Uniunea Europeană practică „terorismul” financiar împotriva Italiei, a acuzat vicepremierul italian Luigi Di Maio, care conduce și partidul Mişcarea Cinci Stele.

În urma criticilor adresate de UE Guvernului de la Roma privind nivelul ridicat al deficitului bugetar al Italiei, Luigi Di Maio, deținător și al ministerului Dezvoltării Economice, i-a acuzat pe oficialii europeni că transmit deliberat mesaje critice despre deficitul bugetar italian, pentru a perturba pieţele financiare.

„Nu există niciun motiv pentru repunerea în discuţie a deficitului de 2,4%. Unele instituţii europene care fac jocuri ale declaraţiilor practică terorismul pe pieţele” financiare, a spus Luigi Di Maio, citat de Mediafax. „Începând de mâine vom explica din nou că deficitul de 2,4% nu este foarte diferit de ceea ce făceau alţii cu 2,5-2,6%. Doar că nu este bine nimic din ce fac Mişcarea Cinci Stele şi Liga Nordului”, a adăugat Luigi Di Maio, referindu-se la partidele care formează coaliţia guvernamentală de la Roma.

Citeste si...  PSD vrea să schimbe foaia și anunță că dorește fară...penali

Săptămâna trecută, Guvernul italian a stabilit o ţintă de deficit de 2,4% din PIB pentru următorii trei ani, mai mare decât se estima anterior. După anunțul Guvernului, acţiunile băncilor italiene au înregistrat, la finalul săptămânii trecute, scăderi semnificative, tendinţa fiind prezentă şi pe alte pieţe bursiere europene, notează Agerpres.

Titlurile creditorilor italieni, ale căror deţineri semnificative de obligaţiuni guvernamentale le fac sensibile la riscurile politice, au simţit presiunile de la Bursa italiană, au scăzut cu aproximativ 5%, în timp ce bondurile guvernamentale înregistrau cea mai dificilă zi din ultimele trei luni. Cele mai mari bănci italiene, Intesa Sanpaolo şi UniCredit, înregistrau un recul de 6%.