Promo

Sterilizarea pisicii: importanță și beneficii

Atunci când ating pragul de maturitate sexuală, pisicile trec prin perioadele de împerechere, iar din cauza schimbărilor hormonale, acestea devin mult mai agitate și mai agresive. În plus, pisicile fără stăpân se împerechează între ele, iar în astfel de cazuri tot mai mulți pisoi sunt ulterior abandonați, fără să aibă parte de un cămin călduros. Pentru a evita toate aceste situații negative și pentru a preveni suferința puilor de pisică este recomandată sterilizarea sau castrarea felinelor.

De ce este importantă sterilizarea pisicilor

Pisicile ating pragul de maturitate sexuală chiar înainte de a împlini un an, în timp ce la unele pisici de rasă acest lucru durează mai mult. În această perioadă de împerechere, pisicile își schimbă destul de mult comportamentul, devenind mult mai agresive, mai agitate, marcându-și teritoriul prin casă. Însă, prin sterilizare, pisicile devin mult mai blânde și mai liniștite, iar acest procedeu reduce și riscul apariției altor afecțiuni, cum ar fi cancerul sau infecțiile urinare.

 

La fel ca în cazul câinilor, sterilizarea sau castrarea felinelor constă în îndepărtarea chirurgicală a organelor de reproducere. Astfel, în cazul pisicilor de sex feminin, sterilizarea implică eliminarea ovarelor și a uterului, prin intermediul unei intervenții chirurgicale în zona abdominală. În schimb, motanii sunt castrați, fiindu-le înlăturate testiculele, această metodă fiind mult mai simplă, iar recuperarea mai ușoară.

La ce vârstă pot fi sterilizate pisicile

Doctorii veterinari recomandă sterilizarea pisicilor în jurul vârstei de 6-8 luni. În această perioadă, puii nu au atins încă maturitatea, iar astfel nu au apucat să își dezvolte obiceiurile specifice perioadei de pubertate, cum ar fi mieunatul puternic sau marcarea teritoriului cu urină.

În unele situații, pisicile pot fi sterilizate și mai devreme, în jurul vârstei de 8-14 săptămâni, însă acest lucru poate fi riscant, pentru că sterilizarea timpurie poate avea efecte grave asupra stării de sănătate a animalului de companie.

Beneficiile sterilizării

În perioada în care sunt în călduri, pisicile sunt extrem de afectate, atât din punct de vedere psihic, cât și fizic, având o stare constantă de stres. De asemenea, unele pisici devin mult mai agresive în perioada de împerechere, așa că sterilizarea poate să stopeze acest comportament și le poate ajuta pe feline să devină mai relaxate. În plus, pisicile sterilizate dezvoltă o afectivitate sporită, devenind astfel mult mai blânde.

 

Atunci când pisicile se află în perioada de împerechere, acestea sunt influențate puternic de hormoni, iar multe dintre feline fug din gospodării în căutarea unui partener. Iar masculii face același lucru, dacă simt prezența unei femele în apropierea locuinței. Tocmai de aceea, persoanele care cresc pisici la bloc ar trebui să opteze pentru sterilizarea felinelor, pentru a înlătura tendința pisicii de a evada din locuință.

 

De asemenea, studiile au demonstrat că sterilizarea pisicilor reduce riscul apariției leucemiei și a sindromului imunodeficienței dobândite. În plus, în urma procesului de sterilizare este redus și riscul apariției  bolilor renale și a infecțiilor tractului urinar, dar și a cancerului de sân la femele.

 

Atunci când ajung la pubertate, motanii încep să își marcheze teritoriul, iar astfel stropesc cu urină suprafețele din locuință. Iar de multe ori, pereții, canapeaua sau dulapurile sunt distruse din cauza acestui obicei, iar mirosul de urină este extrem de puternic, dar și greu de curățat. Însă, prin sterilizare este eliminat riscul acestui comportament.

 

Așadar, sterilizarea nu este un proces complicat, însă, perioada de recuperare este esențială, astfel încât fiecare pisică să își poate redobândi energia. După un asemenea procedeu, este important să îi acorzi o atenție deosebită pisicii tale și să îi pregătești un meniu special. În primele ore după sterilizare, felinele se pot simți confuze din cauza anesteziei și pot avea dureri, așa că este necesar să le oferi căldură și siguranță, ținând cont de toate sfaturile oferite de veterinar.

blank