României
Actualitate

Rolul României în sprijinul acordat Ucrainei, dezvăluit în documente scurse din Pentagon

Rolul României în ceea ce privește pregătirea tactică, instrucția și recuperarea militarilor ucraineni e la fel de importantă precum cea a Poloniei, arată documente scurse din Pentagon și care circulă pe rețelele sociale. Acestea mai arată că România are un rol cheie în privința transferului de echipamente din Occident către Ucraina și monitorizarea informațională a frontului.

Din documente mai reiese că România are mai degrabă un rol strategic în ce privește susținerea Ucrainei, nu neapărat unul de donator de arme și echipamente. Asta se întâmplă pentru că Armata Română e încă într-o perioadă de modernizare, producția de muniție și armament convențional s-a prăbușit după 1990 în lipsa investițiilor publice, iar tancurile și avioanele noastre sunt vechi și neadecvate solicitărilor venite de la Kiev, explică Emilian Isăilă, într-un articol pentru SpotMedia.

Rolul României în sprijinul acordat Ucrainei, dezvăluit în documentele scurse din Pentagon

Potrivit unui raport al Pentagonului, în zilele de 3,4 și 5 martie, pe teritoriul României s-au desfășurat următoarele operațiuni militare:


Recunoaștere aeriană în adâncime (Airborne Sensitive Reconaissance);
Instrucție bilaterală cu națiunile partenere care au un rol cheie în susținerea Ucrainei;
Instrucție cu națiunile partenere pentru descurajarea militară a Rusiei;

De asemenea, România a contribuit la operațiunea de recunoașterea aeriană cu un avion cu pilot și două drone, în vreme ce Polonia a folosit un avion cu pilot și trei drone.

Operațiunile s-au repetat și în următoarele două zile.

Autoritățile române nu vor să vorbească despre sprijinul pe care-l acordăm Ucrainei

Emilian Isăilă amintește în acest context că politicienii români au refuzat până acum să discute despre sprijinul pe care țara noastră îl acordă Ucrainei.

Într-un recent interviu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a fost întrebat insistent de celebrul jurnalist BBC Stephen Sackur despre secretizarea acestui ajutor. Aurescu a insistat mereu că „aceasta este politica guvernului meu”.

Faptul că nu a reușit să obțină niciun răspuns de la Aurescu l-a determinat pe jurnalistul BBC să întrebe dacă România e o democrație.

Aurescu: Aveți dubii?

Sackur: Ei bine, eu știu că într-o democrație cetățenii așteaptă ca guvernul să dea socoteală cetățenilor. Publicul are dreptul să știe dacă guvernul furnizează fonduri semnificative și ajutor militar Ucrainei
Aurescu: La finalul războiului toate lucrurile vor fi cunoscute.

Jurnalistul Emilian Isăilă mai susține că președintele Klaus Iohannis a interzis Guvernului și liderilor politici să ofere informații despre sprijinul militar pe care țara noastră îl acordă Ucrainei. Singura explicație, venită pe surse politice, a fost că Bucureștiul n-a vrut să pună în pericol neutralitatea Republicii Moldova și să expună Chișinăul la și mai multă presiune din partea Rusiei.

blank