Fuego
Life

Ce spune Fuego despre războiul din Ucraina. Artistul are prieteni şi cunoştinţe acolo. „Nu e simplu deloc”

Fuego se numără printre cei mai iubiți artiști autohtoni, care nu ezită să facă un bine celor aflați într-o situație grea, indiferent că vorbim despre unii dintre colegii lui de breaslă aflați la pensie, despre tineri talentați sau despre refugiații din Ucraina. Care este rețeta lui de succes, cum l-a afectat pandemia și ce surprize pregătește la concertul pe care îl va susține la Sala Palatului, aflați din interviu acordat pentru Impact.ro.

Ce jurământ a făcut Fuego la început de drum: „Cred că e de datoria mea, ca artist, să fac ceva pentru semenii mei”

Fuego este artistul care reușește de fiecare dată să aibă sălile pline la spectacole. De 7 ani ajută financiar colegii aflați la pensie, dar și tinerii talentați la început de drum, chiar dacă în pandemie nu a mai avut încasări.

Deși a înregistrat pierderi financiare în pandemie, el a continuat să-și ajute colegii aflați la pensie, dar și tinerii talentați, aflați la început de drum. Despre

De unde îți iei optimismul și energia pozitivă? Mă gândesc că ai și tu zile proaste, ca orice om.

Am momente proaste cu duiumul, dar nu le las să se vadă. Și nu e neapărat o cenzurare, dar nu trebuie ca toată lumea să simtă ce simt eu sau să sufere împreună cu mine. Energia o iau din ce fac. Iubesc fiecare latură a activității mele și atunci nu mai simt nici o problemă, uit de tot! Sunt un om pozitiv, dar nu duc asta către extrem! Sunt rațional în primul rând și încerc să mențin un echilibru. Nu e neapărat tot timpul roz și știm asta, dar e important cum găsim rezolvări, cum ne uităm la partea plină a paharului și cum facem ca totul să fie în favoarea noastră! Dar totuși cea mai bună energie pozitivă vine de la publicul meu, de pe scenă, atunci când uit de toate și când reușesc să le transmit bucuria muzicii mele și lor!

Ești genul de persoană organizată, cu agenda făcută pe toata săptămâna, tipicar sau rezolvi treburile în măsura timpului disponibil?

Sunt în zodia Fecioarei și e o caracteristică a acestei zodii ca să fim tipicari, organizați, cu totul pus în ordine. Sunt un tip spontan, dar cu limite. Îmi place să știu dinainte tot ce se va întâmpla într-o situație! Făcând multe lucruri, nici n-aș putea funcționa și nu m-aș putea ține pe linia de plutire dacă n-aș fi organizat temeinic. Sunt omul vitezei, permanent pe drumuri și nu prea îmi permit luxul de a lăsa ceva la voia întâmplării. Așa am și reușit în viața și așa m-am menținut și-n profesie, pentru că am fost meticulos, pentru că am respectat întotdeauna cuvântul dat și mi-am pus ordine în fiecare activitate! Nu mi-e timpul cel mai bun prieten, dar încerc să-l fructific pe deplin, pentru că nimic nu e la voia întâmplării!

Pe tine cum te-a afectat pandemia de Covid? Ai reușit să nu te infectezi? Te-ai confruntat cu probleme financiare?

În primul rând, am fost afectat din punct de vedere emoțional. E complicat tare să știi că poți să ieși afară pe baza unei declarații, că libertatea îți este pusă sub semn de întrebare sau și mai rău, că nu-ți poți face profesia așa cum ți-ai dori! E greu să știi că nu poți alina oamenii, că nu poți cânta! Am avut perioade în care nu m-am regăsit, dar m-am regenerat rapid și am încercat să fac lucruri, să pun pe picioare proiecte și să fiu un model de voință pentru cei din jurul meu și cei care urmăresc activitatea mea! Am fost afectat de toate pierderile din jurul meu. Au murit oameni pe care-i iubeam din cauza acestui virus și am suferit mult!

Am făcut și boala, în 2021, dar cu o formă ușoară, de care am trecut cu bine și slavă Cerului, nu am rămas cu sechele grave! Cu partea financiară nu am ce să spun în mod concret. Firește că am fost afectat, că nu am avut evenimente luni întregi, că am avut de plătit salarii și angajamente, deși nu am avut încasări, dar nu mă plâng! Sunt cu siguranță oameni care au suferit mult mai mult decât am suferit eu!

Te întreb pentru că știu că tu, la rândul tău, ajuți colegi de breaslă ajunși la pensie și tineri talentați. De când și de la ce situație ai demarat această acțiune?

Am ajutat mereu oamenii care aveau nevoie, fără să trâmbițez asta neapărat. Nu fac nimic cu scop demonstrativ! Eu știu că și mie mi-a fost greu la început de drum și nu m-a ajutat nimeni și mi-am jurat atunci că voi încerca să sprijin și eu atunci când voi putea! Și nu m-am dezis de asta! Dacă știu că pot face bine unor oameni care o duc mai greu și care au nevoie de o lumină în viață lor, nu ezit! Proiectul prin care sprijin artiștii aflați la nevoie, dar și tinerii talentați, a luat naștere în 2015!

Atunci m-am hotărât să-mi arăt public picturile și ulterior să le vând, iar din banii obținuți să ajut, să aduc speranță! Am ajutat mari personalități aflate la nevoie și o mulțime de tineri talentați! Din păcate, unii dintre artiștii sprijiniți au plecat dintre noi, dar eu sunt fericit că pot face asta! Cred că e de datoria mea, ca artist, ca om pasionat, să fac ceva pentru semenii mei, să acord șanse și să ofer mai departe din ce am și eu. Iar pictura mi-aduce oricum enorme satisfacții, fiind momentul în care-mi regăsesc sufletul pe deplin!
Fuego
„Am prieteni și cunoștințe în ambele zone cu români din Ucraina”

Și cum niciun rău nu vine niciodată singur…după pandemie, a izbucnit și războiul la granița noastră. Ai prieteni sau rude în Ucraina și Republica Moldova? Cum fac față situației? Au reusit să fugă din calea războiului?

Conflictele din Ucraina nu sunt la granița noastră, sunt în altă parte a Ucrainei, mult mai departe și de Cernăuți, în Codrii Cosminului, dar și de românii de pe celălalt mal al Tisei. Am prieteni și cunoștințe în ambele zone cu români din Ucraina, unde sunt comunități puternice și unde am cântat de nenumărate ori. Ne auzim la telefon, sunt bine și încearcă să-și ducă viața fără a fi neapărat terorizați, dar totuși cu o strângere în spate! Unii au plecat, fie în străinătate, la rude sau prieteni, fie în România, unde au familii sau pur și simplu au venit aici să o ia de la zero!

Nu e simplu deloc să știi că în orice secundă poți nimeri într-un conflict armat problematic, cu atât mai mult cu cât ei fac parte dintr-o minoritate în Ucraina, una care nu a fost neapărat favorizată pe parcursul anilor. În Moldova momentan e pace, nu sunt conflicte, doar temeri. Sper din suflet ca povestea asta să nu ia amploare și să nu se ajungă la tragedii mondiale și să se extindă pe tot globul! Mie nu mi-e frică, nu mi-am pus problema asta, pentru că încă nu am de ce, dar nu știu cum voi reacționa și ce voi face dacă va fi nevoie, prin absurd, la un moment dat!

Te-ai implicat și în ajutorarea refugiaților din Ucraina?

Am făcut niște donații și la câteva din concertele pe care le-am avut în luna martie, în zona Botoșani, Dorohoi, am avut în sală mai mulți refugiați, care s-au bucurat de puterea muzicii. Cred eu că principalul ajutor pe care-l putem oferi noi, artiștii, este prin muzica și prin arta noastră! Îmi doresc ca toți cei care și-au părăsit locurile natale și au plecat, de teamă, în alte locuri, să-și regăsească sufletul și să poată reveni, la un moment dat, acasă! Eu consider că arta este salvarea lumii, este frumusețea ei și are puterea să distrugă percepții, să aducă speranță și chiar să oprească războaie. Nu știu cum ar arăta o lume fără muzică și fără slujitorii ei, dar ar fi cu siguranță dominată de haos!

Ai declarat că doamna Irina Loghin este ca o a doua mamă pentru tine. Când și unde ai cunoscut-o? Cum te-ai apropiat de ea? După cât timp ați început să cântați împreună?

Așa este! Doamna Irina Loghin este ca o a doua mamă pentru mine, pentru fiecare amintire pe care o avem împreună de atâția ani, pentru toate episoadele prin care am trecut, pentru fiecare gând și bucurie trăită. Nu ne auzim zilnic neapărat, dar încercăm să facem sărbători împreună, să ne susținem și să fim parte din viața celuilalt! De la ea am învățat să iubesc folclorul mai mult decât o făceam, am învățat secrete de scenă și cum să-mi respect publicul! Am cunoscut-o pe doamna Loghin în anul 2001 cred, la prima emisiune pe care am realizat-o vreodată. Era un proiect special la ETNO TV, când se lansase televiziunea, iar eu prezentam o emisiune undeva pe Insula Ovidiu, la mare. Și printre primele invitate a fost doamna Irina!

De acolo am mai vorbit și la scurt timp i-am propus să fie parte a celebrului deja clip ”Împodobește, mamă, bradul!” A acceptat fără să stea pe gânduri, a ieși clipul, iar colaborarea a început abia în 2004. A fost ideea mea să facem acest duet – ”MAMA ȘI FIUL”. Iar de acolo, până azi, de aproape 20 de ani, e istorie, pentru că am cântat peste tot prin Europa, în America, în toată Moldova, am străbătut scene grandioase și scene de localități, am râs și-am plâns împreună și am construit un brand iubit de români.

În perioada următoare, pregătiți vreo piesă nouă împreună? Cu ce artiști ai în plan să colaborezi?

Momentan nu avem piese noi, dar avem nenumărate duete pe care le cântăm cu drag, oriunde ne întâlnim și suntem invitați. Am făcut împreună două albume, alături de Orchestra Lăutarii din Chișinău, unul în 2004, unul în 2007 și ambele au câștigat atunci discul de platină pentru vânzări. Ne puteți vedea împreună, în duet, dar o puteți asculta pe doamna Irina Loghin cântând și povestind despre secretele longevității ei și despre legătura cu Benone Sinulescu, duminica aceasta, 8 mai, de la ora 15.00, la TVR 2. Cât despre colaborări ulterioare, nu dezvălui secretele, dar în toamnă voi avea mai multe duete și mai multe piese speciale! Până atunci, pe 15 mai, în cadrul concertului meu pop-simfonic de la Sala Palatului, voi avea două duete emblematice, cu toată modestia din lume, cu piese care au făcut istorie în lume și în România, alături de doi artiști spectaculoși.

blank