Ciucă
Featured, Politic

Ce șanse are Guvernul Ciucă să fie votat în Parlament și ce plan are Iohannis

Șansele guvernului Ciucă să treacă de Parlament sunt minime, chiar dacă la un moment dat liderii PSD au transmis mesaje din care se înțelegea că ar fi dispuși să închidă criza și să voteze instalarea unui premier la Palatul Victoria.

Această variantă a picat, negocierile dintre PNL și PSD au eșuat. Pesediștii ar fi cerut nu mai puțin de opt ministere, dar Florin Cîțu ar fi insistat mai departe pentru susținerea unui guvern minoritar.

PSD a transmis pe toate căile că nu va susține varianta unui guvern PNL-UDMR. Cu toate acestea, liberalii s-au întâlnit joi seară cu președintele Klaus Iohannis după întoarcerea din Egipt pentru a bate în cuie lista miniștrilor.

Cearta pe lista miniștrilor s-a prelungit inutil și vineri până spre seară.

Fără voturile PSD, USR și AUR, guvernul Ciucă nu are cum să treacă de votul Parlamentului. Premierul desemnat ar urma să depună lista miniștrilor sâmbătă, marți vor fi audierile în comisii, iar miercuri votul.

Liberalilor le lipsesc 63 de voturi din cele 234 de care au nevoie pentru a învesti guvernul Ciucă. PNL are 124 senatori şi deputaţi, UDMR 29 senatori şi deputaţi iar minoritățile 18, în total 171 de voturi, mult prea puține pentru a trece guvernul Ciucă.

Dacă mai punem la socoteală și o eventuală absență de la vot a liberalilor din tabăra Orban, lucrurile se complică și mai rău.

Această aritmetica simplă l-a convins până și pe Nicolae Ciucă să admită vineri, după ședința conducerii PNL, că ”matematic, guvernul nu are șanse să treacă”.

Așa arată situația acum, fotografia momentului realizată vineri, 29 octombrie. Sigur, până la votul de miercuri se mai pot schimba multe, dar e greu de crezut că partidele își vor schimba poziția. PNL face tot posibilul să ostilizeze mai departe USR, plătind campanii pe rețelele sociale în timp ce se preface că este dispus la negocieri.

De fapt, ranchiuna personală a șefului statului pe USR este atât de mare și de străvezie, încât orice tentativă de a reface coaliția pare nesinceră, deci sortită eșecului.

La rândul său, liderul PNL, Florin Cîțu, a sabotat orice șansă de înțelegere cu PSD. Chiar dacă a existat o înțelegere discretă la Cotroceni între Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu pentru o eventuală susținere a guvernului Ciucă, ea s-a lovit de opoziția din interiorul celor două partide.

Cîțu se agață de șefia PNL ca înecatul de pai și nu dorește, evident, apariția unui centru de putere la Guvern în persoana lui Ciucă. Din acest motiv, a aruncat în aer orice scenariu care l-ar fi adus la Palatul Victoria. N-ar fi exclus să se propună din nou la funcția de premier.

La rândul lor, liderii PSD nu înțeleg de ce ar ajuta un președinte și un partid prăbușiți în sondaje să formeze un guvern minoritar. Ce ar avea de câștigat, dacă tot nu primesc acces la banii, funcțiile și beneficiile puterii? PSD a ajuns la aproape 40% în sondaje. La ce i-ar ajuta să susțină guvernul Ciucă din Parlament?

Ajunși în acest punct mort, într-o situație de blocaj total, președintelui Klaus Iohannis nu-i rămân prea multe opțiuni. Dacă guvernul Ciucă pică săptămâna viitoare în Parlament, este a doua tentativă eșuată de a instala un premier, după încercarea liderului USR, Dacian Cioloș. În această situație, potrivit Constituției, președintele Klaus Iohannis poate declanșa alegeri anticipate, dar nu este obligat.

Alegerile anticipate, la cum arată sondajele acum, n-ar rezolva mare lucru, nu ar debloca situația. Vor intra în Parlament exact aceleași partide, vor fi aceleași combinații posibile, cu diferența că unii vor avea puțin mai mult, alții mai puțin, dar niciunul nu va putea forma singur guvernul.

Dacă președintele va dizolva Parlamentul, nu va mai putea fi suspendat. Ar fi singurul câștig personal al șefului statului în acest scenariu. Și-ar securiza funcția pentru o vreme și cam atât. Însă este greu de crezut că PSD se va aventura într-o acțiune de suspendare în vremuri atât de complicate, când în spitalele din România mor 500 de oameni zilnic și ne așteaptă o iarnă grea din cauza prețurilor crescute la energie.

În fine, președintele Iohannis mai are varianta desemnării unui premier de la PSD și să le ceară să formeze un guvern, așa cum a încercat cu USR și cu PNL. Potrivit surselor G4Media.ro, PSD ia în calcul să propună un candidat la funcția de premier dacă guvernul Ciucă pică în Parlament. Se va ajunge, oare, aici?

Ar fi, totuși, o situație unică în lume: un președinte își distruge propriul guvern după mai puțin de un an, face praf coaliția și partidul aflat la putere și cheamă opoziția să conducă țara. Cum e posibil așa ceva? Cât de lipsit de viziune, câtă îngustime și lipsă de tact să ai să te arunci singur în aer?

Puși în fața acestor opțiuni din care PNL și Klaus Iohannis nu au decât de pierdut (anticipate sau guvern PSD), rămâne totuși o întrebare nelămurită: ce a fost, totuși, în capul președintelui când a declanșat criza politică prin evacuarea USR din guvern?

Care a fost planul B? Foarte probabil, niciunul. E confirmat din multiple surse că președintele Iohannis nu a crezut până în ultimul moment că USR va ieși de la guvernare. Am văzut în acțiune la Cotroceni, dar și în restul partidelor, doar multă aroganță, ambiție și orgolii personale, reacții impulsive și ieșiri nervoase, nici un plan coerent.

Nimic rațional, decent, puțină empatie și înțelegere a momentului grav prin care trece țara.

Rezultatul: azi o țară întreagă privește consternată cum România a ajuns campioană mondială la decese de COVID și se zbate de două luni în criză politică în timp ce oamenii mor pe capete, abandonați de conducătorii lor.

blank