Vladimir Putin
International

Vladimir Putin simte că pierde controlul la Chișinău. Planul Rusiei pentru Republica Moldova

Vladimir Putin a pus ținta pe Republica Moldova, care ar putea deveni următoarea victimă a armatelor ruse. Oficialii de la Moscova sunt iritați de apropierea guvernului de la Chișinău de Uniunea Europeană și NATO. Dictatorul de la Kremlin simte că fostul stat sovietic iese din sfera sa de influență și lansează noi amenințări.

Un reprezentant al Ministerului de Extere de la Moscova lansează noi amenințări asupra Republicii Moldova, iritat de apropierea regimului de la Chișinău de NATO și de Uniunea Europeană. În mai multe rânduri, Kremlinul a condamnat noua orientare a Moldovei spre Occident. Vice-ministrul rus de externe, Mihail Galuzin, susține că o viitoare colaborare dintre NATO și Republica Moldova, mai ales în sensul întăririi armatei de la Chișinău ar putea avea consecințe neplăcute. El susține că astfel de cooperare s-ar putea transforma într-o catastrofă asemenea celei din Ucraina, după cum relatează EA Daily.

Vladimir Putin simte că pierde influența în fosta țară sovietică amenință Chișinăul „să nu repete experiența tristă a Ucrainei” în această chestiune. Mai multe trupe militare rusești se află cantonate în regiunea separatistă Transnistria și ar putea fi folosite pentru o eventuală invazie pe teritoriul moldovean. Pe de altă parte, mai mulți politicieni pro-ruși, precu Ilan Șor, agită spiritele, organizând manifestații anti-guvernamentale, în ideea provocării unei revolte.

„După cum arată experiența anterioară, pomparea nesăbuită de arme occidentale într-o țară sau desfășurarea contingentelor NATO pe teritoriul acesteia nu duc deloc la securitatea sau suveranitatea acesteia, ci, dimpotrivă, o apropie de o catastrofă. Trista experiență a Ucrainei se vede foarte clar, cred”, a amenințat oficialul rus.

Reprezentantul guvernului de la Moscova a mai subliniat că întărirea relațiilor dintre Chișinău și statele NATO în zona militară și militaro-tehnică reprezintă un factor care „subminează într-o mai mare măsură securitatea Republicii Moldova”.

Moldova dorește o colaborare mai strânsă cu Occidentul

Aceste amenințări la adresa Moldovei vin după ce ministrul moldovean de externe și pentru integrare europeană, Nicu Popescu, a afirmat că țara sa se află într-o situație de securitate extrem de dificilă. El a arătat că puterea de la Chișinău va intensifica cooperarea militară cu Germania,
Franța și România.

Mai mult, în urmă cu aproximativ o săptămânp, șeful spionajului de la Chișinău vorbea de o posibilă invazie rusească în Moldova, anul viitor, în 2023. Alexandru Musteaţă a spus, într-un interviu pentru TVR Moldova, că autoritățile moldovene analizează scenariul în care Moscova ar încerca o invazie terestră prin nordul Ucrainei.

„Întrebarea nu este dacă Federaţia Rusă va face o nouă ofensivă spre teritoriul Republicii Moldova, dar când se va întâmpla acest lucru. Fie la începutul anului viitor (n.r. 2023), ianuarie, februarie, fie mai târziu, martie, aprilie. Dar, din informaţia pe care o deţinem noi, Federaţia Rusă intenţionează să meargă mai departe”, a avertizat Alexandru Musteaţă.

blank