Life

Cele mai impresionante torturi din lume – ca valoare, dimensiune și alte caracteristici speciale

Gustul dulce a fost mereu pe placul oamenilor, însă deserturile moderne nu se rezumă la a impresiona papilele gustative! Cofetarii profesioniști și uneori chiar amatori entuziaști reușesc să creeze prăjituri și torturi remarcabile, adevărate opere de artă care încânta privirile și provoacă uimire prin diverse caracteristici speciale. În ultimii zeci de ani, dorința de a stabili recorduri mondiale a determinat rezultate cu totul excepționale.

În Guinness World Records, Cartea Recordurilor consemnate oficial la nivel mondial, există o mulțime de mențiuni legate de torturi. Spre exemplu, în anul 2020, Bakers Association Kerala (India) a realizat cel mai lung tort, măsurând 5.300 de metri, deci mai mult de 5 kilometri!

Conform datelor existente, au participat peste 1500 de cofetari și patiseri, folosindu-se, printre altele, 12.000 kilograme de făină și zahăr. Desertul de 27 de tone, cu 10 cm grosime și 10 cm înălțime, a fost decorat manual cu ornamente de ciocolată albă si neagră. Publicul adunat la marele eveniment a avut nevoie de doar 10 minute pentru a consuma tortul, după ce recordul a fost omologat.

Torturi care au rămas în istorie

Anterior, în China a fost realizat un alt tort foarte lung, care măsura 3,2 kilometri. Savurat de peste 5000 de persoane, acel desert a fost preparat în cadrul evenimentului Zixi Bread International Tourism Festival din anul 2018.

Un alt tort impresionant, un record la vremea sa, a fost cel realizat în Seattle în anul 1962. Considerat atunci cel mai mare tort din lume, a fost expus la restaurantul Clark. Cântărea 11.339 kilograme, avea 7 metri înălțime și un diametru de 18 metri. Rețeta tortului cuprindea 3.175 de kilograme de stafide, 18.000 de ouă, 998 de kilograme de nuci pecan, 4.763 de kilograme de făină, 1.814 de kilograme de zahăr și 45 de kilograme de sare.

Cartea Recordurilor a înregistrat și cel mai înalt tort din lume, de 33 de metri, opera celor de la Hakasima-Nilasari Culinary School. Tortul a fost realizat pentru evenimentul Amazing Christmas și a fost expus în orașul Senayan, Jakarta, Indonezia, între 28 noiembrie și 8 decembrie 2008. Greutatea a fost estimată la 20 de tone. S-au folosit 1.750 kg de zahăr pudră, 1.620 kg de zahăr, 1.620 kg de margarină, 162 kg de lapte praf, 243 kg de ciocolată pudră, 100 litri de zahăr lichid și 3240 kg de ouă.

Citește și  Euro, un nou maxim istoric

Merită amintit și cel mai mare tort vegan. Recordul: 462,4 kg, realizat de Therese Lindgren, în Suedia, pe 3 noiembrie 2017. Conform Guinness World Records, s-a dorit ca acest tort să ajute la conștientizarea importanței stilului de viață vegan și la necesitatea mai multor dezbateri cu privire la alimente, sănătate și valori morale.

Dulciurile, mereu în centrul atenției

Deși uneori controversate în discuțiile cu privire la sănătate, deserturile fac parte din meniul obișnuit al celor mai mulți oameni în lumea modernă. Dulciurile sunt astfel o prezență obișnuită și pe rețelele sociale, unde sunt împărtășite fotografii și rețete cu fel de fel de prăjituri, brioșe, torturi și alte produse de cofetărie.

Asociate cu momentele fericite, dulciurile apar în centrul atenției și în multe filme, seriale, documentare. În plus, la modă sunt show-urile TV de tip reality, cu temă culinară. Aici, partea de cofetărie are o reprezentare puternică, tocmai pentru că publicul este atras de dulciuri – nu doar prin gust, ci mai ales prin imagine.

Deserturile sunt în prim-plan adesea și în jocuri video. Cele mai populare sunt jocurile simple (inclusiv de mobil) precum Candy Crush Saga de la King sau My Bakery Empire – Chef Story de la Coco Play. Subiectul nu lipsește nici de pe platformele de casino online, slotul plin de culoare Sweet Bonanza de la Pragmatic Play fiind unul dintre „hiturile” ultimilor ani.

Cel mai scump tort din lume – 74 de milioane de dolari

Un tort de designer, la fel cum există îmbrăcăminte sau bijuterii de designer de lux?! Iată, este posibil, cel mai scump tort având o valoare de 74 de milioane de dolari.

Acest tort excentric a necesitat 1100 de ore de muncă. Designerul Debbie Wingham a folosit 15 diamante albe de cinci carate, 76 de diamante negre de două carate, 62 de diamante albe de două carate plus alte 500 de diamante.

Citește și  Lecții despre spiritualitate, emoție și cupluri de poveste la ”Drag de România mea!”

Sursa foto canva.com

blank