Social, Stiri

PROTECŢIA CONSUMATORILOR: Ai grijă de unde îţi cumperi OCHELARII DE SOARE! Cum să-i alegi?

Agenția pentru Protecția Consumatorilor (APC) demarează un șir de acțiuni de supraveghere a pieței în magazinele unde sunt comercializați ochelarii de soare.

ochelari_09887_83825500

Ochelarii de soare sunt la mare căutare, mai ales pe timp de vară, și există un risc sporit de a fi plasate pe piață produse neconforme, ce pot pune în pericol viața și sănătatea consumatorilor.

În acest context, începînd cu data de 11 august 2014, APC desfășoară acțiunii de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la comercializarea ochelarilor de soare. Aceste verificări fac parte din controalele planificate pentru semestrul II al anului 2014.

Un accesoriu indispensabil mai ales pe timp de vară, ochelarii de soare se găsesc în nenumărate modele, însă alegerea perechii potrivite este o veritabilă provocare. Agenția pentru Protecția Consumatorilor îţi prezintă câteva sugestii care te pot ajuta să alegi produsul potrivit.

O pereche de ochelari de soare de calitate iți oferă protecție față de lumina puternică. Toate perechile de ochelari de soare blochează într-un anumit procent lumina vizibilă.

Cantitatea de lumină care ajunge la ochi depinde de culoarea si grosimea lentilelor, de materialul din care sunt făcute si de tratamentele aplicate pe acestea. La ochelarii de soare de uz general transmisia de lumină este de aproximativ 15-25% din toata lumina vizibilă, iar ochelarii de soare folosiți pentru mare altitudine au o transmisie a luminii de 4-10%, motiv pentru care ei nu pot fi folosiți atunci cînd conduceți autoturismul sau în activitatea de zi cu zi.

Ochelarii de soare trebuie să ofere protecție împotriva strălucirii. Anumite suprafețe reflectă o mare cantitate de lumină și acest lucru poate să iți distragă atenția sau să ascundă anumite obiecte. Ochelarii de soare buni elimină complet acest tip de străucire folosind polarizarea.

Achiziționați ochelari de soare numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factura, bon fiscal, chitanța fiscală), de care veți avea neapărat nevoie în caz de reclamație;

Verificați dacă ochelarii dispun de marcare pe montura/ambalaj sau pe o eticheta, în mod vizibil, lizibil si imposibil de șters, marcajul de conformitate, care atestă faptul că lentilele corespund standardelor europene;

Verificați dacă ochelarii au inscripționate coordonatele producătorului sau ale furnizorului (denumirea și adresa) pe montura/ambalaj sau pe o etichetă atașată; Verificați existența instrucțiunilor de intreținere și curățare și respectățile;

Fiți atenți la prețuri: prețurile mici propuse sunt dubioase, ele pot proveni din filiere paralele. Dar dacă ochelarii sunt mai scumpi nu înseamnă ca oferă o protecție mai mare, ci înseamnă că sunt, probabil, mai la modă, de aceea trebuie studiate cu atenție calitatea și prețul;

Este important să se știe că: este mai nociv să porți ochelari de soare care nu blochează razele UV, decît să nu porți deloc; lentilele de plastic (care sunt si mai greu de spart) sunt, de cele mai multe ori, mai eficiente decît lentilele din sticlă; este bine ca alegerea și achiziționarea acestora să se facă pe baza sfaturilor unui specialist oftalmolog.

Nu uitați, dacă ați depistat produse de calitate necoresponzătoare și vi s-a refuzat restituirea pagubei, sesizați Agenția pentru Protecția Consumatorilor despre încălcările admise la numărul de telefon – 022 74-14-64 și 0 800 280 28 (apel gratuit din raioanele țării).

blank