Europarlamentarul social-democrat Claudia Ţapardel consideră ”nefiresc” ca decizia privind funcţia de şef al Parchetului European, funcţie la care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, să se ia la masa verde de către coordonatorii Comisiei LIBE”.
Claudia Ţapardel in opinia sa, ”este absolut necesar ca o asemenea decizie să fie luată de toţi membrii Comisiei LIBE şi, de asemenea, de toţi membrii Parlamentului European, aşa cum se iau deciziile legate de directive sau alte numiri la nivel european în cadrul instituţiilor, precum Curtea Europeană de Conturi sau Curtea de Justiţie a Uniunii Europene”, conform unui comunicat de presă pe care l-a făcut public joi.
”De asemenea, este la fel de anormal şi ceea ce face candidata Laura Codruţa Kovesi, care trimite scrisori Comisiei LIBE exact înainte de audierea sa. Kovesi, anchetată în România pentru fapte grave de corupţie, precum luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă, are oportunitatea de a se prezenta pe 26 februarie în faţa acestei comisii şi îşi poate pleda atunci cauza, dar mai ales va trebui să răspundă întrebărilor colegilor din Comisia LIBE. Am convingerea că întrebările vor fi fundamentate pe eşecul managerial de care a dat dovadă în funcţia de şef al DNA din care a fost revocată, dar şi pe dosarele deschise pe numele său, aflate în lucru la Inspecţia Judiciară şi la noua Secţie pentru investigarea infracţiunilor din justiţie”, a precizat Claudia Ţapardel în comunicat.
Fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi s-a plasat pe prima poziţie pe lista scurtă pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef european după evaluarea realizată de comitetul de selecţie independent. Ceilalţi doi candidaţi aflaţi pe lista scurtă pentru procedura de selecţie a şefului Oficiului procurorului public european (EPPO) sunt Jean-Francois Bohnert din Franţa şi Andres Ritter din Germania. Numărul iniţial de candidaţi a fost de 24.
Claudia Ţapardel menţionează în comunicat că procurorul francez Jean-Francois Bohnert s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene. În urma acestui vot, Bohnert a obţinut 50 de puncte, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi şi de Andres Ritter cu un scor egal, de 29 de puncte.
Şeful EPPO trebuie să fie desemnat, de comun acord, de către Parlamentul European şi Consiliul UE.