Featured, Politic

Alina Gorghiu, multumită ca Iohannis a rămas cu aceleași principii, dupa 5 ani de Cotroceni

Într-un interviu acordat unui post Tv, Alina Gorghiu, fost președinte al PNL, a discutat despre desfășurarea campaniei pentru alegerile prezidențiale, despre proiectul „România normală” al președintelui Klaus Iohannis, precum și despre realizările președintelui în funcție în primul mandat:

Am ajuns în ultima săptămână de campanie. Cum vedeți că au mers lucrurile ? Au fost acuzații că au lipsit dezbaterile între programe. Vi se pare o observație corectă?

Categoric, nu. Klaus Iohannis a spus românilor foarte clar care este proiectul său pentru următorii 5 ani. Cât de importantă este normalizarea situației din țară. Oamenii au fost foarte atenți și au reacționat pozitiv. Ce au făcut alți candidați m-a interesat mai puțin. Era clar că președintele în funcție este candidatul cel mai important.

A acumulat o mare experiență în primul mandat, vede lucrurile mai realist, are o credibilitate care îi permite să refuze categoric promisiunile fără acoperire. Mi se pare că proiectul său politic a rămas cam singurul pe piață, cum se zice. Contracandidații nu au fost la înălțimea unei campanii prezidențiale. Adevărul este că a fost o campanie electorală în care challengerii nu au reușit să îl provoace cu nimic pe Klaus Iohannis, nu au reușit să vină cu nimic nou și interesant, nu au atras atenția populației. Se și vede acest lucru din faptul că nici un contracandidat nu s-a desprins în nici un fel de ceilalți. Dacă nu reușești asta, nu se poate compensa cu o fotografie a candidaților în același platou TV.

Dar credeți că în aceste condiții în care proiectul președintelui în funcție a fost „singurul de pe piață” cum spuneți, el a reușit să „prindă” bine dacă a lipsit elementul de comparație?

La alegerile prezidențiale noi, românii, trebuie să stabilim împreună cum vrem să fie țara noastră, cum vrem să meargă treburile. Iohannis a dat mesajul care trebuia: „Împreună pentru România normală”. Sunt convinsă că a câștigat încrederea și inimile românilor. De asta este nevoie, de normalitate. Nu este un program de guvernare, este un program prezidențial. Klaus Iohannis a venit și a spus: iată proiectul meu, decidem împreună cum facem pentru a avea o țară normală. Iar oamenii au ascultat acest mesaj tocmai pentru că își doresc aceste lucruri simple și firești, care există în alte țări europene: reguli de decență în viața de zi cu zi, egalitate în fața legii, apreciere pentru oamenii cinstiți, pentru competență, avansare după merit, reguli de integritate pentru politicieni, respect pentru cetățean când intră într-o instituție publică, sistem de educație fără generații de sacrificiu, spitale fără șpagă, șosele și autostrăzi, un tren curat care are viteza medie mai mare decât o trotinetă electrică. Eu cred că exista o așteptare în acest sens. Deliberat, Președintele a simțit cumva ce vor românii, nu era cazul pentru altceva dacă ne gândim la experiențele acumulate deja în cei 30 de ani de tranziție.

Ne explicați puțin cum anume „normalul” se opune „anormalului”?

Din păcate, românii au avut parte de prea mult anormal în ultimii 30 de ani, știind asta președintele a simțit nevoia să pună degetul pe rană. Anormalitatea se vede la toate nivelele funcționării statului. Cazul „Colectiv” este un exemplu tragic în acest sens. Și ne putem ridica până la cum funcționează Guvernul. Iohannis a văzut cum au plecat de la putere Ponta, Grindeanu și Tudose … Anormalitate în stare pură. Cum a guvernat Dăncilă … Miezul nopții în noaptea minții!!! PSD schimbă numai din rău în mai rău! „Normală” este schimbarea în bine, la asta tindem, asta urmărim!

Dar în ce fel acest proiect i se potrivește președintelui Klaus Iohannis?

I se potrivește în primul rând României și, categoric da, i se potrivește mănușă lui Klaus Iohannis. Dacă ne gândim mai departe, daca întrebăm cum ajungem la liman, ce observăm? Președintele este de departe singurul dintre candidați care oferă garanția că lucrurile merg cum trebuie, unde trebuie. Deja a făcut multe în scest sens în primul său mandat. Vrem stat de drept și independența justiției? Au răspuns românii la referendumul din mai. Și să ne gândim câte a făcut Președintele Iohannis pentru a împiedica legile periculoase pentru justiție. Dar poate că vrem să dispară genul acela de politician pe care l-a portretizat Dragnea? Păi Iohannis a blocat armata de „elefanți”, a pus PSD la colț și a dovedit că este „gardianul democrației” fix la momentul la care la Piața Universității era mai mare nevoie de el. Vrem ca diaspora să participe la viața politică, să voteze, să fie implicată în viitorul țării? Nimeni nu vrea asta mai mult ca Președintele care a fost ales în 2014 tocmai cu ajutorul diasporei. Iohannis a susținut votul prin corespondență, plus că acum avem mult mai multe secții de vot în afara țării. De vineri oamenii sunt așteptați deja la urne. Vrem o poziție pentru țara noastră pe plan european și internațional cu care să ne mândrim? Președintele Iohannis a rămas interlocutorul din România care este validat și respectat pe plan internațional și imediat ce lucrurile vor începe să meargă pe calea normalității. Vrem un lider care să ne reprezinte așa cum trebuie ca țară, să discute relaxat cu orice alt lider al lumii, să explice ce dorim într-o engleză frumoasă, curată și corectă? Avem persoana potrivită.

Când am auzit prima dată de sintagma „România normală” m-am gândit la cum a lăsat Klaus Iohannis Sibiul. Un oraș normal…

Un oraș normal și european aș zice. Dar, din păcate, un exemplu încă rar între orașele României. Vă dau dreptate pe fond și pe formă. În 2014, pentru români modelul de la Sibiu era tocmai cel al unui colț de România care arăta că se poate trăi normal într-o comunitate locală, într-un fel perfect european, dacă sunt oamenii potriviți la conducere și dacă ei știu ce au de făcut. Pe fond, este unul din motivele pentru care a fost votat Klaus Iohannis.

Evocați campania din 2014. Ați lucrat cu Klaus Iohannis în ambele campanii prezidențiale, cea din 2014 și cea de acum. Asemănări și diferențe între persoana Iohannis de acum 5 ani și cea de acum?

Îl votez cu toată inima și acum în primul rând pentru că este neschimbat. În 2014 a spus că preferă să piardă alegerile decât să se transforme într-un alt personaj, într-o altă persoană, mai rea. De atunci, cei 5 ani la Cotroceni nu au alterat ideile și principiile cu care el a pornit la drum. Apreciez enorm acest lucru. Din 2014 a ridicat ștacheta foarte sus în politica românească și a readus funcției de președinte respectul și sobrietatea pierdute. Iar Iohannis 2019 este la fel de autentic ca și Iohannis 2014, tot ceea ce face și ceea ce spune este la fel de personal. Klaus Iohannis nu face nimic pentru poză. Vă dau un exemplu. El chiar susține la maxim mersul pe bicicletă, drumețiile pe munte. A făcut asta cu mult înainte de 2014. Este neschimbat din acest punct de vedere. Am văzut între timp că mulți l-au copiat, dar oamenii simt diferența între original și ceva fake. Poți să te urci pe o bicicletă pentru o fotografie, mai greu pe Vârful Moldoveanu.

pnl , alina gorghiu , klaus iohannis

blank