Sondaj
Actualitate

Sondaj: Doar 14% dintre români vor introducerea certificatului verde COVID la job. Câți susțin menținerea școlilor deschise

Sondaj: Impunerea certificatului verde la locul de muncă pare a fi o temă deja încheiată. Pandemia se află pe un trend descendent, iar legea documentului digital nu a mai fost votată în Parlament. Mai mult, cel mai recent sondaj realizat de Avangarde subliniază șansele extrem de mici ca pașaportul verde să mai fie impus la serviciu.

Sondaj. 64% dintre cei chestionați sunt împotriva impunerii certificatului verde la job, în timp ce doar 14% s-au poziționat „pentru”.

În ceea ce privește măsurile de combatere a pandemiei, 59% dintre respondenți au solicitat acces la medicamente antivirale. 55% cred că ar trebui înființate centre pentru testarea cazurilor ușoare, prin intermediul medicilor de familie. De asemenea, 65% susțin că școlile trebuie să rămână deschise, indiferent de „valurile” crizei COVID.

Alexandru Rafila beneficiază de cea mai mare încredere în sondaje
În cadrul aceluiași sondaj, comandat de PSD, Alexandru Rafila este personajul politic cu cea mai mare încredere, 39%. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă înregistrează câte 30%, iar Gabriela Firea 29%.

Klaus Iohannis a scăzut la 20%, iar Florin Cîțu și Liviu Dragnea au contorizat fiecare, câte 8%.

Sondajul a fost realizat prin telefon, pe un eșantion de 903 subiecți.

Într-un interviu pentru TVR, minsitrul Rafila a declarat că nu consideră justificată presiunea asupra cetățenilor, de a se vaccina anti-COVID.

„Decizia informată este cea mai importantă, pentru că decizia bazată pe presiune sau pe crearea unui context în care oamenii sunt nevoiți cumva să se vaccineze nu este cea corectă. Vaccinarea este un act voluntar. De ce ne vaccinăm? Ca să oprim transmiterea unei boli. Ăsta e scopul vaccinării. Acum ce observăm? Că această vaccinare nu oprește transmiterea.

Sigur, evoluție mai scurtă, cazuri mai ușoară, nu avem la fel de multe decese. Dar din punct de vedere al impactului psihologic și al interesului oamenilor, acest interes a scăzut pe măsură ce virusul s-a modificat și pe măsură ce datele inițiale legate de vaccin, care arătau că la 90% dintre persoanele vaccinate, prima variantă a virusului nu se transmite, am ajuns la 50%, ulterior la 30% și acum vedem că vaccinarea influențează extrem de puțin transmiterea bolii.

Dar insist că vaccinarea este utilă mai ales la persoanele vulnerabile, care pot face forme grave”, a declarat Rafila, la TVR1.

blank