Putin
Actualitate

Serviciul de informații al Pentagonului: „Putin va trebui să își revizuiască obiectivele din Ucraina, forțele Moscovei sunt incapabile să atingă obiectivele inițiale”

Contraperformantele Rusiei si resursele intinse din Ucraina arata ca fortele Moscovei sunt incapabile sa atinga obiectivele initiale ale presedintelui Vladimir Putin in invadarea tarii Ucrainei, a declarat vineri seful serviciilor de informatii ale Pentagonului.

„Ajungem la un punct in care cred ca Putin va trebui sa isi revizuiasca obiectivele acestei operatiuni”, a declarat generalul-locotenent Scott Berrier, directorul Agentiei de Informatii a Apararii, in cadrul unei conferinte privind serviciile de informatii si securitatea nationala, organizata in afara Washingtonului. „Pentru ca este destul de clar in acest moment ca el … nu va putea face ceea ce a intentionat initial sa faca.”

Putin a trimis trupe in Ucraina vecina in februarie avand obiectivul de a inlatura guvernul ucrainean favorabil Occidentului. Fortele ucrainene au alungat luptatorii rusi din pozitiile lor din jurul capitalei Ucrainei la inceputul razboiului. Iar Rusia a suferit un alt esec major saptamana trecuta, cand o contraofensiva ucraineana a fortat trupele sale sa se retraga de pe mari portiuni din nord-estul Ucrainei.

„Rusii au planificat o ocupatie, nu neaparat o invazie, iar contraofensiva i-a facut sa dea inapoi”, a declarat Berrier, citand reticenta lui Putin de pana acum de a mobiliza complet fortele rusesti pentru a aduce mai multi oameni in lupta, scrie Associated Press.

Presedintele Joe Biden si alti oficiali ai administratiei au avut grija sa nu califice ultima retragere a Rusiei drept o victorie ucraineana sau un punct de cotitura in razboi, iar analistii avertizeaza ca este imposibil de evaluat ce ar putea urma.

„El se apropie de un punct decisiv”, a spus Berrier despre Putin. „Care va fi acea decizie nu stim. Dar asta va determina in mare masura cat va dura acest conflict”.

Berrier a facut aceste declaratii in cadrul unui grup de discutii cu alti oficiali de rang inalt in cadrul Summitului comunitatii de informatii si securitate nationala de la National Harbor din Maryland, in apropiere de Washington.

Intrebat despre preocuparile legate de faptul ca Putin ar putea recurge la arme de distrugere in masa daca va avea in continuare probleme pe campul de lupta cu fortele ucrainene sustinute de SUA si NATO, directorul adjunct al CIA, David Cohen, a declarat: „Nu cred ca ar trebui sa subestimam aderenta lui Putin la agenda sa initiala, care a fost aceea de a controla Ucraina. Nu cred ca am vazut niciun motiv sa credem ca s-a indepartat de acest lucru”.

Nici SUA nu ar trebui sa subestimeze „apetitul pentru risc” al lui Putin, a spus Cohen. Putin si oficialii sai au facut aluzii la arsenalul nuclear al Rusiei si la represalii masive, avertizand NATO sa nu se implice in conflict.

„Acestea fiind spuse, nu am vazut dovezi concrete de planificare a utilizarii armelor de distrugere in masa″, a spus Cohen. Forma cea mai probabila a unei eventuale represalii rusesti impotriva Statelor Unite ar fi mai multe incercari de a interveni in sistemul politic american, au declarat alti oficiali din domeniul securitatii si al informatiilor.

Separat, in cadrul unui important summit regional desfasurat vineri in Uzbekistan, Putin a promis ca va insista asupra atacului asupra Ucrainei si a avertizat ca Moscova ar putea intensifica loviturile asupra infrastructurii tarii daca fortele ucrainene vor viza instalatii din Rusia.

La conferinta au participat liderii Chinei, Indiei, Turciei si ai altor cateva tari.

Putin a declarat ca „eliberarea” intregii regiuni Donbas din estul Ucrainei este principalul obiectiv militar al Rusiei si ca nu vede necesitatea de a-l revizui.

„Nu ne grabim”, a spus liderul rus.

blank