dobânzile
Economic

Băncile cresc dobânzile la depozite la un nivel record în ultimul deceniu. Atenționarea specialiștilor

Băncile au început să crească dobânzile la depozite, până la un nivel record al ultimului deceniu, pentru a atrage banii celor care au făcut economii.

La unele depozite, dobânzile ajung și la 7% pe an, dar specialiștii spun că trebuie să fim atenți și la comisioanele percepute și impozitul datorat statului. Unele bănci oferă dobânzi record pentru ultimul deceniu.

Irina Chițu, director comparator bancar finzoom.ro: „Au început să crească dobânzile mai întâi la credite, acum vedem că băncile cresc dobânzile și la depozite. Sunt bănci care dau credite și atunci au nevoie de mai multă lichiditate, iar dacă nu au de unde să se împrumute mai ieftin se împrumută de la populație cu dobânzi mai ridicate, așa avem dobânzi la 5-7% pe an, ceea ce nu s-a mai văzut de acum 10 ani.”

Specialiștii ne recomandă să nu ne uităm doar la dobândă când decidem unde vrem să ne păstrăm economiile, ci și la comisioane. Adică să ne uităm la DAE – dobânda anuală efectivă, care oferă imaginea costurilor și să scădem și impozitul de 10% din câștig.

Ce câștig putem avea în funcție de dobândă

Așadar, la un depozit de 15.000 de lei pe un an, de exemplu, putem avea un câștig maxim de 945 de lei, la o dobândă de 7%.

La 1.000 de lei, depusă într-un depozit pe un an, cu dobândă fixă de 6%, câștigăm cel mult 54 de lei, la o bancă, după ce am scăzut comisioanele și impozitul. La o altă băncă, pierdem aproape 85 de lei, după ce scădem comisioanele și impozitul.

Potrivit Băncii Naționale, românii au pus mai mulți bani deoparte în ultimul an. În aprilie, depozitele au trecut de 480 de miliarde de lei, cu 10% mai mult față de aceeași perioadă din 2021.

Vicepreședinte retail bancă: „Vrem să încurajăm comportamentul de economisire”
Vladimir Kalinov, vicepreședinte retail bancă: „Vrem să încurajăm comportamentul de economisire mai mult, pentru că știm din practică ce se întâmplă când vine o perioadă cu inflație mai mare – în mod normal există tendința ca clienții cheltuiască banii pentru că există percepția că așa se reține valoarea, dar după vine și momentul de regret. La momentul de azi este mai bine să se creeze o rezervă pentru viitor.”

Și statul, cu deficite uriașe în buget, se luptă pentru banii populației cu dobânzile cele mai mari din ultimul deceniu, în condițiile în care avem și o inflație la cote record.

Statul vinde luna aceasta titluri, adică părți din datorie, către populație cu dobânzi de peste 7% pe an. În cazul lor, câștigul nu este impozitat, ceea ce înseamnă că, de pildă, la 1.000 de lei investiți câștigăm 72 de lei la finalul anului. Trebuie să ținem banii până la scadență ca să nu pierdem întreaga dobândă, la fel ca la bancă.

blank