PNL este primul partid care îşi anunţă candidatul la prezidenţialele de anul viitor. Preşedintele liberalilor a propus, duminică, susţinerea lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat la Cotroceni. Decizia a fost validată de Consiliul Naţional, cu 793 de voturi „pentru”.

„Daţi-mi voie să vă spun că mi se cere de foarte mulţi analişti, comentatori, cetăţeni, să venim cu un program de guvernare. Şi vom veni cu un program de guvernare, dar nu unul scris pe picior, nu unul cum a fost cel pe care l-a prezentat actualul partid de guvernământ, o colecţie de minciuni, ci trebuie să venim cu răspunsuri clare, profunde, care să se bazeze pe studii de impact, analiză comparativă, care să aibă la bază cu adevărat rezolvarea adevăratelor probleme din societatea românească. Stimate colege şi stimaţi colegi, în primul rând daţi-mi voie să vă spun că nu putem guverna cu 28 de ministere, cu peste un milion de angajaţi în sectorul public. Nu se poate, noi ca partid trebuie să venim cu un guvern suplu, european, de maximum 14-15 ministere”, a spus Ludovic Orban după anunţarea rezultatului votului.

Liderul liberal a avertizat de pe acum că va lua toate măsurile pentru ca PNL să câştige alegerile şi a atras atenţia că nu mai poate fi vorba despre niciun blat cu PSD şi că nici nu-i va tolera pe cei care nu luptă pentru partid.

„Sunt un om blând, care iubeşte oamenii, care am preferat să conving, să-i determin pe oameni să facă ceea ce trebuie prin argumente, nu mi-a plăcut să fiu ascultat de frică. Dar vă spun un lucru, eu sunt responsabil pentru PNL şi nu voi mai accepta ca 75% din partid, cei care muncesc, să bată pasul pe loc din cauza celor 25% care nu trag cu partidul, nu mai vreau să se facă opoziţie doar la nivel naţional. Vreau să văd fiecare lider PNL cum dă cu parul în fiecare şef de Consiliu Judeţean PSD, în fiecare primar PSD, în şefii de deconcentrate PSD”, le-a mai transmis Orban colegilor săi, care i-au acordat astăzi susţinerea pentru funcţia de premier.

Liberalii au votat, cu 785 de voturi, să-l susţină pe Ludovic Orban pentru funcţia de prim ministru, în tandem cu Klaus Iohannis pentru funcţia de preşedinte al României. La Palatul Victoria şi-a dorit să ajungă şi Viorel Cataramă, care a obţinut din parte membrilor PNL 113 voturi.

Citeste si...
Reacţie rapidă de la Palatul Victoriei în cazul Romgaz

„Sunt un nostalgic de pe vremea cavalerismului, mi-aş fi dorit foarte mult ca bătălia să fie câştigată între mine şi Dragnea, o dezbatere directă, dar el nu este de acord, nu vrea pentru că el se simte foarte bine acolo unde se află, în spatele cordoanelor de jandarmi. Dar bătălia nu se va câştiga aşa, ci cu infanteria”, i-a transmis liderul PNL încă o dată, ca provocare, lui Liviu Dragnea.

Printre priorităţile viitoare enumerate de Orban se numără curăţearea administraţiei de „beizadele” şi de persoanele care nu au ajuns acolo prin propriile forţe sau nu au ce căuta la un asemenea loc de muncă, asigurarea continuităţii în eşalonul 2 al Executivului, indiferent de cât de des se schimbă şefii.

„Noi trebuie să ne gândim profund, serios, cu adevărat pentru binele comunităţilor locale şi al României în ansamblu. Ca legiferare, sunt categoric împotriva ordonanţelor de urgenţă. Atât timp cât se permite elaborarea de ordonanţe de urgenţă, în România nu va fi democraâţie. Aşa cum este legea, doi oameni, cel mult trei, pot decide elaborarea de acte normative care să genereze consecinţe, obligaţii pentru români, care nu pot fi îndreptate”, a mai explicat şeful PNL obiectivele sale, dacă va ajunge prim ministru.

„Este o necesitate din punct de vedere statutar, este o necesitate din punct de vedere politic. Validarea candidatului la preşedinţia României din partea PNL se decide în Consiliul Naţional. După cum vedeţi, după o bună perioadă de vreme adversarii noştri politici au o strategie sistematică de creare a unei false imagini că ar exista o distanţă între PNL şi preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele KIaus Iohannis a fost ales ca presedinte ca si candidat al PNL. Vă propun introducerea pe ordinea de zi validarea candidaturii lui Klaus Iohannis, susţinerea pentru un nou mandat la preşedinţie”, a declarat Ludovic Orban, la începutul şedinţei Consiliului Naţional.

La rândul său, prim-vicepreşedintele PNL Iulian Dumitrescu a propus ca preşedintele partidului, Ludovic Orban, să fie susţinut ca premier.