Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat miercuri că prevederea din acordul de guvernare, conform căreia liderii coaliţiei se angajează să nu schimbe, prin traseism politic, rezultatul votului din 6 decembrie reprezintă un gentlemen’s agreement, informează Agerpres.

„Acesta este un gentlemen’s agreement, o înţelegere între trei formaţiuni politice, prin care noi vrem să arătăm că fenomenul traseismului politic este unul care afectează negativ funcţionarea democraţiei din România şi că nu vrem să mai luăm parlamentari de la alte partide. (…) Noi ne-am asumat că nu luam parlamentari de la alte formaţiuni politice”, a subliniat Ludovic Orban, într-o declaraţie acordată presei.

În ceea ce priveşte desfiinţarea Secţiei Speciale, liderul liberal a precizat că aceasta va reprezenta o prioritate, în condiţiile în care atât PNL cât şi USR PLUS au proiecte depuse în Parlament în acest sens. Pe de altă parte, Ludovic Orban nu a putut oferi un orizont de timp.

„Deja există proiecte legislative în acest sens, care au fost depuse de formaţiuni politice din cadrul coaliţiei de guvernare. Sigur că viitorul ministru al Justiţiei va trebui să evalueze toate aceste proiecte legislative şi, până la urmă, să decidă dacă se aprobă unul dintre aceste proiecte legislative sau dacă se iniţiază un nou proiect legislativ pentru realizarea acestor obiective. (…) În funcţie de decizia Guvernului… În momentul în care Guvernul va lua o decizie, evident, noi, în Parlament, dacă se va iniţia un proiect de lege de către Guvern, noi vom supune dezbaterii – nu doar dezbaterii parlamentare, ci şi dezbaterii publice – şi vom încerca să îl adoptăm în termen în cât mai scurt”, a spus Orban.

El a subliniat importanţa dezbaterilor parlamentare, dar şi din societate în vederea „reparării” legilor justiţiei.

„Avem ca obiectiv să reparăm legile justiţiei, iar acest lucru nu se va putea face peste noapte. Nu vrem să procedăm aşa cum a procedat PSD, care în trei zile a adoptat o modificare de lege în domeniul justiţiei, pe repede înainte. De altfel, şi punctul de vedere exprimat de Comisia de la Veneţia şi de Comisia Europeană este acela prin care se cere ca procedura de adoptare a tuturor îmbunătăţirilor la legile justiţiei, la Codul Penal, la Codul de Procedură Penală să se facă cu o dezbatere amplă în societate şi, pe cât posibil, cu cât mai mare suport public”, a arătat Orban.


Citeste si...
Ludovic Orban, a declarat luni, referitor la candidatura lui Dacian Cioloș