Covid
Medical

Covid-19: 90% din populația lumii are o formă de imunitate, susţine directorul OMS

După Omicron care a înlocuit Delta, o nouă variantă a Covid-19 ar putea predomina. Tedros Adhanom Ghebreyesus a avertizat însă împotriva vigilenței reduse, care ar putea favoriza apariția unei noi variante.

Cel puțin 90% din populația lumii are o formă de imunitate la Covid-19, a declarat, vineri, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timp ce a avertizat asupra scăderii vigilenței.

Acest lucru lasă ușa deschisă pentru apariția unei noi variante care să se răspândească și să înlocuiască varianta Omicron dominantă în prezent, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus la o conferință de presă. El a avertizat apoi împotriva tentației de a afirma prematur că faza emergentă a pandemiei s-a încheiat. „Nu am ajuns încă acolo”, a spus el.

„Lacunele în supraveghere, testare, secvențiere și vaccinare continuă să creeze condițiile perfecte pentru apariția unei noi variante îngrijorătoare care ar putea provoca o mortalitate semnificativă”, a avertizat el. Varianta Omicron, care a fost declarată motiv de îngrijorare de către OMS în urmă cu un an, s-a răspândit de atunci în întreaga lume, dovedindu-se a fi mult mai contagioasă decât predecesoarea sa Delta.

Potrivit lui Tedros Adhanom Ghebreyesus, în prezent circulă peste 500 de subvariante Omicron, toate fiind foarte contagioase și au mutații care le fac capabile să depășească mai ușor barierele imune, deși provoacă forme mai puțin severe ale bolii decât variantele anterioare. Un total de 6,6 milioane de decese au fost raportate de către țări la OMS, în timp ce aproape 640 de milioane de cazuri confirmate au fost înregistrate, notează lefigaro.fr

Dar adevăratul bilanţ este mult mai mare, potrivit OMS. În ultima săptămână, au fost înregistrate peste 8.500 de decese din cauza Covid-19, „ceea ce nu este acceptabil după trei ani de pandemie, când avem atâtea instrumente pentru a preveni infecțiile și a salva vieți”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Traducerea Rador)

blank