Life, Stiri

5 efecte grave pe care le are zaharul asupra sanatatii tale. Renunta definitiv la „otrava alba”!

Zaharul este un ingredient de care nu ne putem lipsi, chiar daca suntem constienti ca efectele sale nu sunt tocmai benefice pentru silueta noastra sau pentru sanatate.

5 efecte grave pe care le are zaharul asupra sanatatii tale. Renunta definitiv la "otrava alba"!
„Otrava” sau „drog”, asa cum il numesc specialistii, zaharul a ajuns sa fie inclus in aceeasi categorie cu fumatul si alcoolul, fiind, totodata, una dintre principalele cauze ale mortalitatii.

Iata cateva adevaruri despre zahar care te vor determina sa elimini aceasta „otrava alba” din alimentatia ta sau, cel putin, sa mai micsorezi cantitatea.

1. Zaharul te imbatraneste

Da, zaharul te imbatraneste desi acest adevar crud este greu de acceptat atunci cand te infrupti fericita dintr-o prajitura cu ciocolata, bine insiropata.
Explicatia este foarte simpla: substantele din zahar se imbiba in colagen. Colagenul este o proteina structurala responsabila pentru mentinerea elasticitatii pielii. Odata ce se indoapa cu zahar, colagenul isi schimba structura si devine lenes.

2. Zaharul iti imbolnaveste inima

Consumat intr-o cantitate prea mare, zaharul se transforma in grasime, mai exact in trigliceride. In mod normal, trigliceridele nu sunt rele pentru sanatate, insa orice exces poate duce la depozitarea prea multor trigliceride. Si cand cantitatea de grasime este prea mare, exista riscul blocarii vaselor de sange. Asa apar anumite boli cardiace.

3. Zaharul creste riscul de cancer

Zaharul afecteaza structura celulelor. O echipa de cercetatori, condusa de dr. Custodia Garcia-Jimenez de la Universitatea Rey Juan Carlos din Madrid, a descoperit un mecanism-cheie care leaga obezitatea si diabetul de cancer: un nivel ridicat de zahar creste activitatea unei gene implicate in progresia cancerului.

Un alt cercetator, Colin Goding, profesor la Universitatea din Oxford, a declarat: „Este o certitudine ca nivelul crescut de zahar din sange in diabetul zaharat si obezitate creste riscul de cancer. Acest studiu identifica un mecanism molecular-cheie prin care un nivel mare de glucoza in sange ar predispune la cancer. Se deschide calea pentru noi terapii potentiale care vizeaza reducerea riscului de cancer la populatia obeza si diabetica”.

4. Zaharul duce la instalarea depresiei

Zaharul poate duce la cresterea nivelului endorfinelor, proces ce te ajuta sa ai o stare de spirit mai buna, insa pentru scurt timp, de aici si dependenta unor persoane pentru acest ingredient. Astfel, odata eliminat din dieta, pot aparea starile de depresie.

5. Zaharul incetineste metabolismul

Procesul de demineralizare pe care il produce consumul in exces de zahar poate duce la incetinirea metabolismului, la scaderea nivelului de energie, la caderea parului, la diverse probleme digestive.

Indulcitori naturali care pot inlocui cu succes zaharul

Mierea

Mierea naturala este la indemana oricui si cel mai sigur este sa o cumperi de la producatorii locali. Mierea are mult mai putine calorii decat zaharul si este folosita ca indulcitor natural de secole.

Bogata in fructoza si glucoza (zahar natural), in antioxidanti, vitamine si minerale (vitamina B6, calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu) si proteine, mierea trateaza insomnia, infrumuseteaza pielea, ajuta ranile sa se vindece si imbunatateste digestia.

Atentie! Mierea devine toxica daca este folosita la temperaturi ridicate (peste 40 de grade).

Stevia

Stevia este o planta originara din America de Sud recunoscuta drept un inlocuitor natural al zaharului. Avantajul steviei este ca nu contine calorii si este de 200 pana la 300 de ori mai dulce decat zaharul.

In plus, stevia nu determina cresterea nivelului glucozei in sange si reprezinta optiunea ideala atunci cand vrei sa slabesti, dar in acelasi timp doresti sa-ti satisfaci pofta de dulce. Steva poate fi folosita cu succes si ca indulcitor in ceai sau la prepararea prajiturilor.

Siropul de artar

Siropul de artar se obtine din seva de artar, care este filtrata si fiarta. Are mai putine calorii decat mierea, contine fructoza si glucoza in cantitati egale (50% cu 50%) si este deosebit de bogat in minerale, in special zinc si magneziu, avand concentratii mai mari decat mierea.

In plus, acesta este considerat dreptun puternic antioxidant, ajutand astfel la sanatatea sistemului cardiovascular, scaderea colesterolului si intarirea sistemului imunitar.

blank