Life

Cât costă și ce înseamnă să faci fitness de perfomanță în SUA

Participarea la concursurile de fitness poate fi o pasiune destul de costisitoare. Pentru o pregătire adecvată, prețurile pornesc de la 4.000 de dolari și pot depăși cu ușurință 10.500$ annual, în funcție de popularitatea antrenorului (competition coach) și perioada pe care o lucrezi cu acesta. „Costurile la astfel de competiții sunt ridicate iar ca sportiv este, ideal este să semnezi cu un sponsor, de pildă o companie care produce suplimente nutritive pentru sportivi, care să te susțină financiar și care să te promoveze adecvat ”, explică Gabriela Panduru, fitness si fashion model, o figură recunoscibilă pe covorul roșu, la evenimentele de modă exclusiviste și la concursurile de fitness din America.

Practică fitnessul de la 19 ani și a inceput sa participe la concursuri în SUA la 33 de ani. Timp de patru sezoane, a participat la categoria NPC fitness bikini si a castigat 12 medalii. Se antrenează cu cei mai buni antrenori din industrie și datorita lookului a fost abordată de desgineri de top și astfel a început o carieră fructuoasă pe podiumurile de modă din Statele Unite.

 

Fostă profesoară de informatică și fizică, odată ajunsă peste ocean, Gabriela și-a transformat pasiunea în carieră. Secretul, spune ea, constă în persistență, multă muncă si o disciplină de fier. În opinia sa, succesul profesional apare atunci când nu te oprești după prima victorie . „Trebuie să te motivezi constant să ajungi mai bun, să ai țeluri înalte, multă răbdare și multă ambiție”, mărturisește ea.

 

Ca model a apărut în numeroase reviste de modă internaționale și a prezentat pentru nume cunoscute în industria fashion. Dintre toate,G abriela apreciaza cel mai mult colabrarea permanentă cu designerul româno -american Alexandra Popescu-York timp de 9 sezoane de prezentari la New York Fahion Week, Couture Fashion Week.

 

De asemenea, ea se poate mândri cu premiul „Fashion Excellence Award”, dar și cu premiul Magazine of the year Award pentru colaboarea din poziția de director creativ cu revista de modă independentă BB Magazine.

 

Cel mai mare risc pe care și l-a asumat vreodată, în rolul de concurent de fitness, spune că este cel financiar, în contextul în care preturile pentru prepararea unui concurs sunt foarte ridicate. De exemplu, în SUA, (New York) prețul unui antrenor personal variază între 80 și 180 de dolari pe sesiune, în funcție de tipul de antrenament și de reputația coach-ului. „De asemenea, ai nevoie de un preparation coach, care să îți monitorizeze progresul săptămânal sau zilnic, să îți schimbe dieta și antrenamentul în funcție de nevoie , opt săptămâni de pregătire costă între 800 și 1600 de dolari. Anual? Duce la 2.500 – 5.000 de dolari, în funcție de opțiuni”, explică ea.

 

Totodată, în fitnessul de perfomanță prezentarea scenica este vitală. De aceea, sesiunile cu antrenori speciazati pentru prezenta scenica sunt foarte importante. „Te învață să îți prezinți corpul cu mișcările specifice categoriei la care participi, fiecare categorie are pozele ei specifice și un posing coach îți poate ascunde imperfecțiuni pe care juriul le poate taxa, și poate evidenția tot ceea ce ai mai bun”, mai spune Gabriela.

 

Prețurile pentru o ședință de o oră încep de la 80 de dolari și pot ajunge până la 200. De asemenea, se recomandă o ședința ce puțin odată pe săptămână în ultima lună dinaintea competițiilor si practicarea individuală zilnică.

 

Apoi, când vine vorba de ținută, costumul de scenă care este din două piese diferă de la categorie la categorie. Iar culoarea potrivită și tăietura care să îți pună în valoare corpul sunt un must. „Aici, costumele arată fabulos cu cât stralucesc mai mult cu atât sunt mai apreciate. De regulă, sunt folosite cristale Swarovski si cele mai pretioase materiale. Pe plan local, sunt firme specializate care le confecționează și prețul lor variază de la 200 la 2000 de dolari”, explică tânăra.

 

Machiajul și coafura costă între 160 de dolari și pot ajunge la 300$, iar în ziua competiției se aplică un bronz special care definește musculatura. „Important este să fie nuanța perfect care să pună corpul în valoare, pentru că acest aspect poate duce la scăderea multor puncte. Acesta costă între 120 și 200$ iar alegerile sunt foarte importante și fac diferența produsului final care te poate ajuta să câștigi, mai spune ea.

 

Taxele de inscriere pentru participare la astfel de concursuri variază între 80 și 100 de dolari pe categorie. „Mulți atleti concurează la 2-3 categorii in cadrul unui concurs. De asemenea, există o taxă anuală a Federației în jurul a 120 de dolari pe an”.

 

Conform declarațiilor sale, mâncarea pentru dietă și suplimentele folosite de cei mai mulți concureți necesită costurile cele mai mari. Vorbim aici despre 500-2000 de dolari pe lună. „Sunt costuri mari și este important ca sportivii să gaseasca firme care să îi sponsorizeze și să le acopere, astfel, costurile pregătirilor și ale competiției care se întind pe parcursul mai multor ani ori a unui sezon competițional”, adaugă Gabriela Panduru.

 

Cinci lecții pe care le-a învățat prin prisma carierei:

 

  1. Să știi să pierzi. Mulți competitori dacă nu reușesc din prima, abandonează visul lor!

 

Trebuie să înțelegă că să pierzi este omenește si ca data viitoare trebuie să fii mai bine pregatit

 

  1. Niciodată nu trebuie să te dai bătut. Odată ce ai un țel și ești persistent, îl vei atinge. Cu dăruire, multă muncă poți aduce la stadiu realizabil orice vis și să ajungi la cea mai buna versiune a ta posibilă.

 

  1. Să nu judeci pe nimeni. Cu toții avem propriile povești. Am învățat că unii oameni au de trecut obstacole foarte grele și poate nu sunt la fel de prietenoși. Să nu judecăm dacă nu știm sau nu înțelegem jurnalul oamenilor!!

 

  1. Că este bine să interacționezi cu oponenții chiar dacă ești într-o competiție, să ai o experiență frumoasă. Înțelege și respectă munca celorlați, fiindcă de cele mai multe ori aveți același țel și fiecare îl reazilează în felul lui, singura concurență a ta eștti tu însuți!

 

  1. Că nu trebuie să iau nimic prea personal. În poziția de concurent de fitness, ți se poate spune adesea că mai ai de lucrat la părți ale corpului ca să poti aduce pachetul perfect pe scena care este în general o combinație între simetrie, definiție și prezență scenică. Nu te lăsa dezamăgit, ia totul constructiv și întelege că esti un sportiv care își sculptează trupul și orice sugestie este bine venită!
blank