Riscurile apariției demenței. Obiceiurile de somn pot prezice cât de probabil este să dezvoltați demența, au spus experții. De ani de zile, oamenii de știință au crezut că un somn bun de noapte este cheia pentru prevenirea afecțiunii mortale. De asemenea, au crezut că visul este un semn de sănătate a creierului.
Riscurile apariției demenței.care este o afecțiune care se referă la un grup de tulburări mortale care afectează funcționarea creierului, cum ar fi memoria, limbajul și rezolvarea problemelor. Există multe tipuri diferite de afecțiuni debilitante, iar una dintre cele mai comune forme este boala Alzheimer.
Riscul dezvoltării demenței
În prezent, este una dintre principalele cauze de deces din lume, aproximativ 55 de milioane de oameni trăind în prezent cu această afecțiune.
Descoperirile au arătat că riscul de demență a fost cu 69% mai mare la cei care au dormit mai mult de opt ore. Acest lucru a fost comparat cu cei care au dormit între șapte și opt ore.
Acest risc de dezvoltare a stării fatale a fost de două ori mai mare pentru cei care s-au culcat înainte de ora 21:00 – față de 22:00 sau mai târziu. Studiul a implicat cercetători care au urmărit obiceiurile de somn și cazurile de demență la 2.000 de bărbați și femei, timp de patru ani.
Cercetătorii nu au sugerat de ce a merge la culcare mai devreme și a dormi mai mult a indicat un risc mai mare de demență. Cu toate acestea, studiile anterioare au descoperit că modificările ciclurilor de somn sunt caracteristici comune ale demenței și sunt probabil legate de căile cerebrale perturbate care reglează ciclurile de somn.
Cum te influențează coșmarurile
Între timp, un alt studiu a constatat că persoanele de vârstă mijlocie care se confruntă cu coșmaruri frecvente au mai multe șanse să fie diagnosticate cu demență mai târziu în viață. Cercetătorii de la Universitatea din Birmingham au descoperit cum coșmarurile ar putea deveni mai frecvente cu câțiva ani sau chiar cu zeci de ani înainte de apariția problemelor creierului.
Descoperirile au arătat că persoanele de vârstă mijlocie – între 35 și 64 de ani – care au avut coșmaruri săptămânal au avut de patru ori mai multe șanse de a suferi declin cognitiv în următorul deceniu. Adulții cu vârsta peste 79 de ani au avut de două ori mai multe șanse de a fi diagnosticați cu demență, potrivit The Sun.