România
Actualitate

Se întâmplă la ATM-urile din România! Anunț pentru cei care retrag cash de la bancomat

Băncile din România aplică diferite comisioane pentru retragerea de numerar de la bancomate, tarifele variind de la o instituție bancară la alta. Cei care trebuie să fie foarte atenție sunt cei cu carduri de credit. Ce comisioane percep cele mai importante bănci?

Comisioanele sunt mai mari la cardurile de credit. Băncile din România aplică comisioane la retragerea de numerar de la bancomate, atât în țară, cât și în străinătate. Aceste tarife variază în funcție de fiecare bancă, iar un comision este perceput atunci când dorești să scoți bani de pe card de la o bancă diferită de cea la care ai cardul.

Cu toate acestea, dacă alegi să folosești un bancomat aparținând băncii la care ai cardul, nu mai este necesară plata comisionului. În caz contrar, dacă neglijezi acest avantaj, trebuie să fii conștient că vei plăti inutil sume fixe sau un procent din suma pe care o dorești în numerar.

De asemenea, trebuie să știi că toate comisioanele percepute pentru cardurile de credit sunt mai mari, așadar ar fi bine să nu retragi bani de pe astfel de carduri. Cele mai importante nouă bănci din România aplică comisioane între 0% și 1,5%.

Ce comisioane percep cele mai importante bănci?

Banca Transilvania nu percepe niciun comision propriilor clienți, însă pentru tranzacții cu alte bănci aplică un comision de 0,5%, 2,5 lei sau 3,5 lei. BCR procedează similar cu Banca Transilvania în ceea ce privește clienții săi, dar pentru ceilalți aplică un comision de 1%, ceea ce reprezintă minim 15 lei, conform unei analize zf.ro.

Pe de altă parte, BRD nu aplică aceeași regulă ca Banca Transilvania sau BCR în cazul clienților cu cont la ei. Astfel, banca percepe un comision de 0,2%, adică minim 0,9 lei, iar alte persoane vor fi nevoite să plătească băncii 1% din suma retrasă, plus alți 7 lei. Așadar, este vorba de o sumă destul de importantă.

Raiffeisen Bank, în schimb, oferă ambele opțiuni clienților fideli, adică un comision de 0% sau 1% pentru minim 10 lei. Persoanele care au conturi la alte bănci vor plăti un comision de 1,5% la Raiffeisen Bank, motiv pentru care trebuie să se asigure că au suficienți bani pe card, deoarece comisionul poate depăși uneori suma pe care o mai au în cont.

Nu în ultimul rând, ING Bank aplică, de asemenea, comisioane diferite clienților proprii, de 0% sau 1%. Pentru clienții străini, costul este de 0-5 lei.

În ceea ce privește sumele maxime pe care le poți retrage de la bancomat într-o zi, fiecare bancă are propriile reguli. De exemplu, de la BCR poți retrage inițial până la 3.000 de lei pe zi, iar ulterior limita poate fi extinsă până la 10.000 de lei. Banca Transilvania permite inițial retragerea de 5.000 de lei pe zi, iar mai târziu limita crește la 9.000 de lei.

blank