Achiziția vaccinurilor
Actualitate

Achiziția vaccinurilor anti-Covid. Detalii noi din dosarul procurorilor DNA

Procurorii DNA care cercetează achiziția vaccinurilor anti-Covid, din perioada pandemiei, își bazează cazul pe documentele justificative și pe corespondența contradictorie dintre reprezentanții guvernului. În referatul transmis Senatului în vederea ridicării imunității fostului premier Florin Cîțu, se arată că ar fi fost întocmite documente care să creeze aparența de legalitate.

Achiziția vaccinurilor anti-Covid, în pandemie, ar fi fost făcută fără să fie respectate toate procedurile legale, susțin procurorii. Conform documentelor întocmite, contractele ar fi fost încheiate cu încălcarea dispoziţiilor legale. Astfel, DNA susține că nu a existat viza departamentelor de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi nici o analiză privind cantitatea necesară, raportat la populaţia eligibilă pentru vaccinare.

DNA au solicitat ridicarea imunității pentru fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Împotriva acestora au fost formulate acuzații cu privire la achiziția vaccinurilor anti-Covid.

Achiziția vaccinurilor anti-Covid pe masa DNA

Procurorii își bazează acuzațiile formulate împotriva celor trei foști demnitari pe documente ridicate de la Ministerul Sănătății. Potrivit referatului DNA, contractele ar fi fost încheiate fără viza departamentelor de specialitate. De asemenea, nu a existat o analiză cu privire la necesarul de doze, raportat la populația eligibilă.

DNA susține că Vlad Voiculescu, ministrul USR, ar fi comis două fapte de abuz în serviciu și o faptă de complicitate la abuz în serviciu. La rându-i, Ioana Mihăilă este acuzată de o faptă de abuz în serviciu. Fostul premier PNL, Florin Cîțu, este anchetat pentru două presupuse infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu.

Documentele procurorilor fac referire la disputele dintre ministerele de Finanțe și al Sănătății legat de achiziția de vaccinuri. De asemenea, sunt aduse în discuție și aspecte descoperite de Curtea de Conturi.

Acuzațiile împotriva lui Vlad Voiculescu

Vlad Voiculescu este acuzat de DNA că ar fi încheiat formularul de comandă pentru 8.055.394 de doze inițiale de vaccin Pfizer Aceasta deși, numărul de doze deja contractate (37,5 milioane) erau suficiente pentru vaccinarea a peste 23 de milioane de persoane.

Ulterior, deşi era contractată achiziția vaccinurilor pentru 45.643.760 de doze, Voiculescu a acceptat acordul de pentru alte 6.390.404 doze Moderna.

Procurorii mai spun că, în aprilie 2021, deși erau contractate 52.034.164 de doze, Vlad Voiculescu ar fi întocmit un memorandum pentru o nouă comandă de vaccin Pfizer. Este vorba despre alte 4.260.269 de doze, în valoare de peste 66 de milioane de euro. Memorandumul, spune DNA urmărea să dea „aparența de legalitate” pentru achiziția vaccinurilor din această nouă tranșă.

Achiziția vaccinurilor

Achiziția vaccinurilor în perioada Ioanei Mihăilă

Citește și  Şeful Oficiului pentru Protecţia Martorilor, reţinut de DNA

Procurorii DNA spun că succesoarea lui Vlad Voiculescu, ministra Ioana Mihăilă, ar fi acceptat un alt acord de achiziție pentru 39.099.623 de doze de la Pfizer BioNTech.

Ulterior, Ioana Mihăilă, „în complicitate” cu premierul Florin Cîțu „pentru a crea apariția de legalitate a achiziției”, a aprobat un al doilea memorandum. Decizia a fost luată în ședința de guvern din 31 mai 2021. Documentul a permis achiziția vaccinurilor anti-Covid peste cele deja contractate.

Procurorii cred că și Ioana Mihăilă ar fi comis o faptă de abuz în serviciu.

Responsabilitatea lui Florin Cîțu

Florin Cîțu a fost pus sub acuzare deoarece negocierea contractelor și angajarea fondurilor pentru achiziția vaccinurilor era aprobate de premier.

În acest context, este suspectat de două fapte de complicitate la abuz în serviciu.

Florin Cîțu a aprobat cele două memoranduri în ședințele de guvern.

Disputa dintre ministerele Finanțelor și al Sănătății

Procurorii au adus în susținerea acuzațiilor și corespondența dintre ministerul Finanțelor și cel al Sănătății. DNA face referire la schimbul de adrese legat de achiziția vaccinurilor – multe în contradictoriu. Finanțiștii arăgeau atenția cu privire la achiziția vaccinurilor peste necesar.

Una dintre adrese datează din 15 aprilie 2021. Ministerul Finanțelor restituie unul dintre memorandumuri – în formă neavizată, cu o serie de observații. Într-o adresă din 12 mai 2021, Finanțele atrag atenția asupra achiziției în exces de vaccinuri.

„Totodată, din datele prezentate rezultă că au fost contractate 65,83 milioane doze de vaccin și urmează a se contracta 42,09 milioane doze (Pfizer, Novavax și CureVac), rezultând pentru România un număr total de doze de vaccin de 107,92 milioane. Acest număr total corespunde unui raport de 5,7 doze/1 persoană eligibilă, în condițiile extinderii vaccinării la populația peste 2 ani (cca. 18,9 milioane persoane)”, se arată în adresă, conform DNA.

Achiziția vaccinurilor cercetată de Curtea de Conturi

Dosarul vaccinurilor a fost întocmit în urma autosesizării procurorilor. Ulterior, ancheta a beneficiat și de alte sesizări de la Curtea de Conturi privind nereguli în achiziția vaccinurilor.

Curtea de Conturi atrăgea atenția că au fost „reduse scriptic retroactiv în mod nejustificat” numărul de doze livrate României. De la 8,5 milioane de doze s-a ajuns al 6,9 milioane de doze. Iar operațiunea a fost înregistrate în contabilitate, ceea ce ar fi ridicat suspiciuni cu privire la efectuarea tranzacțiilor.

Inspectorii ar fi descoperit facturi emise de Pfizer România, în 2021, neachitate de Ministerul Sănătății, în valoare cumulată de 397.273.509,78 lei. Aceasta deși în soldul din contabilitate apărea altă valoare de 395.551.566,18 lei. Curtea de Conturi a constatat că diferența provine din faptul că nu a fost înregistrată în evidența financiar-contabilă o factură și din înregistrarea dublă a altei facturi.

Pe 12.07.2022, Ministerul Sănătății a plătit către Pfizer 397.273.509,78 lei, fiind cauzat un prejudiciu în valoare de 615.802,86 lei.

blank