Actualitate

Vlad Țepeș, în paginile ziarului Pravda! Aflați cum e prezentat!

Igor Bukker, jurnlist la Pravda, i-a luat un interviu istoricului Aleksandr Radyevici Andreev. Acesta arhivist şi genealogist, precum și un jurnalist şi un scriitor galonat, autor a unui număr semnificativ de cărţi de popularizare a istoriei, vândute în sute de mii de exemplare. Ei bine, cartea la care lucrează acum Aleksandr Radyevici Andreev are un titlu neobișnuit pentru cineva care nu vinde cărți în România: ”Vreau România! Vlad Ţepeş Dracula, inamicul personal al Imperiului Otoman”.

Autorul cărţii își expune în interviu concepțiile despre modul cum a început civilizația umană și dă curs unui curent de opinie extrem de recent care situează locul de naștere al întregii civilizații tocmai pe spațiul românesc. Așadar, un autor rus susţine pe paginile publicaţiei Pravda că primii germeni ai civilizaţiei au apărut, acum 8.000 de ani, chiar pe teritoriul României de azi, că aici ar fi  apărut şi primul alfabet, cu mult înaite să apară hieroglifele egiptene sau scrisul sumerian, că aici ar fi fost descoperită şi roata …

Mai mult decât atât, Aleksandr Andreev lasă de înțeles că şi vechii daci ar fi fost tot un fel de români, că Dacia s-ar fi numit sau cel puţin ar fi trebuit să se numească, de fapt, tot Ţara Românească şi că numai romanii ar fi numit-o Dacia. Cu alte cuvinte, autorul susţine că primele ”state româneşti” ar fi apărut încă de acum 2.500 de ani, înainte de Burebista şi Decebal, că românii, cunoscuţi de autorii romani drept daci, i-ar fi bătut pe romani ”oricând au vrut şi de câte ori au avut chef”.

Cât despre personalitatea, calităţile de om de stat şi faptele de arme ale voievodului Vlad Ţepeş, acestea sunt exagerate dincolo de orice limită, ajungându-se până la hiperbolizarea lor.

Astfel, în opinia autorului, voievodul  român ar fi fost un om e stat, talia şi grandoarea ţarului Petru cel Mare, iar meritele sale în lupta antiotomană ar fi fost chiar mult mai mari decât ale lui Iancu de Hunedoara, care ar fi fost Cavalerul Alb mai mult pentru unguri,  decât pentru celelalte popoare europene. Numai eroul albanez Skanderbeg ar fi fost cam de aceeaşi statură cu Vlad Ţepeş în lupta împotriva expansiunii otomane în Europa. Mai mult decât atât, victoriile lui Vlad Ţepeş asupra turcilor ar fi fost la fel de strălucite ca şi victoriile marelui comandant de oşti rus, generalisimusul Suvorov, mai ales dacă ţinem cont de faptul  că disproporţia de forţe ar fi fost, după cum susţine Alesandr Andreev, de unu la douăzeci.

În opinia lui Aleksandr Andreev, voievodul român ar fi fost, nici mai mult, nici mai puţin, decât salvatorul Europei şi a întregii creştinătăţi în faţa pericolului unei cuceriri otomane iminente, la fel cum şi românii, ca popor, ar fi avut acelaşi rol salvator pentru Europa ca şi ruşii, câteva secole mai târziu.

 

blank