Dacă n-ar fi fost tragedia de la #Colectiv, oamenii ar fi ieșit în stradă să-i vadă demisia Generalului Oprea din fruntea Guvernului. Se pregăteau manifestări, se creștea intensitatea revoltei, cu ajutorul unor mecanisme profesioniste de orientare a emoției colective. Acesta ar fi și motivul pentru care, pe la colțuri, s-a vorbit de faptul că Generalul ar fi fost cel care a comandat o nenorocire atât de mare, menită să mute atenția de la el. Vocile contestatoare au tăcut o dată cu demisia lui Victor Ponta din fruntea Executivului și cu demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

Chiar fără presiunea străzii, DNA s-a transformat, ca de obicei în ultimii ani, în portavocea detractorilor și a investigat. A găsit temeiurile legale pentru incriminarea faptelor pentru care societatea civilă s-a arătat revoltată, fapte de incriminat, de fapt, mai ales din pricini morale. Cei care trec fără grijă peste aspectele morale – acele aspecte pe care încercăm, fără succes, să ne clădim societatea românească democratică – s-au declarat stupefiați de învinovățirea lui Gabriel Oprea pentru faptul că cei de la drumuri n-au astupat groapa în care a căzut polițistul motociclist și au fost tentați să acuze chiar polițistul în cauză, pentru neatenție. Demisia lui Gabriel Oprea din cauza faptului că un om din coloana lui a murit din pricini, aparent independent de el a fost considerată o redirecționare vădit rău-voitoare a unui ghinion, pur și simplu, așa cum și demisia Premierului Victor Ponta din pricini, tehnice, neimputabile lui, o manipulare grosolan-politică a unui fapt criminal al cu totul altor factori decât cei ce țin de guvernare, de exemplu.

Citeste si...  Toată lumea vrea o bucățică din Rege

În esență, atât Victor Ponta cât și Gabriel Oprea au ajuns, la un punct când presiunea populară le-a arătat că au mai mult de câștigat, din a face un pas în spate, decât dacă ar invoca fapte, rațional vorbind, cu care au legătură doar tangențial. Victor Ponta a părăsit Palatul Victoria, Gabriel Opea a cerut colegilor să voteze pentru ridicarea imunității sale. Puterea de caracter a celor doi o vom vedea în urma capacității de a se mai ridica, politic, după ce problemele cu Justiția trec. Proba aceasta, din urmă, de exemplu, Adrian Năstase n-a putut-o trece. Încă!