Regula numărul unu: nu gândi ca un adult! Majoritatea părinților vor spune că micuțul lor are prea multe jucării – așa că, atunci când vine vorba de cadouri de ziua de naștere sau de Crăciun, care este cadoul potrivit astfel încât jucăria să nu ajungă abandonată într-un colț?

Primele lucruri pe care este necesar să le ai în vedere sunt vârsta și nivelul de dezvoltare. Mai întâi, înainte de a cumpăra o jucărie, verifică eticheta – majoritatea producătorilor inscripționează eticheta cu recomandări legate de vârsta potrivită a copilului. În al doilea rând, folosește-ți propria judecată. Doar pentru că micuțul tău are patru ani nu înseamnă neapărat că este pregătit pentru o bicicletă fără roți ajutătoare. Și în al treilea rând, acordă atenție materialelor din care sunt fabricate jucăriile. Toate aceste aspecte sunt esențiale pentru a te asigura ca jucăria nu reprezintă un pericol pentru copil.

            Jucării potrivite în funcție de categoria de vârstă

Gândește-te la copilul tău. Ce îi place acestuia să facă? Se distrează în parc, la piscină sau este atras de activitățile în aer liber, în general? Adoră să răsfoiască paginile colorate ale cărților? Este atras dinozauri sau supereroi? La toate aceste întrebări doar tu, părintele lui, poți să răspunzi.

Ia în considerare cadourile pe care copiii le pot împărtăși. Nu la propriu, dar cadouri pe care cei mici le pot folosi pentru a se juca cu alți copii (sau frații mai mici sau mai mari, dacă este cazul), cum ar fi jocurile de masă sau puzzle-uri. Din nou, acestea vor fi utile ani de zile și pot contribui la stimularea socializării și a abilităților de comunicare.

Amintește-ți că jucăriile îi ajută pe copii să învețe o mulțime de lucruri. De fapt, cel mai adeseam, jucăriile sunt principala modalitate de învățare. Alege acele opțiuni care încurajează creativitatea și jocul liber, precum și cele care îi ajută pe copii la deprinderea noțiunilor simple, cum ar fi literele, cifrele sau culorile.

Alegeți cadouri cu o durată lungă de viață. Într-o societate de consum, de multe ori risipitoare,  o jucărie care poate fi folosită de ani de zile este foarte apreciată. Articole precum Lego, biciclete și table de desenat pot fi folosite ani de zile și chiar lăsate moștenire sau dăruite altor copii.

Pune accent pe siguranță. Pe cât posibil, alege jucării din materiale durabile, fără BPA, ftalați, PVC sau substanțe chimice toxice și coloranți.

Dacă ai dubii, cumpără o carte. Deși trăim într-o eră a digitalizării, cărțile nu se vor demoda niciodată. În plus, ocupă foarte puțin spațiu, pot fi folosite lungi perioade de timp și sunt extrem de utile pentru încurajarea abilităților cognitive.

Alege cu încredere seturile LEGO. Beneficiile jucăriilor care încurajează imaginația și îndemânarea copiilor sunt de necontestat. Iar dacă vorbim despre astfel de seturi, LEGO este, de departe, cel mai popular și apreciat cadou. Partea cea mai bună este că seturile LEGO sunt nemuritoare și din perspectiva rezistenței în timp. Singurul dezavantaj, minor am spune noi, este reprezentat de eventuala dezordine creată de îmrăștirea pieselor în toată camera. Cu toate acestea, orice copil va fi cu adevărat entuziasmat de posibilitatea configurării diferitelor forme și obiecte cu ajutorul pieselor LEGO.

Jucării care încurajează activitatea fizică. Între cele mai simple (și clasice) variante, mingile reprezintă jucăria perfectă pentru copiii de toate vârstele. Accesibile ca preț și ușor de depozitat, mingile sunt o invitație deschisă spre sport. Iar mișcarea este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a celor mici. Alături de mingi, poți alege biciclete (cu sau fără pedale), triciclete sau trotinete. Dacă ai spațiul te avantajează, poți opta chiar și pentru o trambulină.

Ai nevoie de mai multe idei pentru următorul cadou destinat copilului tău? Fă o vizită în magazinul online bekid.ro.