Promo

Certificatul ISO 9001:2008 este pentru companiile care doresc sa protejeze mediul înconjurător

Fiecare dintre noi poluează din ce în ce mai mult mediul înconjurător. Aruncarea la întâmplare a deșeurilor plastice, nesortarea gunoiului menajer sau pur și simplu aruncarea pe stradă a chiștocului de țigară sunt modalități prin care fiecare dintre noi la un moment dat poluează mediul înconjurător. Faptul că trăim într-o societate în care nivelul de poluare este din ce în ce mai mare îl resimțim în fiecare moment în care respirăm. Calitatea aerului dar și a apei nu mai este la un nivel foarte ridicat din punct de vedere calitativ pentru că nivelul de poluare este alarmant de mare. La această situație tristă contribuie și firmele. O parte dintre acestea poluează într-un mod cu totul și cu totul nesimțit. Această situație se datorează și faptului că autoritățile competente nu își fac treaba așa cum ar trebui. Mediul de afaceri este cel mai mare poluator atât în țara noastră cât și la nivel mondial. Pentru ca acest nivel să poată fi scăzut cât mai mult este necesar ca reprezentanții firmelor care poluează să investească constant în dezvoltarea tehnnologiilor pentru reducerea poluării mediului înconjurător. Astfel de tehnologii există și chiar sunt foarte utile. Doar că din varii motive există prea puține companii care optează pentru investirea banilor în astfel de tehnologii.

Certificările ISO contribuie la îmbunătățirea serviciilor, produselor comercializate dar și la protejarea mediului înconjurător

Fie că este vorba despre oameni care activează în mediul antreprenorial sau fie că este vorba despre clienți fiecare dintre noi a auzit cel puțin o dată despre ISO. Acesta este un cumul de factori și măsuri care trebuie respectate și implementate pentru a putea crește gradul de productivitate al firmei, siguranța personalului dar și protejarea mediului înconjurător. Există mai multe certificări ISO, fiecare dintre acestea adresându-se unui anumit domeniu de activitate. Cu toate că deținerea unei certificări ISO oferă o serie de beneficii există foarte multe firme care nu dețin o astfel de certificare. De ce? Pentru că legislația din țara noastră nu obligă firmele să dețină cel puțin o certificare ISO. Această decizie este opțională și depinde de modul în care managerul privește această situație. Analizând avantajele oferite de către deținerea unei certificări ISO este clar că aceasta nu ar trebui să lipsească nici unei firme. Din dorința de a mai reduce din costuri, mulți manageri consideră că nu este oportună obținerea unei astfel de certificări.

Printre cele mai importante beneficii oferite de către obținerea unei certtificări ISO sunt următoarele:

  • Transmiterea mesajului că produsele și serviciile comercializate sunt de cea mai bună calitate. Transmiterea unui astfel de mesaj are rolul de a atrage un număr și mai mare de clienți.
  • Demonstrarea unui nivel ridicat de profesionalism. Acest lucru cu siguranță va fi apreciat atât de către clienți cât și de către partenerii de afaceri.
  • Posibilitatea de a putea participa la unele licitații sau de a încheia anumite parteneriate. Cu toate că deținerea unei certificări ISO nu este o obnligativitate există posibilitatea ca unele instituții sau parteneri de afaceri să introducă această condiție pentru a putea oferi anumite servicii.
  • Reducerea costurilor necesare desfășurării activității dar și îmbunătățirea modului în care angajații se simt la locul de muncă. Pentru ca aceștia să fie cât mai productivi este necesară crearea unui mediu de lucru plăcut și sigur. Prin deținerea unei certificări ISO este realizabilă o astfel de situație.

ISO 9001:2008 este certificarea ISO care are drept scop limitarea poluării mediului înconjurător

Firmele care sunt cu adevărat interesate de protejarea mediului înconjurător fac tot ceea ce este posibil pentru a putea reduce această problemă care pe zi ce trece ne pune în pericol din ce în ce mai mult starea de sănătate. Obținerea unei certificări pentru sistemul de management al mediului este cea mai bună opțiune la care pot apela managerii care doresc să facă tot ceea ce este posibil pentru ca firmele pe care le conduc să polueze din ce în ce mai puțin. Reducerea nivelului de poluare nu este singurul avantaj oferit de către obținerea unei astfel de certificări. Alte câteva avantaje importante oferite de către certificarea ISO a sistemului de management al mediului sunt următoarele:

  • Câștigarea unui avantaj competitiv în industrie dar și sporirea competitivității pe piața internațională.
  • Reducerea costurilor necesare producției sau distribuției.
  • Alocarea mai eficientă a resurselor umane astfel încât să crească nivelul de randament atât al angajaților cât și a producției.
  • Evitarea accidentelor de muncă. Securitatea și sănătatea persoanelor care lucrează în cadrul firmei trebuie să fie la un nivel extrem de ridicat pentru ca oamenii să aibă liniștea mentală necesară pentru a putea oferi cel mai bun randament.
  • Posibilitatea de a putea atrage noi investiții. Din ce în ce mai multe fonduri de investiții sau oameni de afaceri sunt interesați să investească în afacerile a căror activitate poluează din ce în ce mai puțin mediul înconjurător.
  • Contribuie la îndeplinirea unor obligații stabilite de către legislație.

Avantajele oferite de către deținerea unei certificări ISO sunt atât de numeroase iar obținerea unei astfel de certificări se realizează atât de simplu și rapid încât nu există un motiv plauzibil pentru care firmele nu dețin cel puțin un certificat ISO. Pentru al putea obține tot ceea ce trebuie să facă este să se adreseze unei firme care se ocupă cu certificarea ISO. Specialiștii care lucrează în cadrul unei astfel de firme se vor ocupa de tot ceea ce presupune procesul care trebuie parcurs în vedere obținerea unei certificări ISO.

blank