salariul
Economic

Ce se întâmplă cu salariul minim după alegeri. Dispute în coaliţie, ce vrea PSD şi de ce se opune PNL

Disputele în coaliția de guvernare dintre PSD și PNL sunt legate de creșterea sau menținerea de salariul minim. PSD propune o creștere a salariului minim de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut, începând cu data de 1 iulie. Această măsură ar duce la o creștere a salariului minim net cu aproximativ 140-150 de lei

Ce se întâmplă cu salariul minim după alegeri. PSD propune o creștere a salariului minim de la 3.300 de lei brut la 3.700 de lei brut, începând cu data de 1 iulie. Această măsură ar duce la o creștere a salariului minim net cu aproximativ 140-150 de lei. Pe de altă parte, PNL susține menținerea salariului minim la 3.300 de lei brut, argumentând că o creștere ar putea afecta mediul de afaceri, care reprezintă un segment important al electoratului lor.

„Creșterea salariului minim la 3.700 de lei, anunțată de premierul Marcel Ciolacu pentru data de 1 iulie 2024, va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană. PSD consideră că orice efect pozitiv din economie trebuie să se reflecte și în veniturile salariale ale cetățenilor”, susțin politicienii social-democrați.

În schimb, antreprenorii din Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România au atras atenția că majorarea salariului minim trebuie să țină cont de productivitatea muncii.

„Avem nevoie de crearea unui mecanism permanent pentru stabilirea elementelor obiective și pertinente prin care să fie stabilit acest salariu minim brut la nivel național, cu o structură tripartită, alcătuită din reprezentanți ai partenerilor de dialog social și ai Guvernului, dar acesta să aibă la bază o analiză a productivității muncii și a performanțelor de ansamblu ale economiei românești. Nu putem stabili otova creșterea salariului minim. Nu putem stabili otova creșterea salariului minim”, a spus secretarul general al Consiliului IMM, Sterică Fudulea.

PNL critică lipsa de consultare din partea PSD în ceea ce privește această decizie și consideră că ar fi trebuit să se discute mai aplicat în cadrul coaliției de guvernare înainte să anunțe public creșterea salariului minim. Cu toate acestea, în prezent, nu s-a ajuns la o decizie finală în privința creșterii sau menținerii salariului minim, iar timpul este scurt până la data prevăzută pentru aplicarea acestei măsuri.

blank