Promo

Ce tipuri de calorifere există şi cum îl alegi pe cel potrivit

Radiatoarele sau caloriferele sunt echipamentele prin care camerele primesc încălzirea indiferent de sursa de provenienţă: sistem centralizat, centrală termică electrică, pe gaze sau combustibil solid. Pe lângă această utilitate deosebită pentru confort şi pentru rezistenţa construcţiei la diferenţe mari de temperaturi, caloriferele au şi un deosebit rol estetic, deoarece sunt elemente vizibile. În cele ce urmează îţi prezentăm câteva tipuri de calorifere din care le vei putea alege pe cele care se potrivesc cel mai bine nevoilor tale:

Calorifere din aluminiu

Caloriferele din aluminiu au marele avantaj de a permite o circulație eficientă a agentului termic şi implicit o degajare rapidă a căldurii datorită materialului subţire din care sunt confecţionate. În plus, sunt disponibile într-o varietate de modele şi culori, aşadar pot fi integrate în majoritatea stilurilor de design interior. Datorită greutăţii scăzute, sunt uşor de transportat şi montat. Durata de viaţă este de până la 20 de ani, iar raportul preţ-calitate este decent. În privinţa instalaţiilor existente, pot fi montate pe orice tip de conducte: oţel, cupru sau multistrat.

Materialul subțire din care sunt confecţionate are şi dezavantaje. Rapiditatea cu care se încălzesc se repetă în procesul de răcire. De asemenea, rezistenţa la şocuri este scăzută.

Calorifere din oţel

Dacă eşti în căutarea unor radiatoare accesibile din punct de vedere al preţurilor, consultă oferta de calorifere din oţel de pe Utilul.ro. Avantajele caloriferelor din oţel sunt similare celor din aluminiu, datorită asemănării dintre materiale. Şi acestea au preţuri accesibile şi sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, forme şi culori. Totodată, datorită greutăţii reduse, sunt uşor de transportat şi montat. Încăperile în care funcţionează astfel de calorifere se încălzesc rapid datorită randamentului termic foarte bun. Dacă ai nevoie de un radiator vertical, modelul de calorifer oţel panel Copa Konvecs, 22x1800x600 este de calitate, are un preţ accesibil, un necesar de apă scăzut, rezistă la temperaturi ridicate şi la coroziune şi se integrează perfect în designul interior datorită finisajelor.

Dezavantajele caloriferelor din oţel sunt durata de viaţă mai mică (între 5 şi 10 ani) şi rapiditatea cu care se răcesc. În plus, oţelul din care sunt confecţionate impune tratarea apei din instalaţii împotriva coroziunii.

Calorifere din fontă

Fonta este cel mai vechi material din care au fost produse calorifere. Aspectul radiatoarelor din fontă este robust, cu elemenţi de diferite dimensiuni. Au însă o serie de avantaje de care trebuie să ţii cont. În primul rând, durata lor de viaţă este de peste 30 de ani, dintre care 25 cu certificat de garanţie de la producător. Sunt rezistente la coroziune, aşadar nu vei avea probleme din cauza ruginii în tot acest timp. Rezistenţa materialului din care sunt confecţionate se vede în cazul loviturilor. Poate se încălzesc ceva mai greu, dar odată ce au ajuns la o anumită temperatură, vor radia mult timp după oprirea centralei, aşadar confortul termic este sporit.

La capitolul dezavantaje amintim greutatea care le face dificil de transportat şi montat. Volumul de apă necesar este mai mare, pe măsura dimensiunilor lor. Preţurile sunt mari, justificate de procesul elaborat de producţie.

Calorifere de baie

Caloriferele de baie sunt cel mai nou model apărut în domeniul instalaţiilor sanitare. Pe lângă nevoia de încălzire a acestei camere, acest tip de radiator serveşte şi drept suport pentru prosop. Pot fi confecţionate din materiale uşoare, cum sunt aluminiul şi oţelul. Reprezintă o soluţie excelentă în special pentru suprafeţele mici sau înguste, deoarece ocupă puţin spaţiu pe perete. Sunt disponibile într-o varietate de dimensiuni, cu profil drept sau curbat. Numărul de axe şi distanţa dintre ele sunt criterii de care poţi ţine cont atunci când alegi modelul care ţi se potriveşte.

Modelul potrivit de calorifer este cel care se pliază cel mai bine pe nevoile tale. Ţine cont de necesarul de căldură pe care îl ai pentru a te bucura de confortul termic necesar, dar nu ignora aspectul pe care îl va căpăta fiecare cameră în urma montării radiatorului pe perete.

 

blank