Documentarul „American Factory”, filmul Netflix co-produs de soții Michelle și Barack Obama, a primit, duminică, o statuetă Oscar, la cea de-a 92-a gală a premiilor Academiei americane de Film.

Producția, care fusese nominalizată la categoria „cel mai bun film documentar de lungmetraj”, a concurat cu:

Fostul președinte american și soția lui nu fost în sală la ceremonia de premiere, iar Oscarul i-a fost înmânat regizoarei Julia Reiche.

Ulterior, fostul președinte american Barack Obama a reacționat pe Twitter: Felicitări Juliei și lui Steven, regizorii din spatele American Factory, pentru că au spus o poveste atât de complexă și de emoționantă despre fiecare consecință pe care o are asupra oamenilor o schimbare economică importantă. Mă bucur să văd că doi oameni talentați și extraordinari de buni iau acasă Oscarul acordat primei producții a Higher Ground.

Citeste si...
Barack Obama a ajuns în Estonia, unde va reafirma sprijinul SUA pentru ţările baltice

Acest film este primul produs de Higher Ground, compania înființată de soții Obama. Sâmbătă, filmul a câștigat un premiu și la gala Independent Spirit Award.

Filmul este despre un miliardar chinez care deschide o fabrică în fosta uzină – abandonată – a General Motors din Ohio, angajând 2.000 de muncitori americani. Documentarul explorează ciocnirea culturală între angajații chinezi și americani, în timp ce încearcă să lucreze împreună pentru a face fabrica profitabilă.

„Soții Obama au ales filmul nostru pentru că au simțit că pot ajuta oamenii să-și asculte reciproc poveștile și să construiască relații. Asta facem cu toții, stăm jos și ne spunem povești unii altora și asta creează empatie”, a declarat regizoarea Julia Reichert.