Actualitate, Stiri

S-a lămurit misterul lansat de președintele Băsescu

Plecată de la DNA în 2013 după ce i s-a infirmat rechizitoriul Galei Bute, procurorul Alina Florentina Stoica a fost angajată în 2014 la DIICOT de către Alina Bica, prietena Elenei Udrea. Stoica susține că are greutăți în a-și face meseria, pentru că cei anchetați de ea la DIICOT îi bat apropouri despre “comentariile denigratoare la adresa mea apărute în Gazeta Sporturilor”. După 11 luni de la publicare, procuroarea susține că ”am fost presată de articolele din ziar” și ne-a dat în judecată, cerînd despăgubiri de 200.000 de lei și ștergerea investigației de pe net.

gala-bute

Investigație de Mirela Neag și Cătălin Tolontan

Ca procuror DNA, Alina Florentina Stoica a cercetat mai bine de un an și jumătate dosarul Galei Bute, din primăvara lui 2012 și pînă în decembrie 2013.

Pe 2 decembrie 2013, conducerea DNA i-a invalidat rechizitoriul în cazul infracțiunii din bani europeni, șefii ei negînd concluzia Alinei Stoica că doar Rudel Obreja era vinovat pentru fraudarea  în iulie 2011 a 2,5 milioane de euro din bani publici.

În  timp ce procuroarea Alina Stoica a exclus din cercul vinovaților pe toți cei din ministerele Elenei Udrea și a lui Ion Ariton, conducerea DNA a decis că responsabilii fraudei se găsesc și în aceste ministere și că dosarul trebuie reluat.

Gazeta a publicat, în decembrie 2011, ample pasaje din Ordonanţa DNA în care procurorul șef adjunct de secție Mariana Alexandru susţinea că “rechizitoriul este nelegal sub aspectul soluţiilor de neurmărire dispuse cu privire la funcţionarii implicaţi în săvârșirea faptelor descrise”.

La scurt timp, Alina Stoica își dă demisia din DNA. Ca ziariști, am contactat imediat Biroul de presă al DNA și am rugat să i se comunice procuroarei că dorim un dialog pentru ca ea să comenteze infirmarea rechizitoriului și să-și explice plecarea.

N-am primit nici un răspuns pozitiv.

Interviu de angajare la DIICOT

Cînd a părăsit DNA, procuroarea Stoica a fost repartizată iniţial la Biroul de presă și comunicare al Parchetului de pe lîngă Înalta Curte.

După nici o lună, deci la începutul lui 2014, ar fi ajuns la DIICOT, așa cum rezultă din cererea sa către judecători. Cert este că, potrivit informațiilor publice, pe 4 iunie 2014 Stoica a dat un interviu și a fost angajată la structura centrală a DIICOT, instituţie condusă de Alina Bica.

Alina Bica este prietena Elenei Udrea, imagini cu înaltul magistrat și cu politicianul la cumpărături la Paris apărînd în spaţiul public în octombrie 2014.

După aproape un an de la publicarea primelor articole despre ea, procurorul Alina Stoica susţine că munca la DIICOT de pe parcursul anului 2014 i se desfășoară cu dificultate din cauza investigației din Gazeta Sporturilor din decembrie 2013.

Prin urmare, Stoica cere președintelui Judecătoriei Sectorului 6 să fim pedepsiți ca jurnaliști pentru greutățile pe care le întîmpină în rezolvarea cazurilor, greutăți care decurg din faptul că i-am afectat reputația. Magistratul de la DIICOT solicită și circa 40.000 de euro pentru problemele pe care le întîmpină.

Ea detaliază dificultățile profesionale prin care trece din cauza noastră.

Reclamă că cercetările îi sînt “îngreunate”

“În ultimele 10 luni, în repetate rînduri, în calitate de procuror DIICOT, m-am confruntat cu împrejurări care au influenţat și pot influenţa în continuare în mod negativ rezultatul anchetelor pe care le desfășor, întrucît au fost situaţii în care persoanele pe care le cercetez, dar și martori mi-au pus la îndoială, direct sau în mod voalat, buna-credinţă și profesionalismul în soluţionarea cauzelor cu care am fost învestită, aceste persoane invocînd, în sprijinul susţinerii lor, conţinutul articolelor pîrîtului Tolontan Cătălin de pe siteul tolo.ro și care au fost preluate și de alte siteuri”, susţine procuroarea în plîngerea făcută către președintele Judecătoriei Sectorului 6, București.

«Referirile la articolele pîrîților Tolontan Cătălin și Mirela Neag de către persoanele pe care le cercetez îngreunează modul în care trebuie să se desfășoare activitatea mea profesională, acesta fiind și motivul care m-a determinat să formulez prezenta acțiune după 11 luni de la debutul articolelor calomnioase ale pîrîților» Alina Florentina Stoica

Conform atribuțiile DIICOT, Alina Stoica cercetează cazuri de crimă organizată sau de terorism. Ea lucrează la  Biroul de combatere a traficului transfrontalier de droguri. Așadar, procurorul are în față suspecți traficanți internaționali de droguri care, potrivit celor scrise de ea către judecători, îi îngreunează sarcina invocînd articole apărute într-un ziar.

“Așa-zis interes public”

În cele 10 pagini ale chemării în judecată, magistratul cu o vechime de 18 ani în profesie și care susţine că “n-am avut în 12 ani de DNA achitări definitive” spune că ziariștii au dovedit o “preocupare obsesivă” la adresa sa, că am acţionat “în mod mincinos”, că ne-am folosit de un “așa-zis interes public”, că am făcut “afirmaţii onctuoase” și că sîntem jurnaliști “autodeclaraţi”.

“Predindeau cum să-și conducă ancheta procurorul”

Alina Stoica mai pretinde că “succesiunea comentariilor calomnioase ale pîrîţilor Tolontan și Neag a fost generată în mod evident de faptul că nu am dat curs presiunilor acestora de a conduce o anchetă penală conform dorinţei lor și că nu am trimis în judecată unele persoane, chiar dacă nu au săvîrșit vreo faptă și nu erau întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni în ceea ce le privește pe persoanele respective”.

Despre ce presiuni e vorba? Cum i-am transmis ”dorința”? Procuroarea răspunde în fraza imediat următoare.

”În susţinerea celor precizate anterior arăt că numai în cursul lunii octombrie 2013 pîrîţii au redactat opt articole privind ancheta pe care o desfășuram și în care pretindeau cum anume trebuie să își conducă ancheta procurorul”.

«Exemplificativ în ceea ce privește intenția acestora (nr: ziariștilor) de a pune presiune pe desfășurarea anchetei sînt chiar o parte din titlurile articolelor: “Să ajutăm DNA”, “Cititorii au ajuns în față la DNA”, “ DNA, unde este milionul de euro?”» Alina Florentina Stoica

Am furnizat linkuri pentru fiecare dintre articolele invocate de procuror. Mai mult, la finalul acestui text publicăm integral plîngerea procuroarei, dar și Ordonanța DNA prin care i-a fost infirmat rechizitoriul în Gala Bute. Pentru ca oricine să vadă cine ascunde adevărul în acest caz.

Ce le place americanilor și nu-i place Alinei Stoica

Investigaţia Galei Bute și evenimentele realizate împreună cu cititorii pe parcursul anului 2013, invocate de Alina Stoica în faţa instanţei, sînt exact acelea care au cîștigat, pentru prima oară în cazul unei publicaţii din România, premiul decernat de INMA.

În 2014, International News Media Association, cea mai prestigioasă organizaţie globală de media construită în jurul businessului, audienţei și brandului de presă, a oferit Gazetei Sporturilor, pentru evenimentele derulate cu publicul în cadrul investigaţiei Galei Bute, premiul 1 la una dintre categoriile unui concurs unde au participat, printre altele, ziare precum New York Times, Chicago Tribune, Die Welt, De Telegraaf, Bild, Kleine Zeitung, London Evening Standard, Aftenposten, Sunday Times.

Și încă ceva.

Mic mister dezlegat

Pe 9 septembrie 2014, președintele Traian Băsescu afirma la emisiunea lui Robert Turcescu pe B1TV  că “S-ar putea să vedeţi cum decizii de procurori au fost controlate de un ziarist important”. CSM a sesizat Inspecția Judiciară asupra afirmațiilor șefului statului.

Pe 10 noiembrie 2014, citatul din chemarea în judecată a Alinei Stoica sună astfel: “Nu am dat curs presiunilor acestora (nr: ziariștilor) de a conduce o anchetă penală conform dorinţei lor” și “Surprinzător este faptul că aceștia (nr: ziariștii) au avut pretenţia ca subsemnata, în calitate de procuror, să îmi conduc ancheta după cum doreau aceștia”.

Cînd vorbește de “presiuni” și de “dorinţe”, procurorul se referă exclusiv la articolele publicate, Alina Stoica recunoscînd de altfel în cererea sa către judecător: “Arăt că nu îi cunosc pe pîrîţi și că nu am dialogat niciodată cu aceștia”.

blank