Medical

Când este recomandată testarea creatininei urinare?

Măsurarea creatininei urinare este un test care vizează nivelul de creatinină din urină. În mod firesc, creatinina se găsește în sânge și este excretată de organism prin urină, fiind un produs rezidual al activităților zilnice. Atunci când există o problemă la nivelul rinichilor, creatinina se poate acumula în sânge, iar în urină ajunge o cantitate mai mică. Nivelul creatininei din urină indică boli de rinichi când valorile sunt anormale, de aceea când există suspiciuni ale unor tulburări renale, medicul specialist va recomanda analiza de creatinină urinară.

Explicăm în continuare ce reprezintă testarea creatininei urinare, când este recomandată, cum se realizează aceasta și la ce se referă interpretarea rezultatelor.

Ce înseamnă testarea creatininei urinare?

Analiza de creatinină urinară este o modalitate de verificare a modului în care rinichii funcționează, adică dacă îndeplinesc corect funcția de filtrare a deșeurilor din sânge. Creatinina este un produc metabolic rămas din procesele realizate la nivelul organismului pentru producerea energiei în mușchi. Când rinichii funcționează normal, filtrează creatinina din sânge pe care o elimină, mai apoi, prin urină.

Deși nivelul de creatinină diferă de la o persoană la alta, testul ține cont de sex, vârstă, alimentație și masă musculară. Nivelul creatininei urinare oferă informații medicului specialist legate de funcționarea rinichilor, prin colectarea și analizarea probelor de urină produse într-un interval de 24 de ore. (1)

Indicații pentru testarea creatininei urinare

Analiza de creatinină urinară este recomandată persoanelor cu simptome sau semne ale unor afecțiuni renale pentru:

  • stabilirea unui diagnostic al unor afecțiuni renale;
  • pentru identificarea bolilor de rinichi pe fondul altor probleme cronice precum diabet, hipertensiune arterială, alte afecțiuni care pot determina funcționarea incorectă a rinichilor; persoanele cu tensiune arterială mare pot să prezinte o rețea de capilare slab dezvoltată în rinichi; persoanele cu diabet zaharat pot să nu filtreze sângele integral, din cauza presiunii exercitate de nivelul mare al zahărului din sânge;
  • monitorizarea tratamentului și a progresiei bolilor renale;
  • verificarea efectelor secundare ale medicamentelor ce pot afecta rinichii sau alterează funcția renală;
  • urmărirea funcției unui rinichi transplantat. (1), (2)
Citește și  Statul promite că bolnavii de hepatită C vor avea mai uşor acces la tratament

Care sunt manifestările unor probleme cronice la rinichi pentru care medicul poate recomanda testarea creatininei urinare? Iată principalele semne care ar trebui să te trimită la un consult de specialitate și apoi la analize medicale:

  • senzație de oboseală permanentă;
  • dificultăți la somn;
  • număr crescut de urinări nocturne;
  • probleme de concentrare;
  • reducerea sau pierderea apetitului;
  • picioare și glezne umflate;
  • senzație de mâncărime la nivelul pielii;
  • inflamația epidermei din jurul ochilor. (1)

Ce presupune testarea creatininei urinare

Testarea creatininei urinare nu necesită pregătiri speciale. Este posibil ca medicul să recomande întreruperea administrării unor suplimente și medicamente, precum și evitarea consumului de carne o perioadă, înaintea testării.

Analiza propriu-zisă constă în colectarea urinei timp de 24 de ore, într-un recipient special. Urina din prima dimineață se elimină, dar următoarele se colectează conform instrucțiunilor până a doua zi dimineață, când se face ultima prelevare. De asemenea, este important păstrarea probei de urină la o temperatură redusă, omogenizarea la finalul perioadei de 24 de ore, măsurarea cantității  totale și transferarea a 100 de ml într-un urocolector, un recipient steril, pentru analize de laborator. (2), (3)

Interpretarea rezultatelor analizei de creatinină urinară

Rezultatele testării trebuie interpretate de medicul specialist pentru acuratețe. Pentru femei, valorile normale sunt considerate a fi cuprinse între 800 și 1.600 mg/24 de ore. La bărbați valorile sunt între 800 și 1.800 mg/24 de ore.

Valorile mai mici față de cele de referință pot fi un simptom al bolilor renale sau al hiperhidratării. În același timp, un nivel scăzut al creatininei urinare raportat la o masă musculară în descreștere poate fi un semn al malnutriției.

Și valorile peste limită ale creatininei urinare sunt îngrijorătoare deoarece pot indica diabet zaharat, tensiune arterială crescută, precum și deficiențe de funcționare ale rinichilor. (1)

 

Acest articol despre testarea creatininei urinare este strict informativ și nu ține loc de consult medical adecvat. Dacă te confrunți cu simptome asemănătoare celor descrise în materialul de aici, mergi la medicul specialist și respectă indicațiile acestuia!

Citește și  Ce se întâmplă de fapt când bei cafea seara. Vei rămâne surprins! Medicii nu ți-au spus asta

 

 

Surse de informare:

  1. Creatinine test – https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/creatinine-test/about/pac-20384646
  2. Creatinine Test – https://medlineplus.gov/lab-tests/creatinine-test/
  3. Creatinine Urine Test (Urine 24-Hour Volume Test) – https://www.healthline.com/health/creatinine-clearance

 

 

blank