Life

Baby sleeping: cum să-l ajuți pe bebe să doarmă mai bine

Dacă ești proaspăt mămică, probabil te confrunți cu mai multe griji și nesiguranțe ca niciodată. Și e firesc. Și îndrăznim să credem că printre aceste griji se numără și somnul lui bebe – cei mai mulți dintre bebeluși nu dorm bine, ăsta nu mai e niciun secret.

 

Dar oare poți face ceva pentru a îmbunătăți somnul bebelușului tău. Răspunsul este da – există câteva trucuri la care poți apela dacă îți dorești ca bebe să doarmă mai bine. Iar noi le-am adunat astăzi pentru tine sub forma unui ghid, care sperăm să îți fie de folos. Iată ce avem în minte:

 

Învață-l cu locul lui

 

Multe mămici (mai ales mămicile care sunt la primul bebeluș) sunt tentate să îl lase pe bebeluș să doarmă oriunde. „Oriunde adoarme, nu îi stric somnul”: asta nu e o gândire sustenabilă pe termen lung. Bebe nu se va obișnui niciodată cu ideea de „somn de noapte”.

 

De aceea, trebuie să îl înveți încă de la început cu locul lui – asta e valabil indiferent dacă are pătuțul lui sau doarme cu voi – trebuie doar să înțeleagă că poate dormi într-un singur loc. Fă-l să înțeleagă că acea lenjerie pat trebuie asociată cu somnul, cu odihna. Și că veni vorba de asocieri…

 

Nu vă jucați în pat

 

Dacă ești mamă, probabil ai vrea să îți drăgălești puiul continuu – și te înțelegem! Însă drăgălește-l ziua. Unul dintre motivele cele mai neașteptate pentru care bebelușul tău se tot trezește în timpul nopții este pentru că nu îl înveți să asocieze patul cu somnul.

 

Dacă tu îl bagi în pat și până să adoarmă te joci cu el, piciul va prinde energie și va avea chef de joacă. Și o să adoarmă muult mai greu. Așadar, nu vă jucați niciodată acolo unde urmează să îl culci. Obișnuiește-l cu ideea de „spațiu pentru somn și atât”. Și, ca să mergem din aproape în aproape, să vorbim și despre spațiul pentru somn.

 

Spațiul oportun pentru somn

 

Ca bebelușul să se odihnească mult și bine noaptea, e nevoie să aibă un spațiu potrivit. Și aici ne referim la un ansamblu de factori de care ar trebui să ții cont. Pe de-o parte, spațiul general de somn este camera – asigură-te că dormitorul este unul potrivit pentru somn, creează atmosfera potrivită pentru odihnă la venirea serii. Bebe are nevoie de un spațiu semi-răcoros, întunecat și liniștit.

 

Eventual, poți încerca și zgomotele albe de fundal, poate îl vor ajuta să doarmă mai bine. Apoi, e necesar să acorzi atenție patului în care doarme bebelușul tău. Acesta are nevoie de un mediu sigur, în primul rând; dacă doarme în pat cu voi, asigură-te că nu există șansa de a cădea. Dacă are pătuțul lui, asigură-te că nu există posibilitatea de a se accidenta / lovi în somn. Va avea nevoie de o saltea potrivită și de o perna copii, care să îi ofere suportul necesar.

 

Scurtează somnul din timpul zilei

 

Știm că toate mămicile afirmă „în sfârșit!” când adoarme bebe la prânz. Și deși timpul lui de somn e timpul tău pentru tine, pentru treabă și alte cele, adevărul e că ar trebui să limitezi somnul din timpul zilei.

 

Cu cât bebe doarme mai bine ziua, cu atât va dormi mai prost noaptea – deci ceva tot ai de sacrificat. Noi îți sugerăm să faci „pauzele de somn” din timpul zilei mai scurte, chiar dacă asta înseamnă să îl trezești pe bebe.

 

Și nu uita – dacă bebe se odihnește bine noaptea, și tu te vei odihni. Și din acest simplu motiv merită să investești timp în a-l învăța să doarmă mult, bine și corect noaptea – pentru odihna și energia amândurora.

blank