Atacul Chinei
International

Atacul Chinei asupra Taiwanului, „iminent”. Xi nu are timp de pierdut până se înarmează Japonia

Atacul Chinei asupra Taiwanului, „iminent”. Xi nu are timp de pierdut până se înarmează Japonia. Ar putea decide un atac militar asupra Taiwanului, potrivit unui fost oficial al Consiliului Național de Securitate al SUA.

Atacul Chinei asupra Taiwanului, „iminent”. Xi nu are timp de pierdut până se înarmează Japonia și ceilalți aliați zonali.

De când a izbucnit războiul Rusia-Ucraina anul trecut, observatorii urmăresc îndeaproape mișcările Chinei cu privire la Taiwan și semnalele nu sunt bune.

„Cred că un atac al Chinei asupra Taiwanului este iminent”, a declarat Robert Spalding, general de brigadă în retragere al Forțelor Aeriene ale SUA, pentru Anadolu.

Atacul Chinei asupra Taiwanului, „iminent”. Xi Jinping nu mai are timp de pierdut. Cu cât Xi impune mai multe restricții asupra economiei sale și cu cât impune mai multe restricții asupra SUA și corporațiilor multinaționale pentru a opera în China, cu atât va avea mai puțin stimulent pentru a nu ataca Taiwanul, deoarece creează o decuplare proprie.”

Tensiunile au escaladat pe măsură ce interacțiunea sporită dintre Taipei, SUA și aliații săi a declanșat reacții furioase din partea Beijingului.

Beijingul revendică Taiwanul, o națiune insulară de 24 de milioane de oameni, considerând-o în momentul de față o provincie separatistă, în timp ce Taipei a insistat asupra independenței sale din 1949.

Beijingul a respins afirmațiile privind un atac iminent, dar a precizat clar că Taiwanul este parte a teritoriului său și că va folosi forța pentru a-l reuni cu continentul.

Spalding, care a ocupat funcția de director principal pentru planificarea strategică la Consiliul Național de Securitate în Administrația Trump, consideră că un nou Război Rece este deja în derulare și China este dornică să-și arate puterea.

„Pe măsură ce China își vede diminuată economia bazată pe export, va fi din ce în ce mai stimulată să meargă mai departe și să invadeze Taiwanul, iar Xi Jinping a spus deja că va face asta”, a subliniat Spalding.

„China vrea să-și extindă influența ca superputere și încearcă să izoleze SUA de aliații săi.”

Xi Jinping nici nu mai are mult timp de decizie. Aliații SUA în regiune se înarmează puternic, în special Japonia, care a crescut substanțial bugetul de apărare.

Coreea de Sud și Filipine sunt parteneri strategici ai SUA.

Președintele chinez se poate baza pe omologul său rus, Vladimir Putin, cu care a anunțat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, cu doar câteva zile înainte ca Moscova să lanseze o „operațiune militară specială” în Ucraina.

Numai că acum Putin are „limite” și are nevoie și de ajutor militar să-și continue războiul în Ucraina.

La alianța Xi Jinping-Putin se alătură și președintele nord-coreean Kim Jong-un.

În ultimele luni, SUA au aprobat pachete de arme și echipamente pentru Taiwan în valoare de sute de milioane de dolari și, de asemenea, au intensificat traficul diplomatic către Taipei cu călătorii regulate ale parlamentarilor și foștilor oficiali.

China a cerut în mod repetat Washingtonului să oprească angajamentul militar și diplomatic cu Taiwan și a sancționat contractorii americani din apărare pentru că au vândut arme națiunii insulare.

SUA au o politică de lungă durată de „ambiguitate strategică” cu privire la Taiwan, ceea ce înseamnă că nu a declarat în mod explicit dacă ar apăra națiunea insulară în cazul unui atac chinez.

Însă președintele Joe Biden a promis că va veni în apărarea Taiwanului în cazul unui atac al Chinei.

blank