Raed Arafat
Actualitate

Raed Arafat anunță restricțiile pentrui românii fără booster și ce urmează după expirarea certificatului verde

Raed Arafat a explicat luni după-amiază, în cadrul unei conferinţe de presă, că ce restricţii vor fi impuse în cazul românilor al căror certificat verde expiră de la 1 februarie.

Noi restricţii pentru românii care nu au făcut doza booster. Raed Arafat a explicat că certificatul verde în România va trebui să fie adaptat regulilor europene, lucru care urmează să se facă în curând.

Noi restricţii pentru românii care nu au făcut doza booster

Raed Arafat a explicat că deşi certificatul verde expiră în cazul persoanelor vaccinate cu două doze până la 1 mai 2021, aceştia vor putea merge în continuare la restaurant sau cinematograf. Şeful DSU a precizat, însă, că aceştia vor întâmpina dificultăţi în momentul în care vor decide să meargă în străinătate.

„La acest moment, da. Certificatul verde în România va trebui să fie adaptat regulilor (europene – n.r.), lucru care urmează să se facă. În momenutl în care se face, se va aplica regula europeană generală care este de două doze, cu 9 luni de la ultima doză sau, dacă au trecut 9 luni, atunci va trebui să fie făcută şi doza booster.

În momentul în care se intră pe regula europeană generală, pentru generarea certificatului, cea de-a treia doză va fi necesară. De fapt, certificatul se va genera chiar de la a doua doză. El îşi pierde valabilitatea dacă trec 9 luni şi nu ai făcut a treia doză. Dar el la două doze se generează. Nu trebuie să aştepţi a treia doză ca să se genereze. Dacă ai două doze se consideră schemă completă. Când trec 9 luni, dacă nu ai făcut a treia doză, îşi pierde valabilitatea certificatul”, a spus şeful DSU în cadrul unei conferinţe de presă.

Arafat a explicat că regulile nu sunt doar în România, ci sunt reguli europene, adoptate la nivelul tuturor ţărilor membre UE.

Comisia Europeană a decis limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului verde pentru călătoriile intra-europene după vaccinarea anti-COVID-19 cu schema completă alcătuită din două doze (sau o doză în cazul vaccinului Johnson & Johnson), pentru a încuraja astfel vaccinarea cu doza a treia (doza ‘booster’ sau de ‘supra-rapel’), a anunţat executivul comunitar.

Această reglementare privind certificatul verde se va aplica numai pentru călătoriile intra-comunitare, deciziile privind folosirea acestui certificat în alte scopuri pe plan intern (accesul în restaurante, la concerte sau la alte evenimente) revenind fiecărui stat membru. Totuşi, Comisia Europeană recomandă statelor membre să aplice în general această regulă de nouă luni a valabilităţii certificatului verde fără doza booster, ca măsură menită să ofere ”claritate” cetăţenilor.

Limitarea la nouă luni a valabilităţii certificatului de vaccinare în lipsa dozei de supra-rapel a fost propusă luna trecută de Comisia Europeană, ţinând cont de orientările Centrului European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), care a recomandat administrarea dozei ‘booster’ odată cu trecerea a şase luni de la încheierea schemei complete de vaccinare, întrucât eficacitatea vaccinului scade în acest timp.

Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, „va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

„Revine acum statelor membre să vegheze ca rapelurile (dozele „booster”, n.red) să fie efectuate rapid pentru a ne proteja sănătatea şi a garanta siguranţa călătoriilor”, a indicat acesta.

blank