Medical

Cum îți dai seama de ce te doare stomacul?

Durerile de stomac sunt destul de frecvente, mai ales în cazul persoanelor care nu au un stil de viață sănătos. Este important să știi cum să identifici corect cauza durerii de stomac pentru că nu în toate situațiile vorbim de o simplă indigestie. Durerile abdominale care persistă câteva zile și care sunt însoțite și de alte simptome, cum ar fi apetit scăzut sau febră mare necesită intervenția unui medic și tratament adecvat, înainte de a se transforma în afecțiuni destul de grave.

Care sunt cele mai comune cauze ale durerilor de stomac?

Durerile de stomac pot avea la bază o cauză strâns legată de alimentație – consumul unui aliment care nu a fost gătit sau depozitat în condiții corespunzătoare, obiceiuri alimentare nesănătoase (program de mese haotic, consum excesiv de fast-food, mâncatul în grabă, etc.), vicii (fumat, alcool, exces de cofeină), pot să apară în urma infectării cu o bacterie sau într-o perioadă plină de stres intens și situații tensionate.

Durerile de stomac se manifestă în diferite moduri, tocmai din acest motiv este indicat să apelezi la un medic dacă observă că disconfortul nu trece, ba chiar apar din ce în ce mai multe simptome. Iată cum poți diferenția principalele cauze ale durerilor de stomac:

  • Dacă te confrunți cu disconfort abdominal, greață, eructație, balonare și apetit scăzut, cel mai probabil suferi de indigestie. Gândește-te la ce ai mâncat în ultimele zile și identifică acel aliment care ți-a cauzat probleme (putem vorbi de alimente condimentate, de alimente bogate în grăsimi sau fibre). Mâncatul în grabă și stresul emoționat pot de asemenea să provoace indigestie. De cele mai multe ori, remediul pentru această problemă este schimbarea alimentației cu una sănătoasă și detoxifierea organismului.
  • Dacă te confrunți cu greață, arsuri stomacale, crampe dureroase, durere de cap și diaree, există șanse mari să ai o intoleranță alimentară. Este ușor de identificat alimentul pe care sistemul tău digestiv nu îl poate tolera atât de bine pentru că aceste simptome apar întotdeauna după ce îl mănânci (de regulă după o perioadă de 48 ore). Poți avea o intoleranță la lactoză, la gluten, ca carbohidrați, alcool sau fructoză. Bineînțeles, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să scoți alimentul din dieta ta și să contactezi un medic pentru a vedea ce trebuie să faci mai departe. Spre exemplu, intoleranța la gluten netratată se poate dezvolta în boala Celiacă.
  • Dacă te confrunți cu vărsături, diaree, crampe abdominale dureroase și febră, cel mai probabil ai luat o infecție virală sau te-ai infectat cu o bacterie sau un parazit care provoacă gastroenterită. În aceste cazuri, este esențial să mergi la medic pentru analize și identificarea exactă a cauzei. Vei primi tratament specific și cel mai probabil un regim alimentar pe care va trebui să îl urmezi cu strictețe.

Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de stomac. Dacă nu te încadrezi în nicio situație, sfatul nostru este să mergi la medic pentru că există multe afecțiuni, mai mult sau mai puțin grave, care se pot ascunde în spatele acestor dureri.

blank