orice risc și implică mare cheltuială. Trebuie să alocăm fonduri pentru educația și integrarea lor. O parte dintre ei nu vor rămâne în România, pe modelul Rep. Moldova – vor pleca în vestul UE să muncească”, a avertizat Mircea Coșea, pentru B1 TV.

Exporturi mai mari la cereale pentru România, în cazul unei invazii rusești în Ucraina

O eventuală invazie a Ucrainei ar presupune și un aspect pozitiv pentru România, care ar putea deveni numărul 1 în privința exporturilor de cereale în Europa.

„Dacă se inchid conturile Ucrainei, România are mult de câștigat din punct de vedere al exportului de cereale. Principalul concurent este Ucraina. Din punctul de vedere al energiei nu ne afectează prea mult. Nu suntem direct racordați pe conductele Ucrainei.

(…) Mai este un element, acela al unor posibile întârzieri la finalizarea legii off-shore și a extragerii gazelor din Marea Neagră”, a mai transmis economistul.

blank