Actualitate, Stiri, Ultima Ora

Ziua DECIZIEI în dosarul Telepatia. Dan Voiculescu: La onoare, demnitate şi curaj nu renunţ

ziua-deciziei-in-dosarul-telepatia-dan-voiculescu-la-onoare-demnitate-si-curaj-nu-renunt-270994

Update 12.40 – În scurt timp, urmează decizia judecătorilor în dosarul Telepatia. Sentinţa era programată pentru ora 12.

Update 12.20 – Avocatul lui Dan Voiculescu, prof. Gheorghiţă Mateuţ, consideră că decizia pe care o vor da judecătorii astăzi în dosarul Telepatia poate fi o desfiinţare cu trimitere spre rejudecare sau achitarea.

„Sunt două soluţii pe care le consider mai rezonabile şi pe care le apreciez ca justificate în această cauză: una cu caracter prioritar şi trebuie dispusă cu prioritate, şi anume – o desfiinţare cu trimitere spre rejudecare. A doua, şi doar în subsidiar, unica soluţie care poate fi justificată şi bazată pe probe nu poate fi decât o soluţie de achitare”, a spus, vineri, Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Update 11.35 – Dan Voiculescu ajunge la biroul său de la sediul Grivco.

Update 10.35 – Dan Voiculescu a spus, vineri, după vizita la IPJ, că e greu să lupţi cu preşedintele Traian Băsescu, dar că şi-a asumat această luptă cu demnitate, onoare şi curaj.

„Eu mi-am asumat o luptă, cu onoare, demnitate, curaj. Nu e uşor să te lupţi cu preşedintele statului tău, care are pârghii nenumărate şi o forţă care nu se poate compara cu forţa unui cetăţean, dar mi-am asumat”, a spus Dan Voiculescu.

Preşedintele fondator al Partidului Conservator a mai spus, vineri, că i-ar fi fost foarte simplu să cedeze în faţa lui Traian Băsescu şi să nu mai ducă această luptă cu preşedintele ţării, însă nu a renunţat. „Mi-era atât de simplu să răspund pozitiv”.

Totodată, Dan Voiculescu a precizat că îi pare rău pentru că 12 oameni suferă nevinovaţi, făcând referire la cei implicaţi în Dosarul Telepatia.

„Ce îmi pare cu adevărat rău e faptul că 12 oameni nevinovaţi suferă şi sunt nişte oameni extraordinari – profesori universitari care toată viaţa lor au muncit cinstit. Au ajuns în situaţia asta din cauza mea, pentru că eu am fost vânat şi nu au avut cu ce să mă prindă pe mine”, a spus Voiculescu.

Dan Voiculescu a explicat că nu este resemnat şi a vobit despre posibilitatea unei condamnări, motivând că este bine să pui răul înainte.

În ceea ce priveşte aflarea verdictului, preşedintele fondator al PC a declarat că va aştepta verdictul Curţii de Apel Bucureşti acasă, alături de familie.

„Pentru ziua de azi, aştept la ora 12.00 verdictul (…) Acum mă duc puţin la birou, apoi acasă”, a spus Dan Voiculescu, după ce a fost la Poliţia Ilfov conform regulilor impuse de măsura supravegherii judiciare.

Curtea de Apel Bucureşti va da vineri decizia finală în dosarul ICA. Dan Voiculescu şi alte 12 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar la începutul lunii decembrie 2008.

Judecătorii vor da sentinţa în dosarul Telepatia în câteva ore. După un apel fulger, judecat în doar o lună, avocaţii celor implicaţi în dosar spun că nu există nicio explicaţie logică pentru graba judecătorilor de a da un verdict în acest caz complicat.

Este aproape imposibil ca în decurs de o lună, de când actualul complet a preluat cazul, magistraţii să fi avut timp suficient pentru a studia toate probele din dosar, consideră avocatul Gheorghiţă Mateuţ. În opinia acestia, magistraţii se grăbesc şi cu pronunţarea sentinţei, după pledoariile finale şi depunerea concluziilor scrise.

„Îngrijorarea mea e că instanţa nu va avea timpul să studieze concluziile. Nu există niciun argument pentru a se trece cu aşa uşurinţă, fără analiză de probe esenţiale. S-au respins probe în cascadă”, a spus Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Dan Voiculescu.

Probe zdrobitoare au fost prezentate în ultimele săptămâni, însă magistraţii au respins rând pe rând toate cererile avocaţilor.

Întreg apelul a fost judecat într-o lună, în vacanţa judecătorească. În ultimele zile s-a vorbit de probe care ar fi putut schimba cu totul parcursul procesului, însă judecătorii au respins cererile avocaţilor pe bandă rulantă.

Tot dosarul se bazează pe sesizări anonime, fără noimă şi pe un prejudiciu fabricat din pix.

Dan Voiculescu a cerut redeschiderea dosarului în care Traian Băsescu este acuzat de spălare de bani, dar care a fost suspendat după ce a devenit preşedinte.

Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, un om de ştiinţă care şi-a dedicat patru decenii cercetării, a devenit şi el peste noapte victimă a unei răzbunări politice. Procurorii îl acuză de abuz în serviciu în dosarul privatizării ICA. După ani de procese, doctorul Mencincopschi speră să i se dovedească nevinovăţia.

El atrage atenţia asupra unei anomalii din dosar: contabilul-şef, cel care a semnat actele privatizării ca specialist financiar, nici nu mai face parte din acest caz, semn că a fost considerat nevinovat de procurori.

Sorin Pantiş, fostul ministru al Comunicaţiilor, inculpat şi el în acest caz pentru perioada în care a fost director executiv la ICA, se declară optimist în privinţa sentinţei. Pantiş invocă acea expertiză din dosar care arată că nu există niciun prejudiciu în acest caz.

De la preluarea cazului, completul condus de judecătoarea Camelia Bogdan a respins pe bandă rulantă toate cererile avocaţilor şi a făcut audieri maraton, uneori şi de 12 ore. Magistraţii au refuzat printre altele, audierea lui Traian Băsescu şi a foştilor miniştri ai Agriculturii, Dacian Cioloş şi Ilie Sârbu, deşi aceştia au avut un rol important în acest dosar şi puteau oferi date concludente. A fost respinsă inclusiv solicitarea de audiere a fiicelor lui Dan Voiculescu, dar şi a actualului ministru al Agriculturii.

blank