România
Medical

Vestea cumplită pentru toată România. Anunțul venit în această dimineață: Situația e critică

Anunț cumplit pentru români. Lipsesc o serie de medicamente vitale. Președintele Asociației Transplantaților din România a tras un semnal de alarmă și a avertizat asupra riscului la care sunt expuși numeroși pacienți.

Situaţie critică pentru pacienţii cu transplant. Preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România a atenționat că pacienţii care au făcut diferite tipuri de transplant trec prin momente dificile pentru că fie găsesc foarte greu medicaţia imunosupresoare esenţială după intervenţie, fie nu o găsesc deloc şi atunci pacienţii sunt nevoiţi să se împrumute între ei. De câteva luni, însă, cei care recurg la această metodă nu mai pot înapoia medicamentele pentru că acestea nu se mai găsesc în farmacii.

Beatrice Speteanu, farmacist, atrage atenţia că lipseşte aproape toată gama de medicamente de care pacienţii au nevoie după transplant. Iar printre motivele care au dus la această situaţie fără precedent ar fi, conform spuselor acesteia, preţul prea mic al medicamentelor, care duce la exportul paralel al acestora, precum şi probleme legate de materia primă din care se fac medicamentele, probleme care există şi la nivel european.

Situație critică pentru pacienţii cu transplant

Ministrul Sănătăţii a declarat joi la Timişoara că această criză a medicamentelor nu este specifică României, ci se manifestă la nivelul întregii Uniuni Europene.

Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor, a spus că medicamentele ar putea rămâne în ţară dacă s-ar interzice exportul paralel al acestora.

„Pacienţi cu toate tipurile de transplant se confruntă, în special în ultimele şase luni, cu lipsa unei părţi din medicamentele imunosupresoare, care sunt necesare, vitale pentru întreţinerea şi buna funcţionare a grefei, Sandimun, Myfortic. Acest lucru ne-a făcut, pe lângă demersurile la instituţiile abilitate de a semnala astfel de lucruri, am căutat să putem să asigurăm continuitate în luarea medicaţiei să ne împrumutăm între noi.

Adică i-a dat o cutie cu medicamentul respectiv şi aşteaptă acum ca să-i dea înapoi, dar lucrurile acestea au ajuns la un punct critic încât unii dintre noi nu mai pot să onoreze nici obligaţia de a înapoia colegului medicamentele, dar nici să mai aibă şi el medicamentele”, a explicat acesta.

Rezolvarea vine de la Guvern

Cum se descurcă pacienţii – există pacienţi cu transplant care nu şi-au mai putut lua medicaţia imunosupresoare chiar şi mai bine de o lună pentru că nu le-au putut găsi în farmacii, spune Gheorghe Tache.

„Această rezolvare nu se poate face decât printr-un Ordin de Ministru, să fie interzis exportul intracomunitar şi să se găsească pe piaţă medicamentele respective. Noi ne-am adresat şi reprezentanţei, firmei care este în ţara noastră, le-am spus acest lucru, ni s-a răspuns că pe ei îi interesează doar să ne aducă pe piaţă, nu-i interesează dacă ajung sau nu la pacienţi”, a spus el

Această criză a imunosupresoarelor este fără precedent

Citește și  Pericol. La Galaţi a fost semnalat primul caz de infecţie cu West Nile din acest an

Beatrice Speteanu, farmacist la o farmacie în Bucureşti explică faptul că pacienți din toată ţara caută în Capitală aceste medicamente şi că această criză a imunosupresoarelor este fără precedent.

“Deja, de la sfârşitul anului trecut, vorbim aproape de toată gama de medicamente care se folosesc post transplant. Imunosupresoarele, antiviralele care se folosesc pentru prevenţie, aici ar fi ciclosporina în ambele concentraţii , 25, 50, valganciclovirul care este antiviralul care să prevină o infecţie cu citomegalovirus la pacienţii care au suferit un transplant, sirolimus, medicament tot de transplant, acesta aproape nu se găseşte deloc, iar din celelalte variante, tacrolimus, cele mai folosite, le găsim foarte greu”, a spus ea.

Potrivit acesteia, motivele pot fi unele destul de multe. În principal ar putea să fie preţul, preţul prea mic care face şi piaţa din România atractivă pentru exportul paralel, poducătorii autohtoni care nu mai pot să producă în pierdere şi de asemenea sunt probleme şi la nivel european, tot de producţie, cu materiile prime, a arătat news.ro.

blank