Fostul preşedinte american Barack Obama a lansat un apel, sâmbătă, în California, la mobilizare pentru a schimba majoritatea în Congres, denunţând „politica fricii” a lui Donald Trump, al cărui nume însă nu l-a pronunţat, relatează AFP preluat de agerpres.

 

„Suntem într-un moment dificil”, a declarat Barack Obama la Anaheim, în comitatul Orange, fief tradiţional republican într-un stat majoritar democrat.

„Este un moment important al istoriei noastre, avem ocazia să redăm puţină demnitate vieţii noastre politice”, a adăugat el, în perspectiva alegerilor de la jumătatea mandatului când democraţii speră să reia controlulBarack Obama

„Dacă nu răspundem prezent, lucrurile se pot înrăutăţi”, a avertizat fostul preşedinte democrat, în vârstă de 57 de ani, îndemnând alegătorii să trimită un semnal clar şi să pună capăt unui „ciclu de furie şi diviziune”.

Citeste si...  Alerta! Doi agenţi de la Penitenciarul Tulcea, prinşi în timp ce primeau bani de la deţinuţi

„Cea mai mare ameninţare pentru democraţia noastră nu o reprezintă un individ (…), este nepăsarea, indiferenţa”, a subliniat el.
Această intervenţie scurtă şi sobră, în cursul căreia şi-a adus sprijinul candidaţilor locali, a contrastat cu discursul înflăcărat pe care l-a ţinut cu o zi înainte în Illinois.

La Chicago, Barack Obama l-a atacat direct pe omul de afaceri, trecând peste reţinerea manifestată până în prezent, dar şi peste o tradiţie americană potrivit căreia un fost preşedinte nu îşi critică succesorul.

Aflat într-o vizită în Dakota de Nord,Barack Obamai-a răspuns ironic. „Îmi pare rău, m-am uitat, dar am adormit”, a spus el, stârnind râsul, după care l-a acuzat pe democrat că îşi atribuie meritele „lucrurilor incredibile care se petrec în ţară în acest moment”.