International

Și performanțele de Oscar trebuie să fie politicaly-correct?

Academia Americană de Film este dispusă concesiilor, după cum întreaga comunitate democrată globală consideră că este politic corect o discriminare pozitivă a categoriilor despre care se spune că sunt defavorizate. Aşa cum Europa a deschis porţile larg unor defavorizaţi ai soartei care aleg să nu fie integrabili sistemului nostru de valori, aşa şi Academia Americană de Film este gata săi schimbe componenţa juriului pentru desemnarea laureaţilor celebrelor premii Oscar, pentru a elimina acuzaţiile ce au culminat în acest an cu boicotarea festivităţilor de premiere, acuzaţii legate de culoarea pielii nominalizaţilor. Contestatarii spun că este al doilea an consecutiv când nici o persoană de culoare nu este nominalizată, în ţara unde Preşedintele este de culoare. Will Smith a decis să susţină decizia soţiei sale şi să nu participe la decernare, pe 28 februarie, cu toate că recunoaşte faptul că, până acum, de fiecare dată când a fost nominalizat (de două ori, de fapt), a pierdut Oscarul în favoarea unui alt actor afro-american.

Totuşi, pentru a îndepărta speculaţiile legate de rasism, Academia a decis modificarea componenţei juriului, astfel încât să fie egali reprezentaţi şi minorităţile etnice şi femeile. „Academia a adoptat nişte măsuri istorice pentru a-şi spori diversitatea” în special prin „dublarea până în anul 2020 a numărului femeilor şi a reprezentanţilor minorităţilor etnice din rândul membrilor săi” se stipulează într-un comunicat remis presei de Academie.

Interesant este însă că, printre personalităţile care au recurs la boicot, pe această temă este şi actorul George Clooney.

Nominalizată în 2016 la categoria „Cea mai bună actriţă în rol principal”, Charlotte Ramplig a catalogat drept „rasism faţă de albi” decizia cineastului american de culoare Spike Lee de a boicota gala Oscarurilor. Charlotte Rampling se opune categoric şi ideii avansate de Spike Lee de a se institui cote astfel încât minorităţile să poată ajunge mai uşor la Oscaruri. „De ce trebuie să facem categorii? Oricând va putea veni cineva care să spună <<Eşti prea nu ştiu cum, prea negru, prea alb sau mai puţin frumos…Şi atunci ce facem, catalogăm ca să facem tot felul de noi minorităţi?>>, a mai spus vedeta de 69 de ani, recompensată cu numeroase premii de-a lungul carierei sale de actriţă, cântăreaţă şi fotomodel. „Există mulţi actori negri. Până la urmă, nu poţi vota în favoarea unui actor pe motiv că este negru. Nu poţi să spui <<îl voi vota, nu e bun, dar e negru>>”, a explicat, la rândul lui, veteranul interpret Michael Caine, de 82 de ani, în cursul unui interviu pentru BBC Radio 4.

blank