Life

Ce trebuie să știi despre principalele boli la grâu și orz

Cerealele, sursa noastră importantă de fibre, vitamine şi minerale, sunt adesea atacate de boli dacă nu se iau măsuri preventive timpurii.

Există mai multe boli care atacă cerealele. Acestea pot fi clasificate, de exemplu, în funcție de originea infestării. Astfel, există trei surse diferite ale bolilor:

  • Din sămânța infectată în campania precedentă;
  • Din soluri infestate (în principal din cauza resturilor culturilor anterioare);
  • Boli care atacă partea aeriană a cerealelor prin inocule transportate de vânt sau alte fenomene atmosferice.

În cele ce urmează, vom vorbi despre bolile care atacă părțile aeriene, un  grup de boli policiclic care trebuie stopate de la primele simptome, deoarece în urma primei infestări, se produc noi inocule care, la rândul lor, atacă zonele sănătoase ale aceleași plante sau plantele învecinate. Pot exista două sau mai multe cicluri în timpul aceleași campanii, dacă condițiile de mediu sunt favorabile, reducând productivitatea cu fiecare ciclu.

Principalele boli foliare ale grâului sunt:

  • Septoria, care poate fi Septoria Tritici sau Stagonospora Nodorum (sau Phaeosphaeria Nodorum);
  • Rugina, care pot fi rugină brună (Puccinia triticina) sau rugină galbenă (Pucinia striiformis);
  • Pată galbenă de frunze ( Pyrenophora tritici-repentis);
  • Mucegaiul praf: Blumeria graminis.

Principalele boli foliare ale orzului sunt:

  • Helmintosporioza- Helmintosporium teres;
  • Rhynchosporioza- Rhynchosporium secalis;
  • Rugina- Puccinia hordei;
  • Mucegaiul praf- Blumeria graminis;
  • Ramularia: Ramullaria collo-cygni.

Boli ale grâului

Dintre bolile grâului trebuie evidențiate Septoria, Rugina și Pata Galbenă. Boala cunoscută sub numele de Septoria este cauzată de Septoria Tritici. Ascosporii transportați de vânt colonizează grâul tânăr în luna decembrie sau în lunile de iarnă. Pentru a se dezvolta, această boală are nevoie de o temperatură între 15 și 20 de grade Celsius, deși poate apărea și la temperaturi mai scăzute. Prezența apei este, de asemenea, necesară, iar primele simptome apar în decurs de șapte până la cincisprezece zile de la infestare.

Stropii din picăturile de ploaie ajută la răspândirea bolii pe frunzele de sus ale grâului, unde apar picnidii (puncte negre) pe pete necrozate de maro deschis.

Septoria ce apare pe glume, cauzată de Stagonospora nodorum, este transmisă prin sămânța infectată sau purtată de vânt sau stropi de ploaie. Pata este asemănătoare cu cea produsă de Septoria Tritici și, deși produce și picnidii, acestea sunt maro deschis, foarte greu de distins chiar și cu ajutorul contoarelor de fire. De asemenea, poate afecta spicele, care, în cele din urmă, prezintă pete maro închis asemănătoare arsurilor.

Tipurile de rugină cele mai frecvente sunt cele produse de Puccinia striiformis (rugina galbenă) si Puccinia triticina, fosta Puccinia recondita (rugina brună).

Rugina galbenă a devenit mai proeminentă în ultimii ani odată cu apariția noii tulpini cunoscute sub numele de Warrior/Ambition, fiind mult mai virulentă decât cele anterioare. Prezintă pustule galben-portocalii în leziuni liniare paralele pe frunzele dezvoltate și poate ataca vârful formând o masă de spori galbeni între bob și glume.

Rugina brună începe să se manifeste la temperaturi mai ridicate (15-22ºC) prezentând pete portocalii sau maro aleatorii, spre deosebire de petele striate de rugină galbenă. Această boală apare de obicei în zonele mai calde.

Pata galbenă a grâului este cauzată de ciuperca Pyrenophora tritici-repentis (sau Drechslera tritici-repentis) care poate fi, de asemenea, transmisă de semințe și prezintă pete ovale de culoarea scorțișoarei care uneori se întunecă în centru. Pentru dezvoltare, are nevoie de temperaturi de 15 până la 25 de grade Celsius și de apă pe frunză timp de cel puțin 24 de ore.

Boli ale orzului

Dintre bolile orzului trebuie evidențiate Helmintosporioza și Rinhosporioza. Helmitosporioza este cauzată de ciuperca Pyrenophora teres (sau Drechslera teres). Primele simptome de pe frunzele inferioare sunt de obicei pete sub formă de dungi întunecate. Petele infestăriilor secundare au formă alungită, deși pot să apară și pete de formă ovală.

Rhynchosporioza, (Rhynchosporium secalis) deși mai puțin frecventă decât Helmistosporioza, nu este mai puțin periculoasă și atacă de obicei în stadii mai avansate de dezvoltare. Produce leziuni pe frunză și spice, de formă ovală, pe margini fiind mai închise și în centru mai deschise.

Dincolo de cele prezentate mai sus, există multe boli care pot ataca cerealele, în diferitele lor stadii de dezvoltare și în funcție de diferitele condiții climatice. Este important, așadar, să se monitorizeze culturile și să se efectueze tratamentele adecvate inclusiv când apare făinarea cerealelor pentru ca recolta să fie bogată și de calitate.

De asemenea, trebuie reținut faptul că nici diversele soiuri de pomi fructiferi nu scapă de boli. Prin urmare, și aceștia trebuie îngrijiți cum se cuvine dacă vrem să ne ofere roade bogate.

 

blank