Ucraina
International

Ucraina va avea în curând drone cu o rază de acțiune de 2.000 km ce vor putea lovi baze militare ruse în Urali sau Arctica

Anul acesta, Ucraina va putea folosi drone cu o rază de acțiune de până la 2.000 km și chiar mai mult, susține publicația germană BILD .

Potrivit jurnaliștilor publicației, astfel de UAV-uri ar trebui să compenseze penuria de rachete în Ucraina cu rază medie și lungă de acțiune.

„Rachetele sunt de domeniul trecutului. Dronele sunt viitorul”, a spus o sursă BILD.

Potrivit interlocutorului publicației, până la sfârșitul anului, zece producători vor începe să aprovizioneze Forțele Armate ale Ucrainei cu drone cu o rază de acțiune de până la 2.500 km. Iar Biroul de Proiectare din Kiev „Luch” a dezvoltat drona „Sokil-3000”, care poate zbura până la 3.300 km.

Conform calculelor BILD, noile arme ucrainene vor putea ataca ținte, de exemplu, în regiunea Murmansk, unde se află aproximativ 80 de baze militare. Inclusiv aerodromul militar „Olenia”, unde se află bombardierele strategice care atacă Ucraina.

Pe 2 aprilie, dronele Forțelor Armate ale Ucrainei au atacat pentru prima dată uzina de asamblare a dronelor „Shakhed” din Tatarstan, care se află la 1.200 de kilometri de linia frontului. O dronă ucraineană UJ-22 a fost folosită pentru una dintre lovituri . Anterior, se credea că autonomia sa este de 800 km.

Cele un milion de drone promise de Zelenski abia au început să fie fabricate și deja se pare că nu este suficient. În timp ce cineva caută bani și începe producția de „drone FPV standard care pot fi asamblate în bucătărie”, altele, mai sofisticate tehnologic, sunt deja necesare în război.

Ucraina va produce mii de drone cu rază lungă de acțiune capabile să atace în inima Rusiei, în 2024, și are deja aproape 10 companii care produc astfel de drone kamikaze care pot ajunge la Moscova și Sankt Petersburg, a declarat Mihailo Fedorov, ministrul ucrainean pentru digitalizare, într-un interviu realizat de Reuters la Kiev.

„Categoria dronelor kamikaze cu rază lungă este în creștere, cu o rază de acțiune de 300, 500, 700 și 1.000 de kilometri. În urmă cu doi ani, această categorie nu exista… deloc”, a declarat el pentru Reuters.

Fedorov, în vârstă de 33 de ani, s-a aflat în centrul efortului Ucrainei de a încuraja startup-urile militare private pentru a inova și a dezvolta industria dronelor, pe măsură ce războiul intră în al treilea an, iar Ucraina caută noi modalități de a lupta împotriva forțelor rusești.

Seria recentă de lovituri asupra instalațiilor petroliere, a spus el, a reflectat progresul guvernului în dereglementarea rapidă a pieței dronelor și creșterea finanțării pentru aceasta, statul acționând ca un investitor de risc. Aproximativ 2,5 milioane de dolari în granturi au fost alocate startup-urilor de tehnologie militară prin inițiativa BRAVE1 înființată de guvern anul trecut, o sumă care urmează să fie majorată de aproximativ zece ori în 2024, a spus el. „Ne vom lupta pentru a crește și mai mult finanțarea”, a adăugat el.

Spre deosebire de Rusia, unde producția de drone este dominată de stat, marea majoritate a producătorilor din Ucraina sunt privați. Fedorov a spus că doar una dintre cele 10 companii ale căror drone puteau zbura până în regiunile din jurul Moscovei sau Sankt Petersburgului este o companie de stat.

Ucraina și Letonia vor începe în curând producția comună de drone pentru armata ucraineană
Ucraina și Letonia vor începe în curând producția comună de drone pentru Forțele Armate ucrainene – potrivit unor discuţii purtate în cadrul unei întâlniri între premierul ucrainean, Denis Şmihal, și premierul leton, Evika Siliņa, informează agenția RBC.

Un mesaj postat, joi, pe contul de Telegram al Guvernului de la Kiev arată că Şmihal şi Siliņa au discutat pe marginea asistenței militare şi tehnice și organizarea producției comune de proiectile.

„Este de așteptat ca producția comună de drone pentru nevoile Forțelor de Apărare ucrainene să fie lansată în viitorul apropiat” – se menţionează în mesaj.

De asemenea, cei doi premieri au convenit ca, în cursul acestui an, Letonia să primească un nou grup de soldați ucraineni răniţi pentru reabilitare medicală în spitale letone.

blank