Medicii au găsit o explicaţie pentru infectarea cu COVID a pacientilor vindecaţi
Editorial, Featured

Medicii au găsit o explicaţie pentru infectarea cu COVID a pacientilor vindecaţi

Medicii au găsit o explicaţie pentru pacienti reinfectati cu coronavirus. Sau îrecistrat 1.182 de noi cazuri de Covid miercuri, tot mai multe spitale devin neîncăpătoare. În Prahova, care a urcat pe primul loc în topul îmbonăvirilor, pacienții au început să zacă pe holuri pentru că nu mai au loc în saloane.

Ministerul Sănătății a dispus detașarea prin ordin a sute de medicii și asistenți la Direcțiile de Sănătate Publică și spitale. Mai grav este că au început să apară pacienți considerați vindecați, la care însă boala s-a reactivat.

Medicii au găsit o explicaţie pentru infectarea cu COVID

20 de ore a stat pe holul spitalului o pacientă din Prahova înainte să fie internată.

Pacientă: „Am venit de ieri de la 4. Am dormit aici pe hol, aici pe un scaun, mi-au adus să mă întind un pic, groaznic.”
Reporter: „Dar de ce pe hol?”
Pacientă: „Pentru că nu sunt locuri. Să facă ceva, nu să ne țină pe aici nemâncați și fară tratament!”
Unitate mobilă ATI, instalată în Argeș

În Argeș, al doilea județ în topul infectărilor, miercuri noapte a fost instalată ultima unitate mobilă ATI din țară.

Autoritățile au cerut ajutor, pentru că cele 17 locuri din terapie intensivă Covid erau, permanent, pline.

De miercuri, sute de medici și asistenți au fost detașați la ordin la direcțiile de sănătate publică din mai multe județe și la spitale.

Dintre aceștia, un singur medic rezident și-a dat consimțământul pentru transfer. Restul sunt obligați să lucreze o lună acolo unde li se spune.

Medicii au găsit o explicaţie pentru infectarea cu COVID

643 de bolnavi reconfirmați pozitivi la ultima testare

Lucrurile nu se îmbunătățesc. 1.182 de cazuri noi au fost confirmate în ultimele 24 de ore. 643 de alți bolnavi au fost reconfirmați pozitivi la ultima testare.

Conf. dr. univ. Carmen Chifiriuc, Expert virusologie: „Retestat pozitiv nu înseamnă că au făcut din nou boala, ceva particule virale au mai rămas acolo, nu suficiente cât să întrețină infecția și să apară leziuni, dar suficient cât să iasă un test pozitiv”.

Grav este că, în afară de acești pacienți, la spitalele de boli infecțioase au apărut pacienți vindecați la care virusul pare că s-a reactivat.

Dr. Virgil Musta, Spitaul Victor Babeș Timișoara: „Au fost pacienți internați cu covid și, la un moment dat, virusul s-a negativat în faringe, dar se știe că virusul poate să rămână în plămâni sau în alt organ și la un moment dat să se reactiveze. Vă determina o nouă viremie și de obicei dă forme severe de afectare pulmonară. Se reactivează și dă forma a doua oară de boală mai severă”.

Dr. Carmen Dorobat, manager Spitalul de boli infecțioase Iași: „Virusul rămâne cantonat în zone din aparatul respirator și se reactivează, ca să spunem așa, cum se întâmplă cu virusul herpetic și se reactivează în anumite condiții -ori scade imunitate, perioadă stresantă, sau pur și simplu se reactivează. La boli infecțioase la Iași am avut internări după astfel de reapariții a testului pozitiv”.

Această ipoteză e susținută și de datele clinice strinse de Universitatea Oxford.

Persoanele infectate sunt cele mai contagioase cu 2-3 zile înainte de simptome

Persoanele care se îmbolnăvesc sunt cele mai contagioase, cu două, trei zile, înainte de a dezvolta simptome.

Este concluzia Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA. Pe de altă parte, nu se știe câtă vreme o persoană care a fost infectată elimină virusul. Concluzia e aceeași: masca purtată permament în public, pentru că nu știm cu ce dușman ne luptăm

Ministerul Sănătății face teste de sânge care evaluează rata de imunizare – cați oameni au deja anticorpi protectori.

Nelu Tataru: „Omul se duce la laborator, pentru orice fel de patologie sau la 6 luni să își facă analizele. Serul rezidual recoltat se duce la București, i se spune pacientului dacă este de acord”.

Rezultate vor apărea, cel mai probabil, la începutul lunii septembrie.


blank