Dacă n-ar fi fost tragedia de la #Colectiv, oamenii ar fi ieșit în stradă să-i vadă demisia Generalului Oprea din fruntea Guvernului. Se pregăteau manifestări, se creștea intensitatea revoltei, cu ajutorul unor mecanisme profesioniste de orientare a emoției colective. Acesta ar fi și motivul pentru care, pe la colțuri, s-a vorbit de faptul că Generalul ar fi fost cel care a comandat o nenorocire atât de mare, menită să mute atenția de la el. Vocile contestatoare au tăcut o dată cu demisia lui Victor Ponta din fruntea Executivului și cu demisia ministrului de Interne, Gabriel Oprea.
Chiar fără presiunea străzii, DNA s-a transformat, ca de obicei în ultimii ani, în portavocea detractorilor și a investigat. A găsit temeiurile legale pentru incriminarea faptelor pentru care societatea civilă s-a arătat revoltată, fapte de incriminat, de fapt, mai ales din pricini morale. Cei care trec fără grijă peste aspectele morale – acele aspecte pe care încercăm, fără succes, să ne clădim societatea românească democratică – s-au declarat stupefiați de învinovățirea lui Gabriel Oprea pentru faptul că cei de la drumuri n-au astupat groapa în care a căzut polițistul motociclist și au fost tentați să acuze chiar polițistul în cauză, pentru neatenție. Demisia lui Gabriel Oprea din cauza faptului că un om din coloana lui a murit din pricini, aparent independent de el a fost considerată o redirecționare vădit rău-voitoare a unui ghinion, pur și simplu, așa cum și demisia Premierului Victor Ponta din pricini, tehnice, neimputabile lui, o manipulare grosolan-politică a unui fapt criminal al cu totul altor factori decât cei ce țin de guvernare, de exemplu.
În esență, atât Victor Ponta cât și Gabriel Oprea au ajuns, la un punct când presiunea populară le-a arătat că au mai mult de câștigat, din a face un pas în spate, decât dacă ar invoca fapte, rațional vorbind, cu care au legătură doar tangențial. Victor Ponta a părăsit Palatul Victoria, Gabriel Opea a cerut colegilor să voteze pentru ridicarea imunității sale. Puterea de caracter a celor doi o vom vedea în urma capacității de a se mai ridica, politic, după ce problemele cu Justiția trec. Proba aceasta, din urmă, de exemplu, Adrian Năstase n-a putut-o trece. Încă!