Economic, Featured

Valcov ne spune proverbe si zicatori cand vine vorba despre banci

Valcov Consilierul pe probleme economice al premierului afirmă că ordonanţa de Urgenţă care introduce mai multe modificări fiscale va fi pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de joi. Vâlcov asigură că nu există riscul ca băncile să plece din România din cauza măsurilor fiscale anunţate de Guvern, afirmând că oricum creditarea este acum blocată în România.

Valcov explica „Creditarea este oricum blocată în România. Astăzi, luăm 100 de lei prin depozite de la populaţia din România şi întoarcem doar 75 de lei pentru dezvoltarea companiilor şi dezvoltarea personală a oamenilor. Acesta este primul blocaj. Al doilea blocaj este măsura aplicată din ianuarie de BNR, care a considerat că este bine să scadă gradul de îndatorare de la 60% la 40%, practic au îngrădit”

Consilierul premierului a adăugat că din acest motiv Guvernul a dat drumul la programe precum „Investeşte în Tine”, prin care se pot accesa credite de până la 10.000 de euro. De menţionat că acest program este derulat tot prin intermediul băncilor, iar în prezent este înscrisă doar CEC Bank.

„Numai în momentul când va exista cerere, oferta nu trebuie să vină de la actorii care există în piaţă. Pot să vină actori noi. Pot să se dezvolte mai mult companiile româneşti. Pot să vină şi bănci. Este exclus (să plece băncile din România – n.r.). Nu o să vedeţi niciodată un câine plecând de la măcelărie. Aşa este şi în sistemul bancar, şi în energie şi în altele”, a declarat Darius Vâlcov, la Antena 3.

Consilierul premierului Darius Vâlcov susţine că scăderile înregistrate pe bursă, după anunţul legat de măsurile fiscale, sunt trecătoare şi ar fi o greşeală ca ordonanţa de urgenţă ce prevede aceste schimbări să nu se dea.

„Sunt fluctuaţii la bursa de la Bucureşti în urma anunţului de ieri al domnului ministru al Finanţelor. Ar fi o greşeală ca ordonanţa de urgenţă să nu se dea. Dacă ordonanţa nu s-ar da, atunci ar putea fi acuzat Guvernul de manipularea Bursei. Aceste scăderi sunt trecătoare. Să vă aşteptaţi că aceste căderi să fie recuperate în mai puţin de două-trei săptămâni. Probabil o reacţie emoţională, probabil şi o presiune pe Guvern: Atenţie se prăbuşeşte bursa! Nu se prăbuşeşte. Acţiunile îşi vor reveni. Apropo este un foarte bun moment de investiţii în acţiunile care tocmai au coborât. Este bine să se investească în ele, pentru a creşte la loc şi Bursa şi la nivelul la care erau. Fluctuaţia e normală”, a declarat Darius Vîlcov, la Antena 3.

Întrebat dacă se ajunge la un blocaj în piaţă, Vâlcov a afirmat că: „În acel moment suntem decişi să majorăm capitalul social extrem de mult, atât de la EximBank, cât şi de la CEC, să facem investiţii de pe piaţă, astfel încât să susţinem acest motor important care se cheamă piaţa de capital şi sistemul bancar”.

Consilierul premierului a mai afirmat că autorităţile sunt interesate să sprijine creditarea, iar formele, prin care vor să facă acest lucru, sunt schemele de ajutor de stat.

„Văd că au participat şi la Prima Casă, şi la Investeşte în tine. Mai toate băncile vor să participe, atunci când garantează statul, dar, când garantează investitorul român, nu îl bagă nimeni în seamă”, a mai afirmat Valcov.

În plus, consilierul premierului a menţionat că proiectul de ordonanţă nu va determina o creştere a ratelor bancare.

„Nu este vorba de creştere a ratelor bancare, ci este vorba de o scădere a ratelor bancare. Pentru că preşedintele a spus vin scumpirile. Tocmai am demonstrat că vor veni scăderile”, a detaliat Valcov.

Indicele BET al celor mai lichide societăţi de la Bursa de valori Bucureşti a terminat ziua cu o scădere de 11,21%, la 7.475,22 puncte, băncile şi companiile din energie fiind cele mai afectate acţiuni, a după anunţurile de marţi ale Guvernului privind pachetul de măsuri fiscale penru 2019.

Acţiunile Băncii Transilvania au scăzut cu 19,91%, ale BRD cu 16,62%, ale OMV Petrom cu 12,97% iar ale Electrica cu 10,09%.

Valoarea tranzacţiilor a fost ridicată, de peste un miliard de lei (226 de milioane de euro), faţă de o medie zilnică a anului curent de 52 milioane de lei (11 milioane euro).

Cei 7,2 milioane de cetăţeni care participă la Pilonul II de pensii au pierdut miercuri 330 de milioane de euro, conform Ziarului Financiar.

Pentru titlurile Băncii Transilvania şi ale BRD bursa a setat limita de variaţie a preţului la 25%, faţă de 15%.

Analiştii spun că piaţa locală de capital are şanse să închidă anul pe minus, dacă sentimentele negative şi panica vor continua.

Guvernul a anunţat introducerea unei „taxe pe lăcomie” aplicabilă băncilor, în funcţie de evoluţia ROBOR, precum şi un pachet de măsuri pentru companiile din energie – o taxă de 3% din cifra de afaceri, plafonarea preţului gazelor naturale, controlul preţurilor pe piaţa de electricitate. Întreg mediul de afaceri a reacţionat negativ la anunţ.

blank